Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen metsäjätti tekee jo neljänneksen Euroopan etiketeistä – toimintaa laajennetaan verkkokaupan kasvun takia

UPM sijoittaa 35 miljoonaa euroa Puolan tarralaminaattitehtaaseen.

Talous
 
Risto Silvola / Tulli
Verkkokaupassa liikkuvat paketit ovat usein täynnä tarroja, joiden materiaalista maailmassa noin viidennes tehdään suomalaisen UPM:n tehtailla. Kuvassa netin kautta tilattua alkoholia vuonna 2014.
Verkkokaupassa liikkuvat paketit ovat usein täynnä tarroja, joiden materiaalista maailmassa noin viidennes tehdään suomalaisen UPM:n tehtailla. Kuvassa netin kautta tilattua alkoholia vuonna 2014. Kuva: Risto Silvola / Tulli

Suomalaisen metsäjätin UPM:n etikettiliiketoiminta kukoistaa. Yhtiö tekee jo noin neljänneksen Euroopassa käytettävien miljoonien eri tarrojen materiaaleista.

Yhtiö ilmoitti tiistaina laajentavansa tuotantoaan Puolan Wroclawin tarralaminaattitehtaalla, jonne se rakentaa uuden päällystyslinjan ja parantaa laminaatin jälkikäsittelyä. Investoinnin arvo on 35 miljoonaa euroa. Tuotanto uudella linjalla käynnistyy vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

UPM:n tarrayksikön Raflatacin johtaja Antti Jääskeläinen sanoo, että Puola valittiin investointikohteeksi hyvän sijaintinsa ja tehtaan tehokkuuden takia.

”Etelä-Puolasta on hyvät yhteydet sekä Etelä- että Itä-Eurooppaan”, Jääskeläinen sanoo.

UPM:lla on tarralaminaattitehdas myös Tampereella, mutta Jääskeläisen mukaan se tekee materiaaleja esimerkiksi lääkepakkauksissa ja viini- ja viinapulloissa käytettäviin tarroihin. Puolassa valmistetaan enemmän esimerkiksi pakkauksissa käytettävää standarditarramateriaalia.

Keskeinen syy investointiin on verkkokaupan kasvu. Suurin markkinaa-alue on Saksa, jossa sijaitsee paljon verkkokaupan keskuksia. UPM ei tee itse lopputuotteita, vaan myy erilaisia tarramateriaaleja tuhansille tarrojen valmistajille.

”Meillä on ihmisiä, jotka sanovat tuntevansa standardipakkauksen tarrasta, onko materiaali kotoisin UPM:n tehtaalta, mutta minä en uskaltaisi arvauksestani päätäni panna pantiksi”, Jääskeläinen sanoo.

Tampereella valmistettavien erikoistarrojen arvaaminen sen sijaan on jonkin verran helpompaa. Esimerkiksi maailman parhaaksi valitussa suomalaisessa Napue-ginissä käytetään UPM:n tarramateriaalia.

UPM on maailman toiseksi suurin tarramateriaaleja valmistava yhtiö. Se valmistaa noin viidenneksen kaikista maailman tarramateriaaleista. Euroopassa sen markkinaosuus on päälle 25 prosenttia.

Tarrat ovat noin neljän prosentin vauhtia kasvava liiketoiminta. UPM on napannut markkinoita, sillä UPM Raflatec kasvaa noin kuuden prosentin vauhtia.

Tuotanto Wroclawin tarralaminaattitehtaalla käynnistyi vuonna 2008. Lähistöllä sijaitseva UPM Raflatac Nowa Wiesin tehdas aloitti toimintansa vuonna 2012.

UPM työllistää tehtailla yhteensä lähes 600 henkeä. Kaikkiaan Raflatec työllistää 2 900 ihmistä 40 maassa. Liikevaihto oli viime vuonna noin 1,4 miljardia euroa ja liikevoitto oli 102 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat