Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasian-lentojen kisa kiristyy – Qatar Airways aloitti päivittäiset lennot Helsinkiin

Qatar Airways aloitti maanantaina päivittäiset lennot Dohan ja Helsingin välillä. Finnair näkee kilpailijan tulon hyvänä seikkana.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen (vas.) ja Qatar Airwaysin pääjohtaja Akbar Al Baker vaihtoivat keskenään lahjoja tiedotustilaisuudessa Helsingissä, jossa juhlistettiin lentoyhtiön reittiavausta Helsingissä.
Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen (vas.) ja Qatar Airwaysin pääjohtaja Akbar Al Baker vaihtoivat keskenään lahjoja tiedotustilaisuudessa Helsingissä, jossa juhlistettiin lentoyhtiön reittiavausta Helsingissä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Qatarin käyntikortti

 Qatar on emiirikunta Arabian niemimaan kaakkoisosassa, Saudi-Arabian ja Persianlahden välissä. Väkiluku on noin 2,2 miljoonaa.

 Qatar Airways Group on valtion monialayritys, joka omistaa lentoyhtiön lisäksi esimerkiksi pääkaupunki Dohan Hamad-lentoaseman ja maan alkoholimonopolin.

 Qatar Airwaysillä on nykyisin 190 lentokonetta.

Lähi-idän suurten lentoyhtiöiden saapumista Helsinkiin on odotettu. Maanantaina tuo päivä koitti, kun Qatar Airwaysin kone laskeutui Helsinki–Vantaan lentoasemalle, ja yhtiö aloitti päivittäiset lennot Helsinkiin Qatarin pääkaupungista Dohasta.

Muihin Pohjoismaiden pääkaupunkeihin Qatar Airways lentää jo kahdesti päivässä.

”Minun pohjoismaisessa laajentumissuunnitelmassani on tarkoitus aikanaan kaksinkertaistaa liikenne”, Qatar Airways Groupin pääjohtaja Akbar Al Baker kertoi yhtiön lehdistötilaisuudessa tiistaina Helsingissä.

Al Baker sanoo pohjoismaista markkina-aluetta merkittäväksi. Hänen mukaansa laajentumishankkeita alueella hidastaa lähinnä se, etteivät lentokonevalmistajat pysty tekemään yhtiölle uusia koneita riittävän nopeasti.

Qatar Airways on aloittanut lentojensa markkinoinnin Suomessa sisäänheittohinnoilla. Tarjouksissa halvimpia menopaluulippuja Goalle, Bangkokiin, Singaporeen ja Nairobiin on myyty alle 500 eurolla.

Al Bakerin mukaan kyseessä on tavallinen lentoyhtiöiden käytäntö uusille markkinoille tultaessa, ei hintasodan julistus. ”Tarkoituksena ei ole kaivaa maata kumppanimme Finnarin alta.”

Qatar Airways on saman OneWorld-lentoyhtiöallianssin jäsen kuin Finnair.

Yhtiöt ilmoittivat tiistaina aloittaneensa rajoitetun codeshare-yhteistyön, jossa tietyillä lennoilla yhtiöt ostavat toistensa koneista tilaa ja markkinoivat niitä omina lentoinaan.

”Näemme [Qatar Airwaysin] tulon enemmän mahdollisuutena kuin uhkana”, Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen arvioi tistaina.

Järvisen mukaan kyseessä on ”aito mielipide” eikä kohteliaisuus, koska Dohan kautta Finnair pääsee vastaanottamaan ja syöttämään liikennettä kohteisiin, jotka ovat aiemmin olleet valkoisia läikkiä kartalla.

Qatar Airways lennättää matkustajia peräti 150 kohteeseen, ja rahtia lisäksi 40 muuhun kohteeseen. Finnairille avautuu tätä verkostoa käyttämällä uusia kohteita erityisesti Afrikasta, Järvinen perustelee.

Aasian-liikennettä Qatar Airways ei Järvisen mielestä kovin vakavasti uhkaa, koska kuuden tunnin lento Dohaan ennen jatkolentoa pidentää kilpailijan lentoaikoja kohteisiin Finnairin suoriin lentoihin verrattuna.

Qatar Airways tunnetaan laatulentoyhtiönä, joka on vuodesta toiseen erilaisten listausten kärkipäässä parhaita lentoyhtiöitä arvioitaessa. Erityisesti sen first- ja businessluokka ovat vuodesta toiseen vähintään viiden parhaan joukossa.

Kansallinen Qatar Airways on samalla Qatarin valtion käyntikortti ja työkalu, jolla öljytuloista riippuvaisen maan elinkeinorakennetta pyritään monipuolistamaan. Sen avulla maahan yritetään saada lisää matkailijoita.

Kun suuri osa lentoyhtiöiden kuluista tulee polttoaineesta, Lähi-idän valtionyhtiöt voivat tavoitella markkinaosuuksia kansainvälisestä lentoliikenteestä halvan polttoaineen takia.

Aggressiivinen laajentumisstrategia näkyy niin yritysostoina kuin lentokoneiden määrän kasvattamisena.

Elokuussa yhtiö ilmoitti lisänneensä omistusosuutensa maailman kuudenneksi suurimmasta lentoyhtiöstä IAG:stä runsaaseen 20 prosenttiin, kun muun muassa British Airwaysin omistavan yhtiön kurssi oli lähtenyt luisuun Britannian EU-eron takia.

Viime viikolla yhtiö kohahdutti ilmailualaa ilmoittamalla tehneensä yhdysvaltalaisen Boeing-lentoyhtiön kanssa listahinnoilla laskettuna 18,6 miljardin dollarin eli 16,7 miljardin euron sopimuksen 40–100 lentokoneen ostosta. Suurissa lentokonekaupoissa alennukset ovat yleensä huomattavia.

Näistä 40 on pitkän matkan laajarunkolentokoneita. Aiesopimus tehtiin lisäksi 60:n 737 MAX 8 -koneen ostosta.

Ilmoitus 737-koneiden ostosta tuli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Qatar Airways oli peruuttanut eurooppalaiselta Airbus-yhtiöltä neljän samassa luokassa kilpailevan Airbus A320neo -koneiden tilaukset toimitusviivästyksiin vedoten.

”Voitte ymmärtää, miksi eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat niin huolissaan meistä”, Al Baker sanoi kerrottuaan Qatar Airwaysin tuoreista ostoksista.

Kysymykseen siitä, onko Qatar Airways kiinnostunut ostamaan osuuden Finnairista, Al Baker vastasi hymyillen, ettei kerro koskaan ostoaikeistaan etukäteen, koska sellaiset puheet nostavat ostokohteen hintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat