Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto päätti: S-ryhmän bonusjärjestelmä saa jatkua

Virasto tutki bonusjärjestelmän vaikutusta ostoskäyttäytymiseen nettikyselyllä.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
SOK:lla on yli 30 prosentin markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupan vähittäismyynnissä.
SOK:lla on yli 30 prosentin markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupan vähittäismyynnissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Suomen suurin kaupparyhmä

 S-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta oli viime vuonna 46 prosenttia.

 Ryhmä myi päivittäistavaroita 7,6 miljardilla eurolla.

 Ruokakauppojen lisäksi ryhmää kuuluu ravintoloita, hotelleja, ja huoltoasemaketju ABC.

 S-etukortteja on yli kahdella miljoonalla asiakkaalla eli valtaosalla Suomen kotitalouksista.

 Asiakkaat ovat S-ryhmään kuuluvan osuuskaupan omistajia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on päättänyt, ettei S-ryhmän bonusjärjestelmä estä toimivaa kilpailua. Niinpä se ei jatka vuonna 2014 käynnistämäänsä selvitystä asiasta.

Osuustoiminnallisten yritysten kanta-asiakasjärjestelmät ovat olleet viime vuosina kilpailijoiden ja viranomaisten hampaissa. KKV on tutkimassa myös OP-ryhmän bonuskäytäntöjen vaikutusta vakuutusalan kilpailuun.

Kilpailija If kanteli OP:n käytännöistä viime joulukuussa.

Sekä S-ryhmä että OP-ryhmä ovat omilla aloillaan markkinajohtajia, ja niiden markkinaosuudet ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Yhtenä tekijänä menestyksen takana ovat onnistuneet kanta-asiakasjärjestelmät, joilla asiakasomistajia hyvitetään.

S-ryhmä maksaa kuukauden ostossumman perusteella määräytyvän bonuksen asiakkaan S-pankissa olevalle tilille. Hyvitysprosentti nousee kuukausiostosten kokonaissumman mukaan.

Enimmillään hyvitystä voi saada viisi prosenttia ostojen loppusummasta. Siihen pääsemiseen tarvitaan alueosuuskaupasta riippuen 900–1 500 euron kuukausiosto.

OP-ryhmän bonukset voi käyttää pankin palvelumaksuihin tai vakuutusmaksuihin.

KKV tutki kanta-asiakasjärjestelmien vaikutusta ostoskäyttäytymiseen vuonna 2014 tehdyllä nettikyselyllä. Siihen vastasi yhteensä 1 009 iältään 18–74-vuotiasta kuluttajaa.

Otoksessa oli 226 ihmistä, jotka keskittivät ostoksensa K-kauppoihin ja 454 S-kauppoihin ostoksensa keskittävää. 279 ihmistä ei suosinut K:ta eikä S:ää ja valitsi ostopaikan halvimman hinnan perusteella.

Tutkimuksessa K-kaupan asiakkaat arvostivat eniten Plussa-kortilla saatavia tarjouksia mutta eivät rahallisia bonuksia.

S-ryhmän asiakkaat taas seuraavat bonuskertymäänsä tiiviisti. He arvostivat rahallista palkkiota ja jopa lisäsivät ostojaan päästäkseen seuraavalle bonusportaalle.

Kesko on panostanut Plussa-järjestelmässään nimenomaan tarjouksiin. S-ryhmä puolestaan keskittyy rahalliseen palkitsemiseen.

Selvityksen lopputulos on, että bonusjärjestelmä vaikuttaa huomattavastikin ihmisten ostoskäyttäytymiseen. KKV kuitenkin tulkitsee, että kanta-asiakkuuden vaikutus kuluttajien ostopaikan valintaan on vain vähäinen.

”Se on vähäinen suhteessa siihen, missä määrin muut kaupparyhmät pystyvät kilpailemaan S-ryhmää vastaan. Kynnys siihen, että kyseessä katsottaisiin olevan kielletty määräävän markkina-aseman väärinkäyttö, on melko korkea”, johtaja Kirsi Leivo KKV:stä sanoo.

Hänen mukaansa punnintaan vaikutti ennen kaikkea bonusjärjestelmän sitovuus eli alennusprosenttien suuruus ja ajanjakso, jolta ostokset lasketaan.

”Tilanne olisi toinen, jos järjestelmä muuttuisi vielä sitouttavammaksi eli alennusprosentti olisi korkeampi tai ajanjakso pidempi”, Leivo sanoo.

Nyt bonukset kertyvät yhden kuukauden ostoista, ja sen jälkeen kuluttaja voi valita ostopaikkansa vapaasti uudelleen. Myös ryhmän markkinaosuus vaikuttaa harkintaan.

KKV aloitti selvityksen S-ryhmän bonusjärjestelmästä päivittäistavarakauppaa koskevan uuden kilpailusäännöksen tultua voimaan vuonna 2014.

Säännöksessä määriteltiin, että päivittäistavarakaupassa 30 prosentin markkinaosuus riittää siihen, että kaupparyhmä on määräävässä markkina-asemassa.

Kauppa on Suomessa erittäin keskittynyttä. S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa oli viime vuonna 46 prosenttia ja K-ryhmän 33 prosenttia.

K-ryhmän osuus kasvoi entisestään, kun Kesko osti Suomen Lähikaupan eli Valintatalot ja Siwat viime talvena.

Ennen lakimuutosta jotkut kilpailuoikeuden asiantuntijat arvelivat, että se johtaa kanta-asiakasjärjestelmien rajoittamiseen ainakin ruokakauppojen ulkopuolella. S-etukortilla voi kerryttää bonuksia useiden eri tuoteryhmien ostoksista.

Myös kuluttaja-asiamies on tekemässä selvitystä S-bonusten markkinoinnista.

Kuluttaja-asiamies on pyytänyt SOK:lta selvitystä siitä, miksi markkinointimateriaalissa käytetään ostokertymästä kuukausittaista ja bonuskertymästä vuosittaista viiteajanjaksoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat