Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöiden valvonta tehostuu – supistuneet tuotot voivat nostaa palkansaajan työeläkemaksua

Finanssivalvonta kiinnitti huomiota työeläkeyhtiöiden nollatuottoihin.

Talous
 
Jussi Nukari / lehtikuva
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen vakuutti tiistaina, että työeläkeyhtiöiden valvontaan suhtaudutaan vakavasti, koska ne ovat osa sosiaalivakuutusta.
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen vakuutti tiistaina, että työeläkeyhtiöiden valvontaan suhtaudutaan vakavasti, koska ne ovat osa sosiaalivakuutusta. Kuva: Jussi Nukari / lehtikuva

Finanssivalvonta (Fiva) aikoo tehostaa työeläkeyhtiöiden ja muun vakuutussektorin valvontaa. Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoi tiistaina, että valvontaan ”siirtyy lisää tekijöitä”.

”Jokaisessa valvonnassa on tärkeää, että siinä on riittävä asiantuntemus. En nyt ota kantaa siihen, nimitämmekö ulkopuolisia vai tehostuuko valvonta sisäisin siirroin”, Tuominen sanoi.

Työeläkeyhtiöt ja niiden valvonta ovat olleet viime aikoina julkisuudessa, kun Fiva julkisti osan yhtiöiden tekemistä merkittävistä ja poikkeuksellisista liiketoimista. Julkistus paljasti, että työeläkeyhtiöt suosivat edelleen lähipiirinsä vakuutusryhmittymiä, vaikka keskinäiset työeläkeyhtiöt ovat nykyään muodollisesti itsenäisiä.

Jotkut eläkeyhtiöt – kuten Ilmarinen – olivat tukeneet sadoilla tuhansilla euroilla oopperaa, teatteria ja jalkapalloa.

Tuominen ei halunnut ottaa kantaa siihen, kuuluko kulttuurin ja urheilun sponsorointi sosiaalivakuutukseen.

”Työeläkeyhtiöt ovat osa sosiaaliturvajärjestelmää, joten suhtaudumme asiaan sen vaatimalla vakavuudella”, Tuominen vakuutti.

Toisaalta Fiva salasi syyskuussa tarkat tiedot niin sanotuista työhyvinvointirahoista, joiden käytössä Fiva itsekin on havainnut ongelmia. Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, suojeleeko valvoja työeläkeyhtiöitä.

Tuominen kiistää tämän. ”Halusimme korkeimman hallinto-oikeuden kannan siihen, ovatko työhyvinvointirahat liikesalaisuuksia”, hän sanoo.

Finanssivalvonta kiinnitti tiistaina huomiota siihen, että työeläkeyhtiöt eivät saavuttaneet niille asettua tuottovaadetta alkuvuonna. Näin tapahtui ensi kertaa viiteen vuoteen.

Työeläkeyhtiöille asetettu tuottovaade eläkesijoituksille oli 1,4 prosenttia, mutta yhtiöt tuottivat 0,0 prosenttia. Yhtiöiden hoidossa on tulevia työeläkkeitä varten yli sadan miljardin euron sijoitusomaisuus.

Jokainen palkansaaja maksaa työeläkemaksua, joten ei ole samantekevää, millaisiin sijoitustuottoihin yksityiset viisi eläkeyhtiötä pystyvät. Asian merkityksen näkee omasta palkkakuitista, jossa iästä riippuen 5,7 prosenttia tai 7,2 prosenttia palkasta menee työeläkemaksuun.

Yhden prosenttiyksikön ero pitkän aikavälin tuotossa tarkoittaa noin kahden prosenttiyksikön vaikutusta maksutasoon. Noususta puolet maksaa työntekijä ja toisen puolen työnantaja.

Viime aikoina työeläkemaksua on siirretty yhä enemmän palkansaajan maksettavaksi, joten pitkään jatkuessaan eläkeyhtiöiden heikot tuotot heijastuvat varsinkin palkansaajien käteen saamaan tuloon.

Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen sanoi tiistain tiedotustilaisuudessa, että matala korkotaso vaikeuttaa tuottovaateen saavuttamista myös tulevina vuosina.

”En olisi vielä huolissani, mutta asiaa pitää seurata”, Nykänen sanoi.

Huonot tuotot vaikuttavat myös yhtiöiden vakavaraisuuteen eli riskinkestävyyteen.

”Yhtiöiden vakavaraisuus heikkeni samalla, mutta niiden riskinkantokyky säilyi edelleen hyvällä tasolla”, Nykänen sanoi.

Parhaan eli 1,3 prosentin tuoton on vuoden ensimmäisellä puoliskolla saanut työeläkeyhtiöistä pienimpiin kuuluva Etera.

Heikoimman sijoitustuoton eli -0,6 prosenttia sai toiseksi suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen. Negatiivisen sijoitustuoton -0,3 prosenttia on tänä vuonna tehnyt niin ikään työeläkeyhtiöistä suurin Varma.

Finanssivalvonnan mukaan yhtiöt ovat alkuvuonna vähentäneet sijoitusriskiä myymällä osakeomistuksiaan. Sijoitusriskin pienentämine toisaalta vähentää odotettavissa olevia tuottoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat