Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen Lähi-idän lentoyhtiö rantautui Suomeen – sisäänheittotuotteina kaukokohteita alle 500 eurolla

Pieni Qatar pyrkii Qatar Airways -lentoyhtiöllä maailman suurimpien joukkoon.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Qatar Airwaysin Airbus A350 -matkustajalentokoneen ensilentoa Helsinki-Vantaalle juhlistettiin maanantaina. Qatar Airways avasi suoran Helsinki-Doha-lentoreitin.
Qatar Airwaysin Airbus A350 -matkustajalentokoneen ensilentoa Helsinki-Vantaalle juhlistettiin maanantaina. Qatar Airways avasi suoran Helsinki-Doha-lentoreitin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Qatarin käyntikortti

 Qatar on emiirikunta Arabian niemimaan kaakkoisosassa, Saudi-Arabian ja Persianlahden välissä. Väkiluku on noin 2,2 miljoonaa.

 Qatar Airways Group on valtion monialayritys, joka omistaa lentoyhtiön lisäksi esimerkiksi pääkaupunki Dohan Hamad-lentoaseman ja maan alkoholimonopoliyrityksen.

 Qatar Airwaysin laivastossa on nykyisin 190 lentokonetta.

 Lentorahtiyhtiö Qatar Airways Cargolla on 188 konetta.

Lähi-idän suurten lentoyhtiöiden saapumista Helsinkiin on odotettu. Maanantaina tuo päivä koitti, kun Qatar Airwaysin kone laskeutui Helsinki–Vantaan lentoasemalle, ja yhtiö aloitti päivittäiset lennot Helsinkiin Qatarin pääkaupungista Dohasta.

Muihin Pohjoismaiden pääkaupunkeihin Qatar Airways lentää jo kahdesti päivässä.

Jukka Gröndahl / HS
Akbar Al Baker
Akbar Al Baker

”Minun Pohjoismaisessa laajentumissuunnitelmassani on tarkoitus on aikanaan kaksinkertaistaa liikenne”, Qatar Airways Groupin pääjohtaja Akbar Al Baker kertoi yhtiön lehdistötilaisuudessa tiistaina Helsingissä.

Al Baker sanoi pitävänsä Pohjoismaista markkinaa merkittävänä. Hänen mukaansa laajentumishankkeita alueella hidastaa lähinnä se, että lentokonevalmistajat eivät pysty tuottamaan yhtiölle uusia koneita riittävän nopeasti.

Qatar Airways on aloittanut lentojensa markkinoinnin Suomessa sisäänheittohinnoilla. Tarjouksissa halvimpia menopaluulippuja Goalle, Bangkokiin, Singaporeen ja Nairobiin on kaupattu alle 500 eurolla.

Al Bakerin mukaan kyseessä on tavallinen lentoyhtiöiden käytäntö uusille markkinoille tultaessa, ei hintasodan julistus. ”Tarkoituksena ei ole kaivaa maata kumppanimme Finnarin alta.”

Qatar Airways on saman OneWorld-lentoyhtiöallianssin jäsen kuin Finnair.

Yhtiöt ilmoittivat tiistaina aloittaneensa rajoitetun codeshare-yhteistyön, jossa tietyillä lennoilla yhtiöt ostavat toistensa koneista tilaa ja markkinoivat niitä omina lentoinaan.

”Näemme [Qatar Airwaysin] tulon enemmän mahdollisuutena kuin uhkana”, Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen arvioi tiistaina.

Järvisen mukaan kyseessä on ”aito mielipide” eikä kohteliaisuus, koska Dohan kautta Finnair pääsee vastaanottamaan ja syöttämään liikennettä kohteisiin, jotka ovat aiemmin olleet valkoisia läikkiä kartalla.

Qatar Airways lennättää matkustajia peräti 150 kohteeseen, ja rahtia lisäksi 40 muuhun kohteeseen. Finnairille avautuu tätä verkostoa käyttämällä uusia kohteita erityisesti Afrikasta, Järvinen perustelee.

Aasian-liikennettä Qatar Airways ei Järvisen mielestä kovin vakavasti uhkaa, koska kuuden tunnin lento Dohaan ennen jatkolentoa pidentää kilpailijan lentoaikoja kohteisiin Finnairin suoriin lentoihin verrattuna.

Qatar Airways tunnetaan laatulentoyhtiönä, joka on vuodesta toiseen erilaisten listausten kärkipäässä parhaita lentoyhtiöitä arvioitaessa. Erityisesti sen first- ja businessluokka ovat vuodesta toiseen vähintään viiden parhaan joukossa.

Kansallinen Qatar Airways on samalla Qatarin valtion käyntikortti ja työkalu, jolla öljytuloista riippuvaisen maan elinkeinorakennetta pyritään monipuolistamaan. Sen avulla maahan yritetään saada lisää matkailijoita.

Kun suuri osa lentoyhtiöiden kuluista tulee polttoaineesta, Lähi-idän valtionyhtiöt voivat tavoitella markkinaosuuksia kansainvälisestä lentoliikenteestä halvan polttoaineen takia.

Aggressiivinen laajentumisstrategia näkyy niin yritysostoina kuin lentokoneiden määrän kasvattamisena.

Elokuussa yhtiö ilmoitti lisänneensä omistusosuutensa maailman kuudenneksi suurimmasta lentoyhtiöstä IAG:stä runsaaseen 20 prosenttiin, kun muun muassa British Airwaysin omistavan yhtiön kurssi oli lähtenyt luisuun Britannian EU-eron takia.

Viime viikolla yhtiö kohahdutti ilmailualaa ilmoittamalla tehneensä yhdysvaltalaisen Boeing-lentoyhtiön kanssa listahinnoilla laskettuna 18,6 miljardin dollarin eli 16,7 miljardin euron sopimuksen 40–100 lentokoneen ostosta. Suurissa lentokonekaupoissa alennukset ovat yleensä huomattavia.

Näistä 40 on pitkän matkan laajarunkokoneita. Aiesopimus tehtiin lisäksi 60:n 737 MAX 8 -koneen ostosta.

Ilmoitus 737-koneiden ostosta tuli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Qatar Airways oli peruuttanut eurooppalaiselta Airbus-yhtiöltä neljän samassa luokassa kilpailevan Airbus A320neo -koneiden tilaukset toimitusviivästyksiin vedoten.

”Voitte ymmärtää, miksi eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat niin huolissaan meistä”, Al Baker sanoi kerrottuaan Qatar Airwaysin tuoreista ostoksista.

Kysymykseen siitä, onko Qatar Airways kiinnostunut ostamaan osuuden Finnairista, Al Baker vastasi hymyillen, ettei kerro koskaan ostoaikeistaan etukäteen, koska sellaiset puheet nostavat ostokohteen hintaa.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Qatar Airwaysin Airbus A350 -matkustajalentokoneen business-luokka.
Qatar Airwaysin Airbus A350 -matkustajalentokoneen business-luokka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat