Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtitieto: Amazon aikoo perustaa lähikauppojen ketjun – tavoitteena kaikkialle levittäytyvä vähittäiskaupan valtakunta

Amazon on jo aiemmin kokeillut ruoan myyntiä, mutta nyt se suunnittelee Wall Street Journal -lehden mukaan perustavansa lukuisia pieniä kivijalkakauppoja, joissa ostokset tehdään kännykällä.

Talous
 
Alex Kampion
Seattlessa päämajaansa pitävä Amazon on paljon muutakin kuin pelkkä verkkokauppa.
Seattlessa päämajaansa pitävä Amazon on paljon muutakin kuin pelkkä verkkokauppa. Kuva: Alex Kampion

Amazon on vuosi vuodelta yhä vähemmän pelkkä verkkokauppayhtiö. Vähittäiskaupan isot rahat pyörivät yhä perinteisissä kivijalkakaupoissa, ja myös Amazon haluaa osansa valtavista markkinoista.

Wall Street Journal -talouslehden tietojen mukaan yhtiö suunnittelee lähikauppojen ketjua. Ketjun liikkeissä ostokset tehtäisiin älypuhelimilla tai kenties kaupan omilla kosketusnäytöillä.

Lisäksi Amazon aikoo avata kauppoihin drive-in-noutopisteitä. Asiakkaat voisivat ajaa autoillaan noutopisteelle, joissa ruokaostokset lastataan saman tien mukaan.

Yhdysvaltojen vähittäiskaupan jättiläinen Walmart suunnittelee samankaltaista palvelua omiin kauppoihinsa. Suomessa Keskolla ja S-ryhmällä on jo samankaltaista toimintaa.

WSJ:n tietojen mukaan Amazon kehittää teknologiaa, joka tunnistaisi autot rekisterikilpien perusteella. Näin asiakkaat saisivat omat ostoksensa mahdollisimman nopeasti.

Ruoan myyminen on logistisesti huomattavasti hankalampaa kuin vaikkapa kirjojen, vaatteiden tai elektroniikan. Monet elintarvikkeet pilaantuvat helposti ja vaativat katkeamattoman kylmäketjun kotiin saakka.

Amazon on kokeillut ruoan verkkomyyntiä, mutta vain pienimuotoisesti Yhdysvaltojen suurkaupungeissa sekä Lontoossa. Amazon kokeilee parhaillaan myös ravintolaruokien kuljetuspalveluita.

Yhtiöllä on ruokakauppaan erikoistunut tytäryhtiö Amazon Fresh. Kattava ruokakauppojen verkosto auttaisi sitä nettikaupan logistisissa haasteissa.

Yhdysvalloissa noin viidennes kuluttajien rahoista kuluu ruokaan. Ruokakauppaa hallitsee ylivoimaisesti Walmart, jolla on noin 17 prosentin markkinaosuus.

WSJ: kertoo Amazonin sisäisiin lähteisiin nojaten, että lähikauppahanketta kutsutaan yhtiön sisällä projekti Comoksi. Ensimmäinen Amazonin drive-in-kauppa saatetaan avata jo lähiviikkoina Yhdysvaltoihin, todennäköisesti Seattleen.

Yhdysvalloissa verkkokaupan osuus koko vähittäiskaupasta on kasvanut kiihtyvää vauhtia sitten 1990-luvun, mutta vasta noin kahdeksan prosenttia ostoksista tehdään netissä maan kauppaministeriön mukaan. Ruokaostoksissa osuus on vielä pienempi, noin kaksi prosenttia.

Tutkimusyhtiö Emarketerin mukaan maailmanlaajuisesti verkkokauppojen osuus vähittäiskaupasta on noin seitsemän prosenttia.

Vaikka nettikaupat kaappaavatkin yhä suuremman osan kuluttajien rahoista, Amazonille moninverroin suurempien kivijalkamarkkinoiden houkutus on suuri.

Aivan hetkessä fyysisten kauppojen ylivalta ei kaadu, ja verkkokaupan suosion kasvaessa kivijalkabisnes voi kehittää uusia toimintamuotoja, jotka toimivat myös nettiaikakaudella.

Amazonkin tuntuu uskovan, että vähittäiskaupan tulevaisuus on sekä verkossa että katukuvassa.

Amazon avasi jo viime vuoden lopussa ensimmäisen fyysisen kauppansa kotikaupunkiinsa Seattleen. Amazon aloitti kirjojen verkkokauppana ja sen ensimmäinen kivijalkakauppakin myy vain kirjoja.

Uudessa kirjakauppaketjussa pitäisi olla vuoden lopussa jo neljä kauppaa.

Amazonin kivijalkakaupoissa kalskahtaa ironia, sillä juuri Amazon on ollut osasyy kirjakauppojen konkurssiaaltoon tällä vuosituhannella. Vuonna 2011 nurin meni maailmanlaajuinen Borders-ketju.

Fabrizio Bensch / Reuters
Amazon myy yhä suurimman osan tuotteistaan verkon kautta ja lähettää ne paketeissa ympäri maailmaa. Yhtiö tekee myös sähköisiä palveluja ja perinteistä vähittäiskauppaa kivijalkakaupoissa.
Amazon myy yhä suurimman osan tuotteistaan verkon kautta ja lähettää ne paketeissa ympäri maailmaa. Yhtiö tekee myös sähköisiä palveluja ja perinteistä vähittäiskauppaa kivijalkakaupoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat