Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina hyväksyi Atrian sianlihan markkinoilleen – ”Paras uutinen suomalaiselle sianlihatuotannolle pitkään aikaan”

Talous
 
Kai Sinervo
Sikoja Atrian Nurmon teurastamolla joulukuussa 2010.
Sikoja Atrian Nurmon teurastamolla joulukuussa 2010. Kuva: Kai Sinervo

Suomalainen sianliha on ratkaisevan askeleen lähempänä Kiinan markkinoita, kertoo Maa- ja metsätalousministeriön tiedote.

Kiinalaisviranomainen on ilmoittanut lisänneensä Atrian viejäksi Kiinan markkinoille. Hyväksyminen tarvitsee vielä Kiinan viranomaisten lisävahvistuksen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kehuu kiinalaisten päätöstä ministeriön tiedotteessa.

”Tämä on paras uutinen suomalaiselle sianlihatuotannolle pitkään aikaan. Suomalaisen sianlihan tuottajahinta on alhaisin EU:ssa. Päätös antaa uskoa tulevaan sianlihantuottajille”, Tiilikainen sanoo.

Hän myös uskoo päätöksen olevan merkittävä askel hallituksen tavoitteessa löytää uusia vientimarkkinoita suomalaisille elintarvikkeille.

Vientilupa-asiaa kiinalaisten kanssa neuvotteli pitkään kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

”Yhteistyö kiinalaisten kanssa tulee varmasti tiivistymään ja tätä kautta voidaan edistää muutakin suomalaista vientitoimintaa”, Husu-Kallio sanoo tiedotteessa.

Kiinan oma sianlihan tuotanto kaksinkertaistui vuosina 1995–2010. Se ei kuitenkaan ole riittänyt väestön kasvavaan lihankulutukseen.

Maa on kärsinyt kuluvalla vuosikymmenellä useista erilaisista lihaan liittyvistä ruokaskandaaleista, eikä kansalaisilla ole ruoantuottajia kohtaan täyttä luottamusta.

Kiina pyrkii vahvasti siihen, että kaikki saisivat ruokaa riittävästi ja kohtuuhintaisesti. Maaseudun köyhillä ja keskiluokalla ei ole aina ollut varaa lihan, maidon ja kananmunien hankkimiseen, mutta juuri heidän lihankulutuksensa lisääntyy nyt eniten. On siis todennäköistä, että eläintuotteiden kulutus Kiinassa säilyy nousujohteisena.

Kiinassa asuu viidennes maapallon väestöstä, joten pienetkin muutokset kysynnässä vaikuttavat globaaleihin ruokamarkkinoihin.

Atrian tiedotteen mukaan vientilupa on laitoskohtainen lupa Nurmossa sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Yhtiö kertoo pyrkivänsä aloittamaan viennin mahdollisimman pian.

”Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus päästä Kiinan markkinoille ja laajentaa liiketoimintaamme uudelle markkina-alueelle”, Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoo yhtiön tiedotteessa.

Atria-konsernin liikevaihto oli vuonna 2015 noin 1 340 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa on Atrian mukaan keskimäärin 4 270 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat