Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko epänormaalin matalat korot pankkien kirous vai pelastus?

Korot eivät ole milloinkaan olleet yhtä matalia kuin nyt. Mitä se tarkoittaa pankeille, jotka elävät talletusten ja luottojen korkoerosta?

Talous
 
Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva
Mataliin korkoihin on totuttu Suomessa.
Mataliin korkoihin on totuttu Suomessa. Kuva: Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva

Tällaista ei ole koettu milloinkaan läntisen talousjärjestelmän historiassa. Kolmen kuukauden euribor-korko on ollut jo vuoden alle nollan. Nyt korko on -0,3 prosenttia ja kaikki muutkin lyhyet korot ovat miinuksen puolella.

Korkojen putoaminen johtuu siitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) on laskenut omia ohjauskorkojaan miinukselle.

Pankit maksavat keskuspankille yliyön talletuksista jo -0,4 prosentin korkoa. Toimella EKP yrittää sysiä pankkeja antamaan enemmän lainoja, mikä voisi piristää taloutta.

Mataliin korkoihin on jo totuttu. Erityisesti asuntolainan maksajan on ollut helppo sopeutua uuteen korkotasoon. Mikä olisi sen mukavampaa kuin, että lainanhoitokulu lyhentää melkein kokonaan velan pääomaa.

Harva edes muistaa, että vain kahdeksan vuotta sitten euriborit pomppasivat yli viiden prosentin. Nolla- saati miinuskorkoja ei osattu edes kuvitella saati varautua siihen, että rahan hinta voisi joskus olla negatiivinen.

Luotonannosta riippuvaisille pankeille nollakorot ovat iso ongelma.

Pankkien on vaikea tehdä voittoa niin sanotulla peruspankkitoiminnalla eli otto- ja antolainauksen välisellä korkoerolla, kun korot ovat miinuksella.

Esimerkiksi Suomessa monien vanhojen asuntolainojen kokonaiskorko on jo hyvin lähellä nollaa, joidenkin harvojen jopa miinuksen puolella.

Vakaimmat pankit saavat kuitenkin rahoitusta niin halvalla, ettei tämäkään ole niille suuri ongelma. Esimerkiksi Nordean tai OP-ryhmän korkokate ei ole heikentynyt mitenkään hälyttävästi. OP-ryhmä on jopa pystynyt kasvattamaan katettaan.

Toisin on monissa Keski-Euroopan pankeissa. Esimerkiksi Saksassa pankkien tulokset ovat heikentyneet selvästi korkojen takia, mikä uhkaa muutenkin huteran pankkisektorin tilaa.

Matalat korot ovat jättimäinen ongelma myös monille eurooppalaisille henkivakuutusyhtiöille, jotka ovat luvanneet esimerkiksi vapaaehtoisille eläkevakuutuksille useiden prosenttien takuutuottoja.

Niiden on itsensä hyvin vaikea saada sijoitusmarkkinoilta riittäviä tuottoja, kun pieniriskisten sijoitusten tuotot ovat painuneet mitättömiksi.

Suomalaisilla henkivakuutusyhtiöillä ongelma ei ole kovin paha, koska valtaosa vakuutuksista on sijoitussidonnaisia eli vakuutuksenottajat kantavat itse sijoitusriskin.

Kiinteistöistä on tullut harvoja kohtuullisesti tuottavia ja suhteellisen matalan riskin sijoituskohteita. Se taas voi pahimmillaan nostaa niiden hintoja luonnottoman korkealle, kun halpa raha muutenkin kannustaa sijoittajia velalla rahoitetuille ostoksille.

Mutta nollakoroista on myös paljon iloa jopa pankeille. Sen näkee selvästi, jos vertaa Suomen 1990-luvun alun lamaa ja vuodesta 2008 alkanutta talouskriisiä.

Viime lamassa yli kymmenen prosentin nousseet korot kaatoivat joukoittain yrityksiä, mikä paisutti pankkien luottotappioita.

Viime vuosien talouskriisissä pankkien luottotappiot ovat pysyneet hämmästyttävän pieninä. Yritykset selviävät lainoistaan pitkään vähän heikommassakin taloustilanteessa, kun korot eivät kurista.

Erityisen onnekasta tämä on ollut Italian pankeille. Niillä lasketaan olevan noin 360 miljardia järjestämättömiä luottoja. Koko euroalueen pankeilla niitä on noin 900 miljardia.

Jos korot olisivat korkeampia, moni yritys olisi jo kaatunut ja vetänyt pankkeja mukanaan.

Ultramatalat korot voivat olla myös siinä mielessä pankeille hyväksi, että niiden on pakko miettiä liiketoimintamallejaan uusiksi ja tehostaa toimintaansa sähköistämällä palveluita ja karsimalla konttoriverkkoaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat