Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ericssonin romahdus järkytti sijoittajat

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ericsson on ollut jo pitkään taloudellisissa vaikeuksissa.
Ericsson on ollut jo pitkään taloudellisissa vaikeuksissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistava Ericsson järkytti sijoittajat keskiviikkona ilmoittamalla, että heinä–syyskuun liikevaihto ja liikevoitto ovat selvästi ennusteita heikompia.

Yhtiön osake romahti Tukholman pörssissä 20 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen suuri muutos osakkeen arvossa yhden päivän aikana. Ericssonin taloudelliset vaikeudet ovat olleet tiedossa pitkään, mutta keskiviikon tulosvaroitus kertoi ongelmien kärjistymisestä.

Ericsson kertoi liikevaihtonsa pienentyneen heinä–syyskuussa14 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Liikevoittonsa yhtiö arvioi olleen heinä–syyskuussa 300 miljoonaa kruunua eli noin 32 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa, että liikevoitto on supistunut vuodessa 93 prosenttia. Viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla liikevoitto oli 5,1 miljardia kruunua eli noin 540 miljoonaa euroa.

Kannattavuuden voimakas heikkeneminen herätti sijoittajien keskuudessa epäilyjä, että verkkolaitteiden markkinat ovat taantuneet. Siksi Ericssonin pääkilpailijan Nokian osake heikkeni keskiviikkona viisi prosenttia.

Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research arvioi, että Ericssonin ongelmat eivät kerro laajemmin teollisuudenalan kehittymisestä. Kilpailu verkkolaiteyhtiöiden välillä on kuitenkin kiristynyt, koska markkinat eivät juuri kasva.

Bernstein Researchin mukaan Ericssonin ongelmien ratkaiseminen kestää pitkään, koska kustannukset ovat kasvaneet vuosien aikana liian paljon, yhtiössä on paljon tehottomuutta eikä uutta toimitusjohtajaa ole vielä nimitetty. Ericssonin hallitus erotti toimitusjohtaja Hans Vestbergin heinäkuussa.

Parantaakseen kannattavuuttaan yhtiö kertoi lokakuun alussa, että se karsii Ruotsissa 3 000 työpaikkaa. Suomesta yhtiö aikoo vähentää 175 työpaikkaa.

Tavoitteena on, että vuositasolla liiketoiminnan kulut ovat 53 miljardia Ruotsin kruunua eli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 loppuun mennessä. Ennen säästöohjelmaa vuonna 2014 liiketoiminnan kulut olivat 63 miljardia kruunua eli 6,7 miljardia euroa. Tänä vuonna kuluja pitäisi karsia 4-5 miljardilla kruunulla eli noin 417–520 miljoonalla eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat