Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkokauppa Zalando aikoo muuttua teknologiayhtiöksi – Helsingin toimistoon palkataan vauhdilla uusia koodareita

Zalandon Helsingissä sijaitsevaan teknologiakeskukseen rekrytoidaan noin viisi uutta työntekijää kuukaudessa. Uudenkarhessa toimistossa koodarit saavat pelata play stationia ja kiikkua keinuissa, jossa on valo takapuolen alla.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Zalando haluaa vaalia startup-henkeä. Uusiin tiloihin vastikään muuttaneessa Helsingin teknologiakeskuksessa koodaamisen välissä voi pelata myös biljardia. Mallia näyttävät tuotekehityksestä vastaava johtaja Pekka Kosonen (vas) ja toimiston johtaja Tuomas Kytömaa.
Zalando haluaa vaalia startup-henkeä. Uusiin tiloihin vastikään muuttaneessa Helsingin teknologiakeskuksessa koodaamisen välissä voi pelata myös biljardia. Mallia näyttävät tuotekehityksestä vastaava johtaja Pekka Kosonen (vas) ja toimiston johtaja Tuomas Kytömaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

19 miljoonaa asiakasta

 Vaatteiden, kenkien ja muun muodin verkkokaupalla Zalandolla oli vuoden toisella neljänneksellä 18,8 miljoonaa aktiivista asiakasta.

 Vuonna 2008 perustettu saksalaisyritys teki ensimmäisen kerran voittoa 2014. Samana vuonna se listattiin Frankfurtin pörssiin.

 Zalando toimii 15 Euroopan maassa ja myy 1 500 merkin tuotteita.

 Yrityksen suurin omistaja on ruotsalainen sijoitusyhtiö Kinnevik, joka omistaa Zalandosta lähes 32 prosenttia.

Verkkokauppajätti Zalandon Helsingissä oleva teknologiakeskus on kasvanut niin vauhdikkaasti, että vasta vuosi sitten kesällä avatun toimiston tilat kävivät pieniksi. Tänä syksynä se muutti uusiin, isompiin tiloihin Kampissa.

Ulospäin nyt 70 ihmistä työllistävä teknologiakeskus ei juuri näy. Oikeaa oveakin on vaikea löytää.

”Me ei haluta hirveästi mainostaa että olemme täällä. Edelliseen toimistoomme pyrki välillä asiakkaita, jotka halusivat palauttaa tai vaihtaa Zalandolta ostamiaan vaatteita”, nauraa tuotekehityksestä vastaava johtaja Pekka Kosonen.

Vaatteita tai verkkokaupan paketteja uudenkarheassa toimistossa ei pyöritellä.

Täällä koodataan. Välillä pelataan myös biljardia ja play stationia, tai rentoudutaan keinuissa, joissa on takapuolen alla valot. Työnantaja tarjoaa virvoitusjuomat. Suosittua näyttäisi olevan maté-juoma.

Akseli Valmunen / HS
Koodarit voivat rentoutua keinuissa, joissa takapuolen alla on valo.
Koodarit voivat rentoutua keinuissa, joissa takapuolen alla on valo.

Zalandon Helsingin-toimisto pyrkii vaalimaan startup-henkeä.

Sitä tarvitaan, sillä Zalandon koodarien tarkoitus on rakentaa osaltaan harppausta, jolla verkkojätti pyrkii muuttumaan entistä enemmän pelkästä vaatekauppiaasta teknologiayhtiöksi.

Helsingissä kehitetään muun muassa palveluita, joiden avulla perinteisinä kivijalkamyymälöinä toimivien muotikauppojen valikoima saataisiin tarjolle Zalandon verkkopalvelun kautta. Ensimmäinen kokeilu tässä tehtiin viime kesänä Berliinissä, jossa paikallisen Adidas-myymälän tuotteet tuotiin tarjolle Zalandon sivuille. Toimitusajat lyhenivät tunteihin.

Tämä on vasta ensimmäinen pieni askel. Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia.

”Tavoitteena on, että Euroopassa kaikki muoti olisi tarjolla Zalandon kautta ”, sanoo Helsingin toimiston johtaja Tuomas Kytömaa.

Samoin kuin hakukone Googlen tavoitteena on järjestää koko maailman tieto, Zalandon visiossa se järjestäisi kaiken maailman vaatteet.

Kaikkiaan Zalandon noin 10 000 työntekijästä 1 300 työskentelee sovelluskehityksen parissa. Suurin teknologiakeskus on Berliinissä. Tähän verrattuna Helsingin 70 zalandolaista on pieni määrä.

Zalando kuitenkin rekrytoi koko ajan myös Helsinkiin: Kososen mukaan kuukaudessa Helsingissä aloittaa noin viisi uutta työntekijää. Valtaosa heistä on koodareita. Osa toimiston työpisteistä on tarkoituksella tyhjinä. Uusiin tiloihin mahtuisi noin 120 työntekijää.

Akseli Valmunen / HS
Helsingin teknologiakeskukseen palkataan kuukausittain noin viisi uutta työntekijää. Koska henkilöstö paisuu koko ajan, kaikkien kasvokuvat on laitettu liitutaululle. Työntekijät edustavat 22 eri kansallisuutta. Suomalaisia on 40 prosenttia.
Helsingin teknologiakeskukseen palkataan kuukausittain noin viisi uutta työntekijää. Koska henkilöstö paisuu koko ajan, kaikkien kasvokuvat on laitettu liitutaululle. Työntekijät edustavat 22 eri kansallisuutta. Suomalaisia on 40 prosenttia.

Tänä vuonna Zalando on ilmoittanut investoivansa teknologian ja logistiikan kehittämiseen 200 miljoonaa euroa. Valtaosa noin kolmen miljardin liikevaihdosta tulee yhä vaatekaupasta, mutta yhtiö näkee teknologian kehittämisessä ja palvelujen tarjoamisessa ison kasvupotentiaalin.

Zalandon niskaan hengittää nyt myös yhdysvaltalainen verkkokauppias Amazon, joka suunnittelee laajentavansa valikoimaansa myös vaatteisiin ja kenkiin. Vaikka Zalando on arvioinut Amazonin mahdollisen asiakaskunnan poikkeavan hieman omastaan, kilpailu muodin verkkokaupassa saattaa tulevaisuudessa kiristyä.

”Eksponentiaalinen kasvu voidaan saada aikaan palveluilla”, Kytömaa selittää.

”Lisäksi jos tarjoamme kaupoille palveluita sen sijaan että vain myisimme vaatteita, riski pienenee eikä tarvitse sitoa pääomaa omaan varastoon.”

Zalando suunnittelee ja kehittää useita erilaisia palveluita verkkoalustalleen. Osaa niistä, kuten stylistipalvelua, se tarjoaa kuluttajille.

Osa on palveluita vaatemerkeille: niille Zalando haluaa myydä muun muassa hyvin tarkasti potentiaalisen asiakaskunnan mukaan rajattua mainontaa. Tässä se hyödyntää miljoonista asiakkaistaan keräämäänsä yksityiskohtaista tietoa.

Kivijalkaliikkeille Zalando pyrkii tulevaisuudessa tarjoamaan myyntikanavaa verkossa. Ajatuksena on luoda silta verkon ja fyysisten vaatekauppojen välille – käytännössä digitalisoida kivijalkakauppojen valikoima.

Taustalla on usko siihen, että valtaosa vaatteista myydään vielä pitkään kivijalkaliikkeistä.

”Euroopassa muotimarkkina on noin 400 miljardin euron arvoinen. Kymmenen prosenttia siitä myydään verkkokaupassa”, Pekka Kosonen sanoo.

”Se kasvaa, mutta kivijalan osuus tulee olemaan iso hyvin pitkään.”

Varsinkin pienille vaatekaupoille verkkokaupan perustaminen on Kososen mukaan haastavaa, kallista ja aikaavievää. Zalando haluaisi tarjota niille ratkaisun – myynnistä saatavaa prosenttiosuutta vastaan.

Ennen kuin palvelu saadaan pystyyn, se vaatii kuitenkin ankaraa koodausponnistelua Helsingissäkin. Haasteita on paljon: muun muassa se, miten tiedot ja kuvat kivijalkakauppojen varastoissa olevista tavaroista saadaan sähköiseen muotoon.

Kosonen ei halua julkisesti arvioida, milloin palvelua mahdollisesti voitaisiin alkaa tarjota liikkeille Suomessa.

”Lähikuukausina olisi valehtelua, mutta lähivuosina liioittelua.”

Akseli Valmunen / HS
Zalandon Helsingin teknologiakeskukseen on rakennettu erityyppiseen työskentelyyn erilaisia tiloja.
Zalandon Helsingin teknologiakeskukseen on rakennettu erityyppiseen työskentelyyn erilaisia tiloja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat