Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan tavaraviennin voimakas supistuminen herätti pelkoja talouskasvun hidastumisesta

Kiinan tavaraviennin arvo ulkomaille supistui elokuussa 10 prosenttia, mikä oli selvästi odotuksia enemmän.

Talous
 
HS–Reuters
Lee Jae Won / Reuters
Kiinalainen konttialus Busanin satamassa Etelä-Koreassa.
Kiinalainen konttialus Busanin satamassa Etelä-Koreassa. Kuva: Lee Jae Won / Reuters

Kiinan tavaravienti ulkomaille supistui elokuussa 10 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mikä oli selvästi ennakko-odotuksia enemmän.

Ulkomaankaupan tilastot herättivät pelkoja, että Kiinan talouskasvu olisi hidastumassa. Ennakkokyselyissä ekonomistit ja sijoittajat ennustivat tavaraviennin supistuneen kolme prosenttia elokuussa.

Tilastotietojen perusteella Kiinan teollisuuden valmistamien tavaroiden kysyntä väheni sekä kotimaassa että ulkomailla, mikä lisäsi huolta Kiinan valuutan yuanin viime aikojen heikkenemisestä suhteessa dollariin.

Torstaina yuanin arvo suhteessa dollariin oli halvimmillaan kuuteen vuoteen. Aasiassa arvopaperit halpenivat verraten laaja-alaisesti.

Syyskuussa Maailman kauppajärjestö WTO supisti arviotaan maailmankaupan kasvusta kolmanneksella. Järjestön mukaan maailmankaupan kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna 1,7 prosenttiin pääasiassa siksi, että Kiinan ulkomaankauppa vähenee ja Yhdysvaltojen tuonti supistuu.

Kiinan talouskasvun hidastumiseen johtuu siitä, että talouden rakenteet ovat muuttunut. Aikaisemmin Kiinan talous perustui voimakkaasti uusiin investointeihin, mutta keskusjohto on pyrkinyt muuttamaan taloutta enemmän kotimaiseen kysyntään perustuvaksi.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous ja se on monille suomalaisille yrityksille tärkeä markkina-alue.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat