Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professoriryhmä arvioi talouspolitiikkaa: Sipilän hallitus lipsuu linjaltaan, tavoitteet tuskin saavutetaan

Raportti: kilpailukykysopimus heikentää selvästi julkisen talouden tasapainoa pitkälläkin aikavälillä

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström Kesärannassa lokakuussa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström Kesärannassa lokakuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus lipsuu finanssipolitiikan linjaltaan, katsoo Talouspolitiikan arviointineuvosto tuoreessa raportissaan, jonka se jätti perjantaina valtiovarainvaliokunnalle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ei näillä näkymin saavuta ohjelmansa tavoitteita. Julkisen sektorin alijäämä kasvaa ensi vuonna. Rakenteellisen alijäämän muutoksella mitaten finanssipolitiikka on elvyttävää, vaikka hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi finanssipolitiikkaa pitäisi kiristää.

Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin 2014 talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten. Sen puheenjohtaja on professori Roope Uusitalo. Muut jäsenet ovat professorit Torben M. Andersen, Anneli Anttonen, Jukka Pirttilä ja Mikko Puhakka.

Raportti toteaa, että valtiovarainministeriön syksyn ennusteen mukaan koko julkisen sektorin alijäämä on 1,2 prosenttia bruttokansantuotteesta vielä vuonna 2020, vaikka hallitus asetti tavoitteekseen alijäämän painamisen nollaan. Myös suhdannevaihtelusta puhdistettu rakenteellista alijäämää koskeva 0,5 prosentin alijäämätavoite jää saavuttamatta.

Ennusteen mukaan talouskasvu on hidasta vuonna 2017, mutta kasvu ei ole juuri sen nopeampaa seuraavinakaan vuosina. Siksi julkisen talouden sopeuttamisen lykkäämisellä ei pystytä ajoittamaan sopeuttamista parempaan suhdannevaiheeseen.

Neuvosto huomauttaa, että kilpailukykysopimuksen vaikutuksia koskeviin laskelmiin liittyy epäsymmetrisiä riskejä.

Kilpailukykysopimus ja siihen liittyvät veronalennukset heikentävät valtiovarainministeriön mukaan julkisen talouden rahoitusasemaa vuosina 2017–2019 hieman yli miljardilla eurolla, ja vuodesta 2020 eteenpäin runsaalla 800 miljoonalla eurolla. Hallitus laskee, että työvoimakustannusten alennus parantaa työllisyyttä noin 40 000 hengellä, mikä samalla parantaisi julkisen talouden tasapainoa noin 850 miljoonalla eurolla. Tällöin kilpailukykysopimus olisi julkisen sektorin tasapainon kannalta pitkällä aikavälillä suunnilleen neutraali.

Professoriryhmä sanoo, että hallitus käyttää laskelmissaan hyvin optimistisia arvioita työvoimakustannusten vaikutuksesta työllisyyteen. Realistisemmilla oletuksilla työllisyysvaikutus jää alle puoleen hallituksen arviosta. Täten kilpailukykysopimus heikentäisi selvästi julkisen talouden tasapainoa myös pitkällä aikavälillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat