Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja Kanadan suuri kauppasopu uhkaa romahtaa – ”EU:n uskottavuus on vakavasti uhattuna”

Belgialaiset haluavat kaataa sopimuksen, Suomen työntekijä- ja työnantajajärjestöt huolissaan.

Talous
 
STEFANIE LOOS / Reuters
Saksalaisen luonnonsuojelujärjestön aktiivit osoittivat mieltään Ceta-vapaakauppasopimusta vastaan Berliinissä keskiviikkona.
Saksalaisen luonnonsuojelujärjestön aktiivit osoittivat mieltään Ceta-vapaakauppasopimusta vastaan Berliinissä keskiviikkona. Kuva: STEFANIE LOOS / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin kunnianhimoinen Ceta-vapaakauppasopimus Kanadan kanssa joutui suuren epävarmuuden keskelle perjantaina, kun Belgian ranskankielisen Vallonian alueen parlamentti äänesti sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Jo kahdeksan vuotta tekeillä ollut sopimus on ollut määrä allekirjoittaa 27. lokakuuta, mutta nyt on epäselvää, miten EU ja Belgia voivat asiassa edetä. Koko sopimus voi jopa kaatua.

”Minä en tule antamaan valtuutusta liittohallitukselle ja Belgia ei tule allekirjoittamaan Cetaa”, totesi Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette uutistoimistojen mukaan.

Suomessa uutinen otettiin vastaan vakavan huolestuneesti sekä työntekijöiden että työnantajien leirissä.

”EU:n uskottavuus kauppapolitiikassa on vakavasti uhattuna. Vaikka Ceta-sopimukseen jäikin joitain ongelmakohtia, avaisi se kauppaa vahvojen sääntöjen ja korkeiden standardien puitteissa”, kommentoi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto.

Hänen mukaansa sopimuksesta hyötyisivät Suomessa ”yritykset, työntekijät ja kuluttajat”.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen totesi, että Cetan kaatuminen voi vaarantaa monet muutkin EU:n neuvottelemat sopimukset. Unioni ei enää näytä luotettavalta neuvottelukumppanilta.

Ceta-sopimuksen romahdus tekisi monta kertaa vaikeammaksi TTIP-neuvottelut, joissa EU ja Yhdysvallat yrittävät sopia maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta. TTIP-prosessi on pahasti viivästynyt, ellei jo kuollut.

”Tällaisena aikana, jolloin unionia koettelevat useat eri kriisit ja talous ei kasva, olisi EU-maiden yhtenäisyys tärkeämpää kuin koskaan. EU-maiden pitäisi nyt katsoa pidemmälle eikä antaa oman sisäpoliittisesti vaikeiden tilanteiden lamaannuttaa yhteistä hyvää”, Turtiainen toteaa.

Turtiaisen mukaan jokaisella EU-maalla on ollut mahdollista vaikuttaa Cetan sisältöön jo ennen pitkän neuvotteluprosessin alkamista. Hänen mukaansa “Kanadan kärsivällisyyttä ja jouston halua voi vain ihailla”, kun EU:n toiminta on poukkoillut monelle mutkalle vuosien aikana.

EU:n kauppaministerit kokoontuvat ensi tiistaina kokoukseen, jossa on määrä päättää Cetan hyväksymisestä. On epäselvää, millä tavalla Belgia voisi hyväksyä sopimuksen, jota maan liittohallitus ja esimerkiksi maan pohjoinen hollanninkielinen Flanderin alue tukevat.

”Olen huolissani Euroopan tulevaisuudessa. Miksi pitää lisätä vielä yksi kriisi?” Belgian ulkoministeri Didier Reynders ihmetteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallonian vastustus nostanee hikikarpaloita myös Britannian poliitikkojen otsalle, sillä he valmistautuvat hyvin vaikeisiin Brexit-neuvotteluihin Britannian EU-eron jälkeisestä suhteesta. Ceta-sopimuksen vaikeudet osoittavat, että mitä vain voi tapahtua, kun vastapuolella on 27 EU-maata ja vieläpä niiden alueelliset ja sisäpoliittiset intohimot päälle.

Cetan kohtalo joutui uuden kysymysmerkin alle kesällä, kun EU-komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. EU-komissiota johtava Jean-Claude Juncker oli aiemmin toivonut nopeampaa menettelyä, jossa sopimus olisi hyväksytty jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Junckerin mukaan kyseessä on ”paras ja edistyksellisin kauppasopimus” ikinä. Kansalaiset ovat kuitenkin kääntyneet vapaakauppaa vastaan joka puolella Eurooppaa, mikä on kasvattanut poliittista painetta.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

EU ja Yhdysvallat pitivät pitkään tavoitteenaan, että TTIP-sopimus neuvotellaan valmiiksi tänä vuonna, mutta nyt tavoitteesta on luovuttu. On täysin epäselvää, milloin neuvotteluihin voidaan palata ja missä muodossa, kun Yhdysvalloissa vaihtuu presidentti ensi tammikuussa.

Vallonian parlamentissa 46 kansanedustajaa äänesti Cetaa vastaan ja kuusitoista sen puolesta.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Euroopan parlamentin ranskalaismeppi, vihreisiin kuuluva ympäristöaktivisti Yannick Jadot ilmaisi tyytyväisyytensä Vallonian vastustukseen.

”Nyt olisi hyvin vaikeaa, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa EU:n ja Kanadan tulevassa huippukokouksessa. Cetan tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus on voitto kaikille kansalaisille, jotka ovat kampanjoineen sopimusta vastaan”, Jadot totesi tiedotteessaan.

SAK:n Aleksi Kuusiston mukaan EU:n virhe Ceta-neuvotteluissa oli, että komissiolle annettu neuvottelumandaatti päätettiin aikoinaan salassa.

”Ei ole kestävää, että EU käy ensin saamansa mandaatin pohjalta neuvotteluja ja sitten se ei kelpaakaan jäsenmaissa. Tässä maksetaan vanhoista virheistä”, Kuusisto totesi.

Kuusistoa ja Turtiaista harmittaa, että neuvottelut epäonnistuvat nimen omaan korkeista standardeistaan kuulun Kanadan kanssa.

”Herääkin kysymys siitä kuinka paljon Wallonian päätös itse asiassa liittyy Belgian omaan sisäpoliittiseen tilanteeseen ja vaikeaan keskusteluun budjetista, ja kuinka paljon itse sopimuksen sisältöön”, EK:n Saila Turtiainen totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat