Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi rakensi maailman parhaan viennin vauhdittajan, mutta sitten se romutettiin

Suomi nousi 15 vuodessa viennin vauhdittamisen ykkösmaaksi. Sitten Finpro, vienninedistämisen kova ydin, romutettiin. Nyt väistyvä elinkeinoministeri Olli Rehn lupaa korjata ongelmat.

Talous
 
Timo Toivanen / Lehtikuva
1999: Ulkomaankauppaministeri Ole Norrback juhlisti viimeistä viennin edistämismatkaansa Meksikoon poncho päällä. Norrback ja tasavallan presidentti Martti Ahtisaari (vas.) lauloivat yhdessä teollisuuden edustajien kanssa Meksikon pikajuna -laulua.
1999: Ulkomaankauppaministeri Ole Norrback juhlisti viimeistä viennin edistämismatkaansa Meksikoon poncho päällä. Norrback ja tasavallan presidentti Martti Ahtisaari (vas.) lauloivat yhdessä teollisuuden edustajien kanssa Meksikon pikajuna -laulua. Kuva: Timo Toivanen / Lehtikuva

Syyskuun 21. päivänä vuonna 2015 kolme miestä saapui Helsingin Aleksanterinkadulle tapaamaan elinkeinoministeri Olli Rehniä (kesk).

Kokoushuoneessa istuivat ministeriä vastapäätä Suomen rikkain mies Antti Herlin, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta sekä suomalaisen vienninedistämisen veteraani Tapani Kaskeala.

Tapaamisen oli järjestänyt Herlin. Äänessä oli pääosin Kaskeala.

Kaskeala sanoi Rehnille: On tapahtunut virhe. Finpron maailmanlaajuinen konsulttiverkosto on ajettu alas ja mitään korvaavaa ei ole tullut tilalle. Suomi jää jälkeen kilpailijamaistaan. Pk-yritysten kansainvälistyminen ja vienti kärsivät.

Finpro oli pitkään suomalaisen vienninedistämisen ainoa merkittävä toimija. Kaskeala oli 2000-luvun alkupuolella Finpron toimitusjohtaja, Herlin toimi hallituksen puheenjohtajana.

Kaskeala halusi kuulla, mitä Rehn aikoo nyt tehdä. Miten virhe korjataan?

Suomen elinkeinoelämä perusti Suomen vientiyhdistyksen vuonna 1919. Myöhemmin se tunnettiin Suomen ulkomaankauppaliittona ja vuonna 1999 yhdistys sai nimen Finpro.

Sen omistivat sadat jäsenyritykset sekä etujärjestöt EK, Teknologiateollisuus (TT) ja Suomen Yrittäjät (SY). Rahoitus tuli jäsenmaksuista, konsulttipalveluista sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM).

Pienille ja keskikokoisille yrityksille Finpro tarjosi ilmaista neuvontaa, vienninedistämismatkoja sekä konsulttipalveluja rahaa vastaan.

Kun esimerkiksi bioetanolin valmistusteknologiaa myyvän Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu halusi vuonna 2011 selvittää laajentumista Thaimaahan, Vietnamiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Intiaan, hän sai Finpron Aasian johtajalta suorat yhteydet maapäälliköihin. He selvittivät, oliko maissa riittävästi raaka-ainetta biojalostamoon, kaivoivat esille yhteistyökumppanit ja teollisuuslaitokset, auttoivat yritysjärjestelyissä ja tarjosivat liikkeenjohdon konsultointia.

2007: Finpro valittiin maailman parhaaksi viennin edistäjäksi YK:n ja Maailman kauppajärjestön WTO:n toimesta. Toimitusjohtaja Jorma Turunen kävi pokkaamassa palkinnon Argentiinan Buenos Airesista.
2007: Finpro valittiin maailman parhaaksi viennin edistäjäksi YK:n ja Maailman kauppajärjestön WTO:n toimesta. Toimitusjohtaja Jorma Turunen kävi pokkaamassa palkinnon Argentiinan Buenos Airesista.

Palvelu oli tärkeä, koska McKinseyn tai Boston Consulting Groupin kaltaiset suuret konsulttitoimistot eivät liikuta evääkään suomalaisen konepajayrittäjän vuoksi, startupista puhumattakaan.

Finpro oli kansainvälisesti harvinainen valtion ja yritysten yhteistyössä luotsaama vienninedistäjä, josta muut maat ottivat mallia. Vuonna 2007 tuli virallinen tunnustus: YK:n Unctad ja Maailman kauppajärjestö WTO valitsivat Finpron maailman parhaaksi vienninedistäjäksi.

Vain kuusi vuotta myöhemmin Finpron ydintoiminta ajettiin alas.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ilmoitti 2013 lokakuussa, että Suomen konsultointi myytäisiin ja pitkään rakennettu globaali konsulttiverkosto lopettaisi toimintansa. Uusi, konsulttipalveluista riisuttu Finpro siirtyisi valtiolle, osaksi Team Finland -nimistä verkostoa.

Team Finland oli ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok) vuonna 2012 käynnistämä lempilapsi, joka yhdisti kaikki yritysten palvelut yhden katon alle. Team Finlandin jäsenorganisaatiot eli Finnvera, Tekes ja uudenlainen Finpro eivät tarjoa yrityskohtaista konsultointia vaan viranomaispalveluja, rahoitusta, yleistä neuvontaa ja vienninedistämismatkoja.

Vapaavuoren ilmoitus Finpron konsulttipalvelujen myynnistä yllätti monet. Yksi heistä oli silloisen Team Finlandin varapuheenjohtaja ja Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta.

Alahuhta oli ollut 2013 kesällä Team Finlandin ohjausryhmässä laatimassa vienninedistämisen uutta strategiaa. Siinä linjattiin, että Finpron vienninedistämistä tulisi laajentaa koskemaan myös pienempiä pk-yrityksiä, edullisia palveluja tarjoamalla.

”Mutta mitään tietoa siitä, että maksullisesta konsulttipalvelusta oltaisiin luopumassa, ei meille tullut”, Alahuhta sanoo.

”Team Finlandin ohjausryhmä ei ollut mukana konsulttipalvelujen myynnin valmistelussa tai sitä koskevassa päätöksenteossa. Vaikka myyntiin oli selkeitä perusteita, päätös oli harmillinen.”

Jukka Ritola
2001: Christoffer Taxellin toimikunta kirkasti Finpron roolia ammattimaisena konsulttiorganisaationa. Suomalainen vien ninedistäminen siirtyi poispäin valtio- ja virkamiesvetoisesta järjestelmästä.
2001: Christoffer Taxellin toimikunta kirkasti Finpron roolia ammattimaisena konsulttiorganisaationa. Suomalainen vien ninedistäminen siirtyi poispäin valtio- ja virkamiesvetoisesta järjestelmästä.

Alahuhta ei ollut ainoa, joka yllättyi Finpron konsulttiverkoston alasajosta.

Se oli ymmärrettävää. Vienninedistämistä aiempina vuosikymmeninä myllertäneet Hornin ja Taxellin komiteat istuivat pitkään ja kuulivat puolta Suomea.

Finpron kohtaloa taas käsitteli varsin ripeästi työryhmä, johon kuuluivat EK:n johtaja Leena Mörttinen, TEM:n virkamiehet Petri Peltonen ja Severi Keinälä, SY:n varatoimitusjohtaja Antti Neimala ja TT:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Lopullisen päätöksen tekivät Vapaavuori sekä Finpron hallituksen silloinen puheenjohtaja Harri Kerminen.

Piiri oli niin pieni, ettei edes Finpron silloinen toimitusjohtaja Kari Häyrinen tiennyt, mitä oli tapahtumassa. Häyrinen kuuli Finpron kohtalosta vain vuorokautta ennen kuin Vapaavuori kertoi siitä koko Finpron henkilöstölle.

”Meillä oli erittäin hyvä konsepti. Kyllä tässä annettiin etua kilpailijamaille ja huomattavasti heikennettiin suomalaisten pk-yritysten tilannetta”, Häyrinen harmittelee.

Konsulttitoiminnan alasajosta ei ollut tietoinen myöskään Finpron merkittävimmän omistajan EK:n hallituksen silloinen puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

”Asiaa ei pohdittu EK:ssa mitenkään perusteellisesti. Ministeriö oli pääroolissa”, Kokkila sanoo.

”En usko, että kukaan suunnitteli tarinan menevän näin huonosti.”

2014 keväällä konsulttitoiminnan ostajaksi löytyi hieman huterassa maineessa ollut Soprano, jonka hallituksen puheenjohtajana toimi nykyinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Bernerin ostama liiketoiminta upposi kuin kivi. Finpron asiakastyytyväisyys sukelsi. Finpro ja Soprano ajautuivat pian myös katkeraan oikeuskiistaan kaupasta.

Viime kesäkuussa Soprano myi konsulttitoiminnan rippeet liikemies Jarmo R. Lehtiselle.

Lehtinen tunnetaan muun muassa Hairstore-ketjusta sekä konkurssiin menneestä Copterline-yrityksestä.

Hans Paul / Lehtikuva
1984: Ulkoministeri Paavo Väyrynen kiipesi Kiinassa Ming-dynastian haudoilla hevospatsaan päälle. Vielä 1980-luvulla suomalainen viennin edistäminen oli pitkälti ministerien johtamia ulkomaanmatkoja.
1984: Ulkoministeri Paavo Väyrynen kiipesi Kiinassa Ming-dynastian haudoilla hevospatsaan päälle. Vielä 1980-luvulla suomalainen viennin edistäminen oli pitkälti ministerien johtamia ulkomaanmatkoja.

”Helvetin iso synti.”

Näin kuvailee merenkulkulaitteita valmistavaa Sabikia pitkään luotsannut Kalevi Sarvikivi sitä, mitä Finprolle tapahtui.

”On surullista, että se organisaatio ajettiin alas.”

HS haastatteli tätä juttua varten lähes kahtakymmentä pk-yrittäjää. Useilla on pitkä kokemus vienninedistämisestä.

Viesti ei ollut yksiselitteinen. Team Finland ja uusi Finpro saivat myös kehuja. Mutta yleisvire oli synkkä.

”Finpron organisaatio on purettu monessa maassa kokonaan, juuri mitään palveluja ei meidän kaltaiselle yritykselle ole”, sanoo esimerkiksi lämmönsiirtimiä valmistavan Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu.

Vahterus on perheyritys, joka sai viime vuonna tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon Slushin kanssa. Finpro auttoi laajentumaan Kiinaan ja Brasiliaan.

”Nämä ovat minulle aika arkoja asioita kommentoida. Mutta kyllä tämä on varsin yleinen käsitys pk-yritysten parissa.”

Untuvatuoteyhtiö Joutsen Finlandin hallituksen puheenjohtaja Eero Kotkasaari kiteyttää monen yrittäjän huolen: Finpron konsulttiverkoston alasajo kertoo, ettei Suomessa ymmärretä panostaa vientiosaamiseen.

Pelkkä pintakosketus ulkomaille ei riitä. Konsulttipalvelu on ollut olennainen vientiprojektien käynnistämisessä, Kotkasaari sanoo.

”Asiat menivät pieleen. Isoja muutoksia tuli juuri, kun yritykset tarvitsevat eniten apua. Edes todella hyvä tuote ei mene itsestään kaupaksi maailmalla.”

Konsultoinnin alasajo yllätti yritykset, sanoo sopimusvalmistaja Meconetin hallituksen puheenjohtaja ja Finpron hallituksen entinen jäsen, teollisuusneuvos Timo Parmasuo. ”Kuulin asiasta vasta, kun päätös oli tehty. Ne palvelut ja osaaminen, joita meidän kokoinen yritys tarvitsisi, ovat nyt kadonneet.”

Finpron kansainvälistä konsulttiverkostoa rakennettiin 15 vuotta, Parmasuo muistuttaa.

”Eihän sitä saa enää kasaan. Tehty mikä tehty, ja sillä siisti. Käsitykseni mukaan ei taidettu oikein tunnistaa, mitä tehtiin.”

Sanni Grahn / UM
2009: Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) Saudi-Arabiassa. Stubb ajoi vahvasti Team Finland -verkostoa, johon Finpron konsulttitoiminta ei oikein sopinut.
2009: Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) Saudi-Arabiassa. Stubb ajoi vahvasti Team Finland -verkostoa, johon Finpron konsulttitoiminta ei oikein sopinut.

HS:n haastattelemista yrittäjistä vain muutama käyttää enää Team Finlandin palveluja. Moni kaipaa syvällisempää apua kansainvälistymiseen. Nykyinen Finpro tarjoaa listan eri maiden konsulteista, mutta useat yrittäjät pitävät järjestelmää vaikeana, riskialttiina ja kalliina.

”Aikaisemmin se oli paljon yksinkertaisempaa. Vaikka pyysi selvitystä useasta maasta, kaikki tuli yhdeltä luukulta. Nyt on joukko erinäköisiä konsultteja eri maissa”, sanoo junien tietojärjestelmiä myyvän Eke-Elektroniikan Pekka Kuusela.

Jos yrittäjät ovat pettyneitä, niin on myös Sopranon hallituksen puheenjohtaja Arto Tenhunen, joka oli toimitusjohtaja Finpro-kaupan aikaan.

”Se oli vilpittömän isänmaallinen teko. Halusimme lähteä tekemään jotain, joka on taloudellisesti järkevää, mutta jolla on selkeästi kansallinen merkitys.”

”Meillä oli kuvitelma, että tämä menee hienosti. Valitettavasti kävi juuri päinvastoin.”

Miksi vuosia rakennetun ja maailman parhaaksi valitun vienninedistämisorganisaation kova ydin ajettiin alas?

Finpron alamäki alkoi vuonna 2008, kun globaali finanssikriisi iski. Suomen talous ja verotulot sukelsivat. Kun yhteinen kakku pieneni, jännitteet kasvoivat.

Valtion tukia leikattiin, joten Finpro nosti hintojaan, laajentui ja rahasti kaikin keinoin. Vuonna 2013 konsultointi toi yli 16 miljoonaa euroa, lähes puolet menoista. Kiinnostus pienempiin yrityksiin väheni, koska niiltä ei saanut isoja tuloja.

Monelle pienelle yritykselle tuetutkin palvelut olivat liian kalliita. Laatukin heilahteli. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa Finpron työ oli ensiluokkaista, Euroopassa ajoittain heikkoa.

Pienet konsulttiyritykset taas uskoivat Finpron vääristävän kilpailua. Kaksi yritystä teki jopa kantelun EU-komissioon, mikä herätti huolta TEM:ssä.

Asioista läheltä seuranneet sanovat, että konsultoinnin myyntiin tuli painetta EK:n Mörttiseltä ja Finpron Kermiseltä. Jotkut kuvailevat heitä ”markkinafundamentalisteiksi”, joilla oli suuri ideologinen palo mutta pieni ymmärrys yritysten tarpeista.

Lisäksi ulkomaankauppaministeri Stubb ajoi vahvasti uutta Team Finlandia, johon tyyris konsultointi sopi huonosti.

Finprosta oli tullut lyhyessä ajassa ongelma.

Vapaavuoren mukaan päätöksen konsultoinnin alasajosta tekivät Finpron omistajat ja TEM yhdessä. Vapaavuori uskoo yhä, että päätös oli järkevä.

”Olennaista oli Team Finland -hengessä laajentaa valtion tukemat palvelut kansainvälistymisen alkuvaiheessa olevalle laajemmalle yritysjoukolle. Ja antaa samalla markkinoiden hoitaa suppeamman yritysryhmän kehittyneempi konsultointi.”

”Myös kilpailuoikeudelliset valitukset ja yleinen yritystukivastaisuus kummittelivat taustalla”, Vapaavuori lisää.

HS:lle puhuneiden yrittäjien mielestä Finpron ongelmat olisi voitu korjata ajamatta koko konsulttiverkostoa alas. Muualla on löydetty ratkaisu myös EU-oikeuden vaateisiin.

”Suomessa ollaan aina niin mallioppilaita. EU-sääntöjä tulkitaan omaksi tappioksi, vaikka muut eivät niin tee”, päivittelee Eke-Elektroniikan Kuusela.

Myös Finpron entinen toimitusjohtaja Häyrinen muistuttaa, että ainakin Tanskassa, Ruotsissa ja Itävallassa valtio tukee yhä pk-yritysten konsulttiverkostoa.

Sami Kero / HS
2016: Väistyvä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että Finpron kohtalosta on opittu.
2016: Väistyvä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoo, että Finpron kohtalosta on opittu.

Kirkas syysaurinko paistaa sisään väistyvän elinkeinoministerin Olli Rehnin työhuoneeseen Aleksanterinkadulla. Kritiikki on kuultu, Rehn sanoo, ja Finpron kohtalosta opittu.

”Kun aiemmin yritykset saivat valtion tukemia edullisia konsulttipalveluja, heiluri liikahti nyt toiseen ääripäähän, jossa valtion tuki jäi ohueksi. Yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa monet yritykset eivät kokeneet saavansa tarvitsemiaan palveluita.”

Team Finland tiivistää Rehnin mukaan jatkossa yhteistyötään.

”Emme palauta konsultointia sen aikaisemmassa muodossa, mutta TEM tulee vahvemmin mukaan vienninedistämiseen. Parannamme yritysten palvelua ulkomailla.”

Viime viikolla Rehn nimitti työryhmän selvittämään ja korjaamaan suomalaisen vienninedistämisen ongelmia.

Selvitys tehdään kiireellisenä.

”Team Finland on paluu 1890-luvulle”

Team Finland -verkosto on huikea loikka menneisyyteen, väittää Finpron johdon pitkäaikaisin jäsen Seppo Laine. Laine on nähnyt urallaan vienninedistämistä neljällä vuosikymmenellä.

1980-luvulla vientiä edistivät ulkoministeriön kaupalliset sihteerit. Työ oli paljon messuilla ja vierailuilla käymistä yritysjohtajien ja ministerien kanssa, Laine sanoo. Hän aloitti kaupallisena sihteerinä Pariisissa 1985.

”Kaikki olivat tyytyväisiä. Kukaan ei kysynyt, mitä sain palkallani aikaan.”

Laine oli mukana, kun Hornin komitea 1990-luvun alussa siirsi vienninedistämisen talouselämän kontolle. Valtio tuki Finprota, jonka yritykset omistivat.

Vuonna 2013 Finpro siirrettiin valtiolle osaksi Team Finlandia. Kapula siirtyi liike-elämästä tulevilta konsulteilta takaisin ulkoministeriön virkamiehille.

Laineen arvio on tyly:

”Team Finland on paluu 1980-luvulle, tai pikemminkin 1890-luvulle. Tuolloin senaattori Leo Mechelin vei suomalaisia suutareita Pietariin esittelemään tuotteitaan.”

Piilaakson vientikeskusta vuosina 2001–2005 vetänyt Jussi Heinilä jakaa kritiikin. Heinilä keskittyi auttamaan lupaavia ja kasvavia teknologiayrityksiä. Vuonna 2002 hän raahasi puoliväkisin Piilaaksoon muun muassa nuoren yrittäjän Ilkka Paanasen. Peliyhtiö Supercellin perustanut Paananen on sanonut matkan avanneen hänelle ”kokonaan uuden ymmärryksen”.

”Nykyinen Team Finland joutuu palvelemaan melkein kaikkia. Suurlähettiläälle on aika haastavaa auttaa ammattitaitoisesti vaikka tänään konepajaa ja huomenna mobiilipeliyritystä”, Heinilä huomauttaa.

Piilaakson vientikeskusta vuosina 2007–2014 vetänyt Pekka Pärnänen sanoo Team Finlandin olevan usein innoturismia.

”Tullaan joukolla, mennään paikasta paikkaan ja ollaan tyytyväisiä tapaamisiin. Mutta harvoin tulee bisnestä”, hän sanoo.

”Aiemmin Finprossa voitiin todella keskittyä yrityksiin. Siksi Piilaakson suomalaisyritysten määrä nousi aikanani 12:sta yli 50:een, enemmän kuin muilla Pohjoismailla yhteensä.”

Kritiikin Team Finlandia kohtaan jakavat myös muun muassa Finpron konsulttitoimintaa sen myyntiin asti vetänyt Markku Kuismin, Aasian konsulttitoimintaa johtanut Jari Hietala, Kiinasta vastannut Jari Makkonen sekä aluepäällikkö Rolf Geier.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat