Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin hieroi miljardikauppoja Intiassa – Venäjä ostaa öljynjalostusta ja Intia sotilaskalustoa

Venäjän valtiollinen öljyjätti Rosneft kumppaneineen ostaa intialaisen öljynjalostajan 12 miljardilla eurolla. Samanaikaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Intian pääministeri Narendra Modi sopivat kymmenen miljardin euron asekaupoista.

Talous
 
DANISH SIDDIQUI / REUTERS
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili lauantaina Intiassa tapaamassa pääministeri Narendra Modia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili lauantaina Intiassa tapaamassa pääministeri Narendra Modia. Kuva: DANISH SIDDIQUI / REUTERS

Venäjän suurin öljy-yhtiö Rosneft ostaa lähes puolet intialaisesta öljynjalostusyhtiöstä Essar Oilista miljardikaupassa. Samanaikaisesti Intia ilmoitti ostavansa Venäjältä sotilaskalustoa niin ikään miljardien eurojen edestä.

Essar-kaupasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters, mutta öljynjalostajan emoyhtiö Essar Group vahvisti uutisen lauantaina. Emoyhtiö on pahasti velkaantunut ja yrittää kaupan avulla parsia tasettaan.

Rosneftin ohella kaupassa ovat mukana sveitsiläinen raaka-ainevälittäjä Trafigura ja venäläinen pääomasijoitusyhtiö United Capital Partners.

Rosneftin, Trafiguran ja United Capital Partnersin yhteenliittymä maksaa Essar Oilista yhteensä noin 13 miljardia dollaria eli 12 miljardia euroa.

Aivan kokonaan Essar Group ei öljyjalostustoimintojaan myy, vaan se jättää itselleen kahden prosentin siivun. Kaupan jälkeen Rosneft omistaa Essar Oilista 49 prosenttia. Trafigura ja United Capital Partners jakavat loput 49 prosenttia keskenään.

Venäläispankki VTB:n pääjohtaja Andrei Kostin kertoi Reutersille, että Essar-kauppa on suunniteltu niin, että se ei loukkaa länsimaiden Venäjälle asettamia pakotteita. VTB on mukana järjestämässä kauppaa.

Pakotteiden vuoksi valtionyhtiö Rosneftin osuus ei ylitä 50 prosentin rajaa. Lisäksi Rosneft ei ota lainkaan lainaa venäläisiltä pankeilta kaupan rahoittamiseksi, vaan maksaa oman osuutensa käteisellä.

Trafigura ja United Capital Partners ovat molemmat omistuksiaan jatkuvasti kierrättäviä sijoitusyhtiöitä, joten

Essar-kauppa liittynee Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailuun Intiassa. Hän käväisi lauantaina Intiassa tapaamassa pääministeri Narendra Modia ja muita kehittyvien talouksien johtajia.

Putin ja Modi allekirjoittivat sopimuksen, jonka mukaan Intia ostaa Venäjältä ohjuspuolustusjärjestelmiä, häivealuksia ja helikoptereita kaikkiaan lähes kymmenen miljardin euron edestä, kertoo Times of India -lehti.

Viime vuosikymmenten aikana Intia on turvautunut yleensä Yhdysvaltoihin tai Ranskaan asekaupoissa.

Narendra Modi on vieraillut aiemmin Yhdysvalloissakin ja ylläpitänyt länteen melko lämpimiä suhteita, mutta hän haluaa selvästikin kohentaa välejään myös Venäjän kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat