Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brics-maat puuhaavat Kiinan johdolla uutta luottoluokittajaa – tavoitteena kasvattaa kehittyvien maiden valtaa

Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan johtajat kokoontuivat keskiviikkona Goalle lämmittelemään kauppasuhteita ja kehittämään yhteistyötä.

Talous
 
DANISH SIDDIQUI
Brics-maiden johtajat kokoustivat Goalla Intiassa viikonloppuna. Brasilian presidentti Michel Temer (vas.), Venäjän presidentti Vladimir Putin, Intian pääministeri Narendra Modi, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tuulettivat yhteistyötään sunnuntaina.
Brics-maiden johtajat kokoustivat Goalla Intiassa viikonloppuna. Brasilian presidentti Michel Temer (vas.), Venäjän presidentti Vladimir Putin, Intian pääministeri Narendra Modi, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma tuulettivat yhteistyötään sunnuntaina. Kuva: DANISH SIDDIQUI

Brics-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka päättivät sunnuntaina pystyttää ripeästi oman luottoluokittajan.

Kehittyvät kansantaloudet ovat valittaneet jo vuosien ajan, että suuret kansainväliset luottoluokitusyhtiöt, Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch, suosivat vauraita länsimaita ja läntisiä yrityksiä luokituspäätöksissään.

Kiinan presidentti Xi Jinping, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Intian pääministeri Narendra Modi, Brasilian presidentti Michel Temer ja Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma kokoontuivat viikonloppuna Goalle Intiaan vahvistamaan yhteistyötään.

”Jotta voisimme rakentaa sillan maailmanlaajuisessa rahoitusjärjestelmässä olevan kuilun yli, sovimme nopeuttavamme Brics-maiden luottoluokittajan perustamista”, Modi totesi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kokousta isännöineen Modin mukaan Brics-maat ovat viime vuosina kasvattaneet rooliaan kansainvälisessä taloudessa ja politiikassa.

Brics-termin kehitti Goldman Sachs -pankin entinen ekonomisti Jim O’Neill vuonna 2001. Brittiekonomisti ennusti, että Brasilian, Venäjän, Intian ja etenkin Kiinan taloudellinen merkitys kasvaa tulevina vuosikymmeninä merkittävästi. Myöhemmin listaan lisättiin myös Etelä-Afrikka.

Vanhan vallan G7-maiden eli Yhdysvaltojen, Britannian, Saksan, Ranskan, Italian, Japanin ja Kanadan pitäisi antaa tilaa uusille tulokkaille ja kansainvälisiä järjestöjä pitäisi muokata niin, että ne huomioivat talouden uuden hierarkian.

O’Neillin ennuste on osaltaan toteutunut, mutta lähinnä vain Kiinan historiallisen kasvun ansiosta.

Vuonna 2001 Brics-maiden osuus oli noin kahdeksan prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Nykyään osuus Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan jo noin lähes neljännes.

Niiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on noin 16 000 miljardia dollaria, mikä on yhä hieman vähemmän kuin Yhdysvaltojen talouden koko.

Samanaikaisesti G7-maiden osuus maailmantaloudesta on valahtanut 65 prosentista reiluun 45 prosenttiin.

DANISH SIDDIQUI
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat Goalla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat Goalla.

Numerot kätkevät kuitenkin taakseen epätasapainoa. Kiinan kansantalous on yksin suurempi kuin kaikki muut Brics-maat yhteen laskettuna.

Brasilia ja Venäjä kärsivät molemmat parhaillaan taantumasta ja Etelä-Afrikan talouskasvukin keikkuu pakkasrajan tuntumassa.

Intia kasvoi huhti–kesäkuussa 7,1 prosentin tahtiin, mutta Intia on osoittautunut vuosikymmenien varrella hyvin oikukkaaksi kansantaloudeksi, jonka kasvu voi romahtaa yhtäkkiä esimerkiksi villiintyvän inflaation vuoksi.

Vain Kiina on onnistunut tasaisen varmasti ylläpitämään jykeviä kasvulukemia yli kolmen vuosikymmenen ajan. Senkin kasvu on silti jarruttanut tänä vuonna heikoimmilleen sitten 1990-luvun alun.

Kiinan presidentti Xi vakuutti silti Goassa, että Brics-maiden ”potentiaali ja voima” ovat säilyneet ennallaan. Hänen mukaansa Brics-maiden valttikortteja ovat runsas työvoima ja raaka-aineiden runsaus.

Väestön puolesta Bricsit ovatkin ylivoimaisia. Viidessä maassa on yhteensä 53 prosenttia maailman ihmisistä.

Liiallinen raaka-aineisiin nojaaminen voi kuitenkin olla kohtalokasta. Riippuvuus raaka-ainetuloista on kiskaissut Venäjän, Brasilian ja Etelä-Afrikan talousvaikeuksiin.

Öljyn hinta on romahtanut sitten kesän 2014 ja monien muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat luhistuneet finanssikriisin jälkeisen heikon kysynnän vuoksi.

Kiinalle on kuitenkin tärkeää kerätä ympärilleen voimakkaita kumppanivaltioita, joiden kanssa se voi torjua länsimaiden vaatimuksia esimerkiksi sananvapauteen tai ihmisoikeuksiin liittyen.

Brics-maista tuli virallinen yhteistyöjärjestö vuonna 2011, tosin ensimmäisen kokouksensa ne pitivät ilman Etelä-Afrikkaa jo vuonna 2009.

Yhteenliittymällä voi olla myös valtaa kansainvälisiä sopimuksia solmittaessa, jos varsin erilaiset maat kykenevät löytämään yhteisen sävelen.

Presidentti Xi varoitti Goalla maailmaa protektionismin vaaroista. Kommentti oli ilmeisesti näpäytys raadollista presidenttikisaa käyvää Yhdysvaltoja kohtaan.

”Jotkut maat ovat kääntymässä politiikassa sisäänpäin. Protektionismi on nousussa ja globalisaation vastaiset voimat aiheuttavat kasvavan vaaran”, hän totesi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Brics-maat perustivat viime kesänä uuden kehityspankin NDB:n, jonka tarkoituksena on rahoittaa esimerkiksi infrastruktuurihankkeita kehittyvissä valtioissa. Pankki on BBC:n mukaan lainannut jo 900 miljoonan dollarin edestä rahaa uusiutuvan energian projekteille.

Myöhemmin Kiina perusti myös Aasian infrastruktuuri-investointipankin, jonka perustajajäseniksi jonottivat lähes kaikki Euroopan maat – myös Suomi. Yhdysvallat jättäytyi muun muassa Maailmanpankin kanssa kilpailevan organisaation ulkopuolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat