Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty yrittäjävähennys saa tukea asiantuntijoilta: ”Kyllä se yrittämiseen kannustaa”

Yrittäjävähennys maksaa veronmaksajille paljon, vaikka sen kannustavat vaikutukset ovat epävarmat.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Pasi Holm
Pasi Holm Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen esitys yrittäjävähennyksestä on herättänyt valtavan porun eduskunnassa. Hallitus pyrkii veronkevennyksellä kannustamaan suomalaisia yritystoiminnan harjoittamiseen. Työpaikkojen lisäämisen kannalta esitys on kuitenkin tehoton.

”Ehdotetulla vähennyksellä ei arvioida olevan merkittäviä yritystoimintaa kasvattavia tai yrittäjyyttä lisääviä vaikutuksia”, lakiesityksessä lukee.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korosti eduskunnassa, että Suomi haluaa esiintyä yrittämiseen positiivisesti suhtautuvana maana. ”Yrittäjävähennys on merkittävä, jotta yhteiskunta näyttää selkeän viestin siitä, että me haluamme tukea teidän toimintaanne.”

Hyvän tahdon ele vähentää verotuloja noin 123 miljoonaa euroa vuodessa. Asiantuntijat suhtautuvat esitykseen silti varovaisen myönteisesti.

”Ei voi sanoa, että tämä on hyvä tai huono. Kuinka se konkreettisesti vaikuttaa esimerkiksi työllisyyteen, sitä on hirveän vaikea ennustaa”, vero-oikeuden professori Seppo Penttilä Tampereen yliopistosta sanoo.

Hänkin on pannut merkille, että lakiesityksen perusteluista ei löydy argumentteja sen tueksi miksi laki pitää säätää. ”Sen suurin merkitys on positiivinen signaali”, hän sanoo hallitukseen yhtyen.

Penttilän mukaan yrittäjävähennystä voi perustella sillä, että yrittäjä kantaa aina riskin, jota palkansaajalla ei ole. Yksityisiä elinkeinonharjoittajia kuitenkin verotetaan samalla veroasteikolla kuin palkansaajia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja, valtiotieteen tohtori Pasi Holm on tutkinut yrittämisen kannustimia.

Hän pohtii yrittäjävähennyksen kannustinvaikutusta siinä kokonaisuudessa, johon kuuluvat toisaalta palkansaajan turvattu palkka, hyvä sosiaaliturva, mutta korkea verotus ja toisaalta yrittäjän riski, huonompi sosiaaliturva, mutta riskiä kompensoiva kevyempi verotus.

”Kun sitä verotusta kevennetään edelleen, minusta se kyllä kannustaa yrittämiseen”, hän sanoo.

Holm päätyy siihen, että yrittäjävähennys kannattaa ottaa käyttöön. ”Ehkä näiden argumenttien kautta vähennys on 123 miljoonan euron väärtti.”

Johtaja Ann-Mari Kemell keskuskauppakamarista suhtautuu myös vähennykseen varovaisen myönteisesti.

”Jos tulotaso on pieni ja yrittäjä kantaa riskin, voi olla perusteltua että hän saa järjestelmältä tukea. Kyllä tällä voi olla oikeansuuntaista kannustinvaikutusta”, hän sanoo.

Kemell sanoo, että veroetujen vaikuttavuutta yleensä liioitellaan, ja veroetujen vaikutusta on vaikea mitata euroissa. ”Verotusta osana kokonaisuutta ei kuitenkaan pidä väheksyä”, hän korostaa.

Ann-Mari Kemell
Ann-Mari Kemell

Kemell pitää perusteltuna kokeilla yrittäjävähennystä tilanteessa, jossa veronkevennysten tie on budjetissa katsottu loppuun. Jos hän saisi valita, katse olisi vaikuttavammassa ja laajemmassa verouudistuksessa.

Vuonna 2014 alennettiin yhteisöveroa, joka koski osakeyhtiöitä. Nykyhallitus oikaisee vääryyden yrittäjävähennyksellä, joka koskee yksityisliikkeitä, henkilöyhtiöitä sekä maa-, metsä- ja porotalouksia.

Sekä Holm että Kemell pitävät yrittäjävähennykselle pätevänä perusteluna sitä, että pienet yritysmuodot asetetaan samalle viivalle.

Esityksen mukaan elinkeinotoiminnan veronalaisesta tuloksesta saisi vähentää verotuksessa viisi prosenttia, kun tulos verotetaan luonnollisen henkilön tai kuolinpesän tulona.

Vähennyksen kohdentumista on eduskunnan vasemmisto-oppositio pitänyt kohtuuttomana. Eniten hyötyisivät ne viitisen tuhatta yritystä, joiden yritystulo on noin 100 000 euroa vuodessa. Heidän verotustaan vähennys keventäisi noin 1 700–2 900 euroa.

Ne 150 000 pikkuyritystä, joiden tulo on alle 10 000 euroa vuodessa pääsisivät nauttimaan 50-150 euron säästöstä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat