Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekoäly saattaa jopa tuplata talouskasvun vuoteen 2035 mennessä – nokkelat koneet voivat nostaa Suomenkin aallon pohjalta

Suomi kuuluu Accenturen selvityksen mukaan tekoälystä eniten hyötyvien maiden joukkoon. Teknologian potentiaalin vapauttaminen vaatii kuitenkin yhteiskunnallisia muutoksia.

Talous
 
Anki
Älykkäät koneet voivat kiskaista maailmantalouden irti matalan kasvun loukusta. Kuvassa startup-yritys Ankin kehittämä oppivainen kauhakuormaajalelu Cozmo, jolla on keinotekoiset tunteet.
Älykkäät koneet voivat kiskaista maailmantalouden irti matalan kasvun loukusta. Kuvassa startup-yritys Ankin kehittämä oppivainen kauhakuormaajalelu Cozmo, jolla on keinotekoiset tunteet. Kuva: Anki
Fakta

Näin tekoäly valjastetaan yhteiskunnan hyödyksi

 Koulutus. Ihmis- ja tekoälyn pitää oppia toisiltaan sen sijaan, että ne kilpailisivat keskenään. Ihmisiä tulee kouluttaa toimimaan yhdessä tekoälyn kanssa ja samoin tekoäly tulee suunnitella yhteistyökykyiseksi.

 Lainsäädäntö. Sääntelyn pitää olla vähintään ajantasaista, joustavaa ja mieluiten ennakoivaa, jotta lainsäädäntö ei jarruta teknologista kehitystä.

 Etiikka. Koneiden älyykkyyden ja oppimiskyvyn kehittyminen vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua etiikasta. Koneille pitää luoda selkeät standardit.

 Työmarkkinat. Robotiikan ja tekoälyn kehittyminen voi viedä ihmisiltä ainakin väliaikaisesti työpaikkoja. Teknologista työttömyyttä voidaan torjua jo ennakkoon suuntaamalla tukitoimia ja uudelleen koulutusta muutokselle alttiille toimialoille.

Oikein hyödynnettynä tekoäly voi kaksinkertaistaa Suomen talouskasvun, ennustaa konsulttiyhtiö Accenture tuoreessa selvityksessään.

Vain Yhdysvalloissa tekoäly voi potentiaalisesti kasvattaa talouskasvua enemmän kuin Suomessa. Accenturen selvityksessä oli mukana 12 kehittynyttä maata, joiden yhteenlaskettu osuus maailman bruttokansantuotteesta on yli puolet.

Jos Suomi sisällyttää tekoälyn erottamattomaksi osaksi kansantalouttaan, Suomen bruttokansantuotteen vuosikasvu yltäisi jopa 4,1 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Viimeksi Suomen vuotuinen talouskasvu on ylittänyt neljä prosenttia ennen globaalin finanssikriisin puhkeamista vuonna 2007.

Jos Accenturen laskelmat osuvat oikeaan, Suomen talous voisi jopa kaksinkertaistua 17 vuodessa. Ilman tekoälyn tehokasta hyödyntämistä siinä menisi 33 vuotta.

”Edistykselliset teknologiat ja niiden taloudellinen hyödyntäminen ovat jo pitkään muodostaneet Suomen taloudellisen kehityksen perustan”, toteaa Accenturen Suomen teknologiajohtaja Tomas Nyström tiedotteessa.

Hänen mukaansa tekoälyyn nojaavat sovellukset voi järisyttää liiketoimintaa tavoilla, jotka ovat verrattavissa tietotekniikan läpimurtoon viime vuosisadan lopussa. Nyströmin mukaan Suomessa on jo tekoälyn hyödyntämiseen vaadittava infrastruktuuri valmiina.

”Jo nyt tekoäly, pilvipalvelut, edistynyt analytiikka ja muut teknologiat vaikuttavat ihmisten ja koneiden työn tekemisen tapoihin sekä organisaatioiden ja kuluttajien väliseen kanssakäymiseen hätkähdyttävillä tavoilla.”

Sami Kero / HS
Japanilaisyhtiö Softbankin kehittämän Pepperin kaltaiset sosiaaliset robotit osallistuvat jo asiakaspalvelutöihin.
Japanilaisyhtiö Softbankin kehittämän Pepperin kaltaiset sosiaaliset robotit osallistuvat jo asiakaspalvelutöihin.

Vielä 1980 luvulla Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa talouskasvu oli keskimäärin kolme prosenttia vuodessa. 1990-luvulla kasvu jarrutti 2,1 prosenttiin ja viime vuosikymmenellä 1,1 prosenttiin, johon se on sittemmin jämähtänyt.

Väestönkasvun kääntyessä pakkaselle yhä useammassa vauraassa maassa, menneiden vuosikymmenten kasvuvauhti on haalistunut kaukaiseksi muistoksi. Suomessa tilannetta pahensivat Nokian ja metsäteollisuuden viime vuosien ongelmat sekä Venäjän talouden romahdus.

Tekoäly voi tuoda vetoapua Suomen kaltaisille olemattomaan kasvuun jumiutuneille maille. Nyström kuitenkin korostaa, että teknologia ei kasvata tuottavuutta automaattisesti.

”Potentiaalin toteutuminen vaatii kuitenkin keskeisiltä sidosryhmiltä tekoälyn hyötyjen ja haasteiden ymmärtämistä ja niihin valmistautumista erilaiset teknologiset, poliittiset, eettiset ja sosiaaliset näkökannat huomioon ottaen”, hän sanoo tiedotteessa.

Accenturen mukaan tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta kymmenillä prosenteilla vuoteen 2035 mennessä. Eniten potentiaalia työn tehostamiseksi on selvityksen mukaan Ruotsissa.

Siellä tekoäly voi kasvattaa työn tuottavuutta 37 prosentilla. Suomi on kuitenkin 12 maan joukossa heti kakkosena 36 prosentilla.

Esimerkiksi jo nyt virtuaaliavustajien avulla lakimiehet voivat käydä muutamassa päivässä läpi tuhat sivua lakiasiakirjoja, kun kolmelta ihmiseltä menisi samaan urakkaan kuusi kuukautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat