Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilla on tavallisilla käyttö­tileillään jo 60 miljardia euroa – ”On päätetty olla sijoittamatta mihinkään”

Määräaikaisten talletustilien suosio on romahtanut niille maksettujen korkojen mukana.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomalaiset pitävät varojaan entistä enemmän käyttelytileillä, josta ne voi nopeasti ottaa käyttöön ilman rajoituksia.
Suomalaiset pitävät varojaan entistä enemmän käyttelytileillä, josta ne voi nopeasti ottaa käyttöön ilman rajoituksia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Kotitalouksien velat kasvussa

 Säästämisen vastapuoli tai sen rahoitustapa on velanotto. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste on tasaisessa nousussa.

 Heti finanssikriisin alkamisen jälkeen 2009, kotitalouksien velkaantumisaste oli 109 prosenttia. Kuluvan vuoden puolivälissä se oli noussut 126 prosenttiin.

 Seitsemän vuoden muutosta voi pitää melko maltillisena.

 Velkaantumisaste lasketaan siten, että kotitalouksien velkojen määrää vuosineljänneksen lopussa verrataan edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Suomalaiset makuuttavat rahojaan enenevässä määrin käyttötileillä, joilta saa mahdollisimman huonoa korkotuottoa.

Tämä on reagointia uuteen aikakauteen, jota leimaavat matala inflaatio ja lähes nollakorkoiset säästötilit ja luotot.

Tavallisille käyttötileille on siirtynyt varoja määräaikaisista talletuksista, joiden suosio on selvästi vähentynyt.

”Kun määräaikaisille talletuksille maksettavat korot ovat alentuneet, ihmiset pitävät enenevästi varojaan käyttelytileillä, josta ne voi nopeasti ottaa käyttöön ilman rajoituksia”, pankkikonserni Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.

Pankkien asiakkaat ovat ilmeisesti katsoneet, että saatu korvaus varojen sitomisesta tietyksi ajaksi ei enää ole riittävä, ja pitävät rahat mieluummin hieman pienikorkoisimmilla käyttelytileillä.

Suomen Pankin tilaston mukaan uusien määräaikaistilien keskikorko oli heinäkuussa enää 0,46 prosenttia.

Käyttötilien varoille taas maksetaan tällä hetkellä keskimäärin korkoa 0,13 prosenttia.

Perinteisillä käyttötileillä olevien talletusten kanta eli kokonaismäärä kasvoi viime heinäkuussa ennätysmäisen suureksi, hieman yli 60 miljardiin euroon Suomen Pankin mukaan.

Näiden talletusten määrä on kasvanut tasaisesti viime kolmen vuoden aikana, kaikkiaan noin 11 miljardia euroa. Samaan aikaan määräaikaistileiltä on lähtenyt lähes kahdeksan miljardia euroa. Määräaikaistalletuksia oli enää kymmenen miljardia heinäkuun lopussa.

Matalalla inflaatiolla on Kärkkäisen arvion mukaan vaikutusta pankkiasiakkaiden käyttäytymiseen. Inflaatio on käyttötilien korkoja korkeampi, mutta ero ei ole kovin suuri, joten rahan arvossa tapahtuva menetyskään ei ole nyt kovin tuntuva.

Raakaöljyn hinta on tosin nousussa, ja se kiihdyttää inflaatiota. Suomessa inflaatiovauhdin odotetaan pysyttelevän euroaluetta pienempänä johtuen talouden heikommasta kasvusta.

Kärkkäinen sanoo, että uusi korkoympäristö on selvästi tuonut kotitalouksien eteen ongelman säästövarojen sijoittelusta.

”Kun näköpiirissä ei ole mitään kohdetta, josta voisi saada kummoista tuottoa, on päätetty olla sijoittamatta mihinkään.”

Suomalaiset ovat yleensä halunneet sijoittaa rahansa mahdollisimman pienellä riskillä, jolloin tuotonkaan ei ole tarvinnut olla järin korkea.

Nyt tällaista kohtuullisen tuoton ja pienen riskin kohdetta ei ole olemassa. Jos haluaa isompaa tuottoa, pitäisi olla valmis myös isompaan riskiin.

Sijoitusneuvonnalle tämä aiheuttaa uuden haasteen. Yleensä pankeissa suositellaan, että käyttelytileillä säilytettäisiin vain noin kahden kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Yli jäävälle pitäisi löytää parempi kohde.

”Mitään yleispätevää neuvoa, mihin nyt pitäisi rahat laittaa, ei ole antaa. Jos asiakas kysyy neuvoa, kartoitetaan ensin hänen toiveensa ja edellytyksensä,” Kärkkäinen sanoo.

Kotitalousvaroja on jonkin verran siirtynyt sijoitusrahastoihin viime vuosina. Finanssialan keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio kertoo, että aikuisista suomalaisista 31 prosentilla oli viime vuoden lopun selvityksen mukaan osuuksia sijoitusrahastoissa.

Edellinen selvitys tehtiin 2010, jolloin osuus oli 25 prosenttia.

Siirtyneistä summista ei ole tarkkaa arviota. Suomen Pankin mukaan kotitalouksilla oli suomalaisissa sijoitusrahastoissa elokuussa varoja suoraan 19 miljardia ja sijoitussidonnaisten vakuutusten kautta enkä noin kymmenen miljardia.

Viime 12 kuukauden aikana uutta rahaa on siirtynyt erityisen paljon, noin miljardin verran, yhdistelmärahastoihin. Ne ovat kohtuullisen riskin rahastoja, jotka perinteisesti ovat olleet kotitalouksien suosiossa.

Parhaimmissa yhdistelmärahastoissa korkotuotto on ollut vuoden sisällä kymmenen prosentin luokkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat