Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Suomessa myytäviä tunnettujen merkkien kahveja tuotetaan lapsityövoimalla – Paulig ja Meira kiistävät osan ongelmista

Finnwatch moittii myös trendikkäitä pienpaahtimoiden kahveja, joita markkinoidaan usein vastuullisena ”suorakauppana”.

Talous
 
Kahvihyllyllä ostetaan useimmiten tuttua merkkiä - vastuullisuutta ei tutkita
Kahvihyllyllä ostetaan useimmiten tuttua merkkiä - vastuullisuutta ei tutkita
Kansalaisjärjestö Finnwatch on tutkinut kahvintuotannon vastuullisuutta eri maissa. Tutkimuksessa löytyi lapsityövoimaa ja alhaisia palkkoja. Kauppojen kahvihyllyillä työolot eivät useimmiten paljoa paina, kun kuluttaja valitsee tutun merkin. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru, toimittaja Tomi Peurakoski.
Fakta

Kenttätutkimuksia kolmessa maassa

  Kansalaisjärjestö Finnwatch on koonnut raporttiinsa tietoja maailman kahviteollisuudesta ja Suomen kahvimarkkinoista.

 Raporttiin sisältyy myös tuloksia kenttätutkimuksista, joita paikalliset järjestöt tekivät heinäkuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä.

 Kenttätutkimukset tehtiin Brasiliassa, Hondurasissa ja Intiassa.

 Lisäksi esitetään suosituksia tuottajille, paahtimoille, päivittäistavarakaupan ketjuille, sertifiointijärjestelmille ja poliittisille päättäjille Suomessa.

  Suosituksissa korostetaan lapsityövoiman hyväksikäytön kitkemistä, toimitusketjujen yksinkertaistamista ja läpinäkyvyyttä sekä sitä, että yrityksille tulisi säätää sitova, ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite.

Kansalaisjärjestö Finnwatch on selvittänyt Suomessakin myytävien kahvien tuotanto-oloja ja löytänyt niistä ihmisoikeusongelmia, kuten lapsityövoiman käyttöä ja alhaisia palkkoja. Järjestö kertoi selvityksensä tuloksista tiistaina.

Finnwatch on tarkastellut työoloja tiloilla, jotka sijaitsevat Brasiliassa, Intiassa ja Hondurasissa. Tilat ovat tuottaneet kahvia muun muassa Gustav Pauligille, Meiralle, Arvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle.

Elämiseen riittämättömien palkkojen ja lapsityövoiman lisäksi tiloilla havaittiin syrjintää ja suuria rekrytointimaksuja.

”Hondurasissa alhaisten palkkojen aiheuttamat ihmisoikeusongelmat ovat johtaneet laajamittaiseen lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Lapsityöläisiä tavattiin kaikilla tutkituilla, myös vastuullisuussertifioiduilla, tiloilla. Nuorimmat haastatellut työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Intiassa Pauligille kahvia tuottaneen Tata Coffeen tiloilla ongelmat liittyvät Finnwatchin mukaan työntekijöiden rekrytointimaksuihin. Kausityöntekijät joutuvat maksamaan jopa kolmanneksen palkastaan työvoimavälittäjälle. Järjestön mukaan kohtuuttoman korkeat rekrytointimaksut voivat pahimmillaan johtaa velkaorjuuteen eli pakkotyöhön.

”Pakkotyö on ehdottomasti toimintaperiaatteitamme vastaan, eikä sitä voi hyväksyä. On erityisen ikävää, että sertifioitua kahvia on tullut yhdeltä tällaiselta tilalta meillekin pieniä määriä”, kommentoi HS:lle Pauligin hankintajohtaja Katariina Aho.

Ahon mukaan kyseiseltä tilalta ei kuitenkaan ole tullut kahvia Pauligille enää vuoden 2013 jälkeen: ”Aika vanha asia on tässä esiin nostettu, mutta se ei vähennä asian tärkeyttä.”

Sertifiointi on Ahon mukaan yksi parhaimpia keinoja lisätä vastuullisuutta, mutta ”aukotonta järjestelmää” ei ole. Valvonnan lisääminen on yksi keino.

Selvityksen mukaan Brasiliassa oli parhaimmat työolot, ja tilat noudattivat pääosin lainsäädäntöä. Tosin esimerkiksi Meiran alihankkija syrjii työntekijöiden mukaan systemaattisesti naisia rekrytoinnissa, Finnwatch moittii ja kehottaa yrityksiä yhä varovaisuuteen.

”Gustav Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneet vientiyritykset ja osuuskunnat on voitu yhdistää tiloihin, joiden Brasilian viranomaiset ovat todenneet teettäneen työtä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa”, sanoo Kultalahti tiedotteessa.

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo huomauttaa omassa tiedotteessa, ettei Meiran hankintayhtiö osta kahvia näiltä niin kutsutuilta mustan listan yrityksiltä eikä niiden tuottamaa raakakahvia käytetä Meiran tuotteissa.

Pauligin Ahokin kiistää toimitukset mustan listan yrityksiltä.

”Omien jäljitettävyysselvitystemme mukaan meille ei ole tullut kahvia mustan listan tiloilta”, Aho sanoo. ”Tosin käyttämämme vientiyritys on joskus ostanut kahvia yhdeltä tällaiselta tilalta.”

Aho korostaa, että Paulig on jo yli kymmenen vuoden ajan parantanut kahvin alkuperän jäljitystä tuotantoketjussa. Noin 90 prosenttia voidaan jäljittää kahviosuuskuntiin ja 40 prosenttia tilalle asti. Tavoitteena on päästä sataan prosenttiin vuoden 2018 loppuun mennessä.

Meira muistuttaa, että kahvia viljelevissä maissa on usein erilainen työlainsäädäntö kuin Suomessa, ja maiden peruselintaso ja yleiset olosuhteet eroavat paikoin suuresti länsimaista.

”Finnwatchin raportissa kerrotaan esimerkiksi, että Hondurasissa kahvitilan työntekijät eivät usein tee kirjallisia työsopimuksia vaan työskentelevät vain suullisen työsopimuksen perusteella. Tämä on aivan totta, mutta käytäntö kumpuaa siitä, etteivät monet tilojen työntekijät osaa lukea tai kirjoittaa. Suullinen työsopimus on Hondurasissa myös yhtä sitova kuin kirjallinen”, Sinisalo sanoo.

Kiitostakin suomalaiset kahvialan toimijat järjestöltä saavat, koska ne ovat lisänneet vastuullisuussertifioidun kahvin tarjontaa.

Vertailussa parhaiten pärjäsivät Arvid Nordquist ja Kesko, joiden kaikki omat kahvimerkit ovat vastuullisuussertifioituja. Myös Gustav Paulig, Löfbergs Lila ja SOK ovat asettaneet itselleen melko tiukkoja tavoitteita sertifioituun raaka-aineeseen siirtymisestä.

Sen sijaan Lidl Suomen vastuullisuustavoitteet eivät Finnwatchin mukaan vakuuta kunnianhimollaan, ja Meiralta ja Tuko Logisticsilta ne puuttuvat täysin.

Sinisalon mukaan Meiralla on omat vastuullisuusvelvoitteet, jotka liittyvät muun muassa ympäristövastuuseen. ”Toisin kuin joissakin muissa paahtimoissa, tavoitteet eivät ole sidottuja siihen, kuinka suuri osuus kahvista on vastuullisuussertifikoitua”, Sainisalo sanoo ja korostaa, ettei sertifiointiaste ole ainoa vastuullisuuden mittari.

Sertifioinneissa on myös Finnwatchin mukaan vielä paljon parannettavaa, sillä tutkituilla sertifioiduilla tiloillakin oli isoja ongelmia. ”Sertifioinnit ja vastuullisuushankkeet ovat sivuuttaneet erityisesti kahvitilojen palkkatyöntekijöihin liittyviä ongelmia, joihin niiden tulisi kiireellisesti puuttua”, Kultalahti toteaa.

Finnwatch moittii myös trendikkäitä pienpaahtimoiden kahveja, joita markkinoidaan usein vastuullisena ”suorakauppana”. Järjestön mukaan määritelmältään epämääräisen suorakaupan väitetty vastuullisuus perustuu pelkkään luottamukseen ja epämääräisiin oletuksiin.

Siegfried Modola / Reuters
Finnwatchin tarkastelemilta kahvintuotantotiloilta tavattiin lapsityövoiman lisäksi muun muassa syrjintää ja suuria rekrytointimaksuja.
Finnwatchin tarkastelemilta kahvintuotantotiloilta tavattiin lapsityövoiman lisäksi muun muassa syrjintää ja suuria rekrytointimaksuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat