Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luhistunut punta hämmentää brittiyrityksiä: Ryanair antoi tulosvaroituksen, Burberryn takit tuovat turisteja Lontooseen

Punta on heikentynyt 15 prosenttia euroa vastaan brittien äänestettyä EU:sta lähdön puolesta.

Talous
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Turistit ryntäävät nyt heikon punnan vuoksi ostamaan Burberryn trenssitakkeja suoraan Lontoon kauppaliikkeistä.
Turistit ryntäävät nyt heikon punnan vuoksi ostamaan Burberryn trenssitakkeja suoraan Lontoon kauppaliikkeistä. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Britannian lähestyvä ero Euroopan unionista heijastuu Britanniassa toimivien yritysten tuloksiin.

Lentoyhtiö Ryanair antoi tiistaina tulosvaroituksen heikon punnan vuoksi.

Yhtiö ennustaa, että vuoden toisella puoliskolla sen lipunmyyntitulot romahtavat 13–15 prosenttia ja sen nettotulos olisi viisi prosenttia odotettua heikompi. Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary myös varoittaa tiedotteessa, että yhtiön tulos on hyvin riippuvainen punnan kurssin liikkeistä.

Ryanairin kotimaassa Irlannissa käytetään euroa, mutta yli neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee Britanniasta.

Aiemmin tässä kuussa toinen halpalentoyhtiö, brittiläinen Easyjet, kasvatti arviotaan valuuttaheilahtelujen aiheuttamista tuhoista sataan miljoonaan euroon.

Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Lentoyhtiö Ryanair vaappuu etenkin brittimarkkinoilla heikon punnan vuoksi.
Lentoyhtiö Ryanair vaappuu etenkin brittimarkkinoilla heikon punnan vuoksi.

Britit äänestivät EU:sta lähdön puolesta kesäkuun 23. päivä. Sen jälkeen punta on heikentynyt yli 15 prosenttia euroa vastaan ja peräti 18 prosenttia Yhdysvaltojen dollaria vastaan.

EU-eron rakenteelliset vaikutukset Britannian talouteen ja kauppasuhteisiin näkyvät kunnolla vasta myöhemmin. Britannian pääministeri Theresa May on kertonut aloittavansa neuvottelut erosta EU:n kanssa ensi maaliskuuhun mennessä.

Itse ero tapahtuu viimeistään kahden vuoden päästä neuvottelujen aloittamisesta.

Punnan historiallinen sukellus järisyttää Britanniassa toimivien yritysten liiketoimia kuitenkin jo nyt. Talouslehti The Wall Street Journal kertoi viime viikolla, että punta on nyt heikoimmillaan koskaan, kun sitä verrataan Britannian kauppakumppaneiden valuutoista koostettuun valuuttakoriin.

Lehden uutinen perustui Britannian keskuspankin Bank of Englandin indeksiin, joka yltää vain vuoteen 1975.

Punnan asema kansainvälisenä varantovaluuttana oli kuitenkin ennen 1970-lukua niin vahva, että hyvin todennäköisesti punta ei ole aiemmin ollut kertaakaan vertailukelpoisen historian aikana niin heikko kuin nyt.

Viennistä elävät brittiyritykset hyötyvät punnan teurastuksesta. Trenssitakeistaan tunnettu luksustuoteyhtiö Burberry kertoi tiistaina, että se saa tänä vuonna 140 miljoonan euron ruiskeen tulokseensa, jos punta pysyy nykyisellä tasolla.

Mitä heikompi punta, sen parempi Burberryn tulos. 80 prosenttia Burberryn myynnistä tulee viennistä, kun taas sen kustannuksista 40 prosenttia syntyy Britanniassa.

Burberry tarvitseekin myötätuulta valuutoista, sillä etenkin Aasiassa luksustuotteiden kysyntä on hiipunut ja Burberryn liikevaihto on laskussa. Burberryn julkistettua osavuosikatsauksensa tiistaina, sen kurssi luisui enimmillään yhdeksän prosenttia.

Kaikki ulkomaiset asiakkaat eivät kuitenkaan tyydy ostamaan Burberryn takkia kalliilla kotimarkkinoiltaan. Heiveröinen punta on tuonut Lontooseen shoppailusta kiinnostuneiden turistien aallon. Burberryn myynti Britanniassa kasvoikin heinä–syyskuussa 30 prosenttia vuoden takaisesta.

Turistien kannattaa pitää kiirettä, sillä brittikaupat ovat jo alkaneet hivuttaa hintojaan ylös. Alkusyksystä Britannian inflaatio kohosi korkeimmilleen lähes kahteen vuoteen. Kuluttajahinnat kallistuivat syyskuussa yhden prosentin vuoden takaisesta, kun vielä elokuussa hinnat kallistuivat vain 0,6 prosenttia.

Inflaatio on tosin edelleen hyvin heiveröistä ja kaukana Britannian keskuspankin kahden prosentin tavoitteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat