Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja Kanadan kauppasovun sanamuotoja viilattiin tuntikausia – Ministeri Mykkänen: ”Tyylipisteet ovat menneet”

Ministerit hinkkasivat julistusten sanamuotoja tuntikausia miellyttääkseen saksalaisia ja belgialaisia.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen pitää sopimusta yhä todennäköisenä.
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen pitää sopimusta yhä todennäköisenä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Bryssel

Euroopan unionin kauppaministerit saavuttivat tiistaina pienoista edistystä kiusalliseksi luonnehditussa prosessissa, jossa EU pyrkii solmimaan laaja-alaisen Ceta-vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa.

Kokouksen päätyttyä todettiin, että kaikki jäsenmaat Belgiaa lukuun ottamatta ovat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen Kanadan kanssa ensi viikon torstaille aiotussa huippukokouksessa.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan nyt tehdään hartiavoimin töitä, että sopimusta vastaan viime viikolla äänestäneen Belgian ranskankielisen alueen Vallonian alueparlamentti saataisiin myös sopimuksen taakse.

Belgian liittohallituksen odotetaan taivuttavan Vallonian sopimuksen taakse ennen tämän viikon perjantaina päättyvää kaksipäiväistä EU-huippukokousta.

”Pidän sopimuksen syntyä todennäköisenä. Varma ei voi olla, mutta maalaisjärki sanoo, että substanssi painaa vaakakupissa nyt enemmän. Järki ei tosin ole aina se loogisin asia, mitä tulee tapahtumaan”, ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok) muotoili puhelimessa Luxemburgista.

Mykkäsen mukaan ministerikokouksessa saatiin muotoiltua julistuksia, jotka rauhoittivat ainakin Saksan hallitusta ja antoivat pohjan myös sopimusta vastaan äänestäneen Vallonian alueparlamentin miellyttämiseen.

Mykkänen kuulosti turhautuneelta kuvaillessaan kolmella tunnilla pitkittyneen kokouksen antia. Luxemburgissa ”tehtiin värikynäharjoituksia” ja hinkattiin muodollisia varaumia, jolla pyrittiin ottamaan huomioon muun muassa Saksan perustuslakituomioistuimen tiukasti sanelemat puitteet, kuinka sopimusta voidaan Saksassa soveltaa.

Itse Ceta-sopimuksen tekstiä ei avattu, mutta sen yhteyteen rustattiin oikeudellisesti sitovia julistuksia.

”Cetan osalta maali näkyy, mutta tyylipisteet ovat jo tovi sitten menneet”, Mykkänen sanoi.

Oman lisämausteensa soppaan tuo se, että Bulgaria ja Romania vääntävät samanaikaisesti kättä Kanadan kanssa kansalaistensa viisumivapaudesta. EU-puheenjohtajamaa Slovakian ministerin Peter Žigan mukaan kummankin maan edustajat ”esittivät varauksia” Ceta-prosessiin.

Mykkänen kertoi todenneensa kokouksessa, että ”tällä tavalla ei olisi Euroopan unionia luotu”. Hänen mukaansa jäsenmaiden tulisi miettiä, mikä on tärkeämpää: saada jokainen lause sopimuksen oheisjulistuksissa mieleiseksi vai säilyttää EU:n kauppapoliittinen uskottavuus?

Hänen mukaansa Ceta-prosessi on heikentänyt EU:n asemaa esimerkiksi Yhdysvaltain kanssa käytävissä TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa, joita käydään EU-komission johdolla ja jäsenmaiden mandaatilla.

”Mikä on komission kyky lyödä nyrkkiä pöytään Yhdysvaltain kanssa, jos jokainen sopimus on jälkikäteen kuukausien iltalypsyjen aihe?” Mykkänen kysyi.

Kyse ei ole vain kuukausista. Ceta-prosessi pantiin alulle jo vuonna 2008 ja viralliset neuvottelut päättyivät syksyllä 2014.

Ceta-sopimus joutui suuren epävarmuuden keskelle viime perjantaina, kun Belgian Vallonian alueen parlamentti äänesti murskaäänin sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Vallonian hallitusta johtava sosialisti Paul Magnette totesi tuolloin ykskantaan, ettei Vallonia anna Belgian liittohallitukselle lupaa allekirjoittaa sopimusta. Hän sanoi silti myös, että kyse ei ole Cetan ”hautajaisista”, mikä kieli, että jokin ulospääsy lukkotilanteesta on.

Cetan valmistuminen EU:n päässä vaikeutui merkittävästi myös viime kesänä, kun komissio taipui painostuksen alla julistamaan EU:n ja Kanadan sopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Se tarkoitti, että Ceta pitää hyväksyä lähes 40 erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa. Komissio olisi halunnut, että asiasta päätetään rivakammin jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken.

Jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – halusivat Cetasta päätettävän kaikissa jäsenmaissa.

Ceta- ja TTIP-sopimuksia on vastustettu monista syistä. Kansalaisjärjestöjen ja joidenkin poliitikkojen mukaan ne on tehty salamyhkäisesti, ne vaarantavat tuoteturvallisuuden, ympäristön ja kansanterveyden ja antavat suuryhtiöille liikaa valtaa valtioiden kustannuksella.

Komission mukaan Ceta on paras kauppasopimus EU:n historiassa ja sen voi odottaa piristävän kauppaa ja talouskasvua.

Ministeri Mykkäsen mukaan Ceta antaisi lisäpotkua myös Suomen viennille, koska EU-maista voitaisiin viedä Kanadaan heti sopimuksen voimaan astumisen jälkeen tullivapaasti lähes kaikkia teollisuustuotteita.

Ceta on myös ensimmäinen sopimus, jossa Kanada lupautuu avaamaan julkisia hankintoja maan ulkopuolisille yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat