Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan öljyrahastolle kehotus lisätä osakesijoituksia

Alhainen korkotaso on syönyt rahaston tuottoja.

Talous
 
HS–Reuters
Sami Kero / HS
Shellin öljynporauslautta Draugen.
Shellin öljynporauslautta Draugen. Kuva: Sami Kero / HS

Norjan satojen miljardien eurojen öljyrahaston varoja pitäisi sijoittaa enemmän osakkeisiin, kehottaa hallituksen tilaama asiantuntijaselvitys.

Selvityksen mukaan osakesijoitusten osuuden voisi nostaa nykyisestä 60 prosentista 70 prosenttiin ja samalla vähentää sijoituksia joukkolainoihin.

Öljyrahastossa on varoja noin 795 miljardin euron arvosta. Ehdotettu muutos tarkoittaisi miljardien eurojen arvosta uusia sijoituksia osakkeisiin.

Muutosta kannatti selvitysryhmän enemmistö, mutta sen puheenjohtaja Knut Anton Mork suositteli päinvastoin osakesijoitusten vähentämistä 50 prosenttiin. Hänen mielestään pienempi osakesalkku antaisi hallitukselle paremmat mahdollisuudet ennakoida sijoitusten tuottoa.

”Suurin huoleni on valtion talouden ylikuumeneminen”, Mork sanoi.

Selvitysryhmässä oli yhdeksän entistä valtiovarainministeriä, ekonomistia ja sijoittajaa. Heistä kahdeksan pitää järkevänä sijoitusten vähentämistä joukkolainoista niiden heikon tuoton vuoksi.

Selvitysryhmän asetti valtiovarainministeri Siv Jensen, koska rahaston tuotot ovat viime vuosina supistuneet matalan korkotason vuoksi.

Sijoitusstrategian muutoksella olisi suuri vaikutus maailmanlaajuisesti, koska Norjan öljyrahasto omistaa osakkeita 9 000 pörssiyhtiössä 78 maassa. Se ei saa sijoittaa varojaan Norjaan.

”Osakesijoitusten suurempi osuus nostaisi rahaston tuottoa ja siten tuloja maan budjettiin. Kyllä, se tulisi korkeammalla riskillä, mutta meidän mielestämme olemme valmiita siihen”, selvitysryhmän jäsen, taloustieteen professori Hilde Bjornland sanoi Financial Times -lehdelle.

Osakesijoitusten osuus nostettiin 40 prosentista 60:een vuonna 2007.

Norjan hallituksella on lupa ottaa rahastosta vuosittain neljä prosenttia sen arvosta ja käyttää se osana valtion budjettia. Tänä vuonna se nostaa heikon sijoitustuoton seurauksena vain kolme prosenttia, mikä useiden asiantuntijoiden mukaan voi olla jatkossa uusi nostoraja.

Öljyrahasto on arvoltaan kaksi ja puoli kertaa Norjan bruttokansantuotteen suuruinen.

Rahastoa hallinnoiva Norjan keskuspankki ottaa kantaa sijoitusstrategiaan joulukuussa. Sen jälkeen Norjan keskusta-oikeistolainen hallitus arvioi suosituksia ja esittää johtopäätöksensä ensi keväänä parlamentille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat