Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkien parasta bisnestä ovat suositut ihonhoito­tuotteet ja kosmetiikka – Miksi näitä tuotteita ei saa kaupoista?

Tulevaisuudessa apteekin ”vapaakauppatuotteita” voi saada ostettua muualtakin.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Parhaat katteet apteekit saavat ”vapaakauppatuotteista” kuten ihonhoitotuotteista ja kosmetiikasta.
Parhaat katteet apteekit saavat ”vapaakauppatuotteista” kuten ihonhoitotuotteista ja kosmetiikasta. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Apteekkien myynti

 Yksityisten apteekkien liikevaihdosta reseptilääkkeet toivat 80 prosenttia vuonna 2015.

 Itsehoitolääkkeiden eli ei-reseptillisten lääkkeiden osuus oli 14 prosenttia ja muu myynti kuusi prosenttia.

 Yliopiston Apteekilla reseptilääkkeet tuovat noin 70 prosenttia liikevaihdosta, itsehoitoläkkeet ja muut tuotteet kumpikin noin 15 prosenttia.

 Apteekin lääkemyynnin myyntikate on säännelty. Se on noin 24 prosenttia.

Lähteet: Suomen Apteekkariliitto, Yliopiston Apteekki

Miksi S-marketista ei saa Aqualan L -perusvoidetta, Sebamed-saippuaa tai Eucerinin aurinkorasvaa?

Apteekeissa vapaasti myytävät muut kuin lääketuotteet ovat apteekkien tuottavinta toimintaa. Niiden hinnoittelusta päättää apteekkari, ja niiden myynnistä kerätään suurimmat voitot.

Lääkkeiden keskimääräiset hinnat ovat tulleet geneeristen lääkkeiden yleistyttyä alas, ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sääntelee lääkkeiden myyntikatteita ja sitä, kuinka halvemmista lääkkeistä tulee ilmoittaa.

Parhaat katteet apteekit saavat ”vapaakauppatuotteista” kuten ihonhoitotuotteista ja kosmetiikasta, apteekkarit ja tavarantoimittajat kertovat.

Mutta miksi näitä tuotteita ei saa muualta?

Ratkaisu on aina tuotteen valmistajan päätös, vastaavat HS:n haastattelemat lääkeyhtiöt, tukkurit ja apteekkarit.

”Meille apteekki on luontevin”, sanoo Orionin Suomen myynnistä vastaava johtaja Janne Maksimainen perustelee sitä, miksi Orion myy perusvoiteitaan vain apteekeissa.

Orionilla on kohta sata vuotta pitkät perinteet lääkkeiden myynnistä juuri apteekkarien kanssa, ja siksi on luontevaa, että myös ei-lääkkeiksi rekisteröidyt tuotteet myydään apteekeissa, Maksimainen selittää.

Hän painottaa erityisesti apteekkien henkilökunnan osaamista. ”On aina myös resurssi ja rahakysymys, mihin markkinointitoimet kohdentaa.”

Myös Suomen suurimman apteekkiketjun, Yliopiston Apteekin apteekkari Jukka Niemi ja yhtiön Suomen apteekkiliiketoiminnan johtaja Mirka Korhonen korostavat nimenomaan asiantuntevan palvelun merkitystä itsehoitotuotteissa.

Suomessa lääkkeiden noin kahden miljardin euron vuotuinen tukkukauppa on käytännössä kahden yhtiön Tamron ja Oriola-KD:n hallussa. Siitä Tamron osuus on noin 1,3 miljardia euroa.

”Siitä vain noin 10 miljoonan euron osalta teemme jakelukanavapäätöksen. Kaikki muu on puhtaasti teollisuuden päätös. Toimitamme tuotteet valmistajan pätöksen mukaisesti yhteen tai useampaan kanavaan”, Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen selittää Suomen yksikanavamallia.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa tilanne on erilainen. Monessa maassa tukkurit ostavat tuotteet omalla riskillä ja hinnoittelevat ne sen jälkeen itse.

Suomessa valmistaja valitsee yhden tukkurin jakelua varten.

”Kilpailuviranomaiset ovat katsoneet, että Suomen malli poikkeaa muista, mutta on kaikkien kannalta tehokkain. Väliportaidenkate on kaikista pienin”, Kaasalainen sanoo.

Hänen mukaansa Tamro suhtautuu strategiansa mukaan täysin neutraalisti siihen, mihin jakelukanavaan päämies haluaa tavaransa toimittaa.

Apteekki on monelle vapaakauppatuotteelle luonteva jakelukanava, Kaasalainen arvioi. Esimerkiksi monissa voiteissa käyttö liittyy usein jossain määrin sairauteen, ja silloin tuotteiden yhteensopivuutta arvioidessa käytön neuvonta on helpompaa apteekeissa.

Yliopiston Apteekki avasi toukokuussa kauppakeskus Jumboon ensimmäisen Ego-myymälänsä.

Se myy hyvinvointi- ja kauneustuotteita ja urheiluravinteita eli monia sellaisia tuotteita, jotka ovat usein myös apteekkien kannattavinta liiketoimintaa.

Arkiaamuna Ego-myymälässä on hiljaista. Hyllyistä löytyy useita perusvoiteita, saippuoita ja aurinkorasvoja, joita muuten saa vain apteekeista. Tuolla näkyy esimerkiksi Orionin suosittu Aqualan L-perusvoide.

Egosta saa siis myös tuotteita, joita myydään yleensä vain apteekeissa.

”Tuotteista enintään 10–15 prosenttia on samoja kuin Yliopiston Apteekissa”, Ego-yhtiön toimitusjohtaja ja Yliopiston Apteekin Suomen apteekkiliiketoiminnan johtaja Mirka Korhonen tarkentaa.

Hinnat ovat hänen mukaansa samoja molemmissa myymäläkonsepteissa.

Yliopiston Apteekin apteekkari Jukka Niemi kertoo, että yksikään tavarantoimittaja ei ole moittinut Yliopiston Apteekkia siitä, että sen apteekkimyyntiin tarkoitetut tuotteet ovat myynnissä myös Ego-kaupasssa.

”Tavarantoimittaja haluaa, että asiakas saa asiantuntevaa palvelua. Se täyttyy tässä konseptissa.”

Korhosen ja Niemen mukaan tarkoitus on kasvattaa Egosta kauppaketju.

Ulkopuolisen silmin hanke vaikuttaa loogiselta siirrolta tilanteessa, jossa apteekkien erioikeuksien pelätään vähenevän ja apteekkituotteiden uskotaan siirtyvän osin muihin kauppoihin.

Egon avulla Yliopiston Apteekki voi laajentaa toimintaansa ilman toimiluvista johtuvia rajoitteita. Ja jos apteekkien toimilupien määrä lähivuosina vapautetaan Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti, on Yliopiston Apteekilla keskeisillä kauppapaikoilla hyviä toimipisteitä.

Apteekkari Jukka Niemi kiistää, että Egon perustaminen olisi liittynyt yhtiön huoliin apteekkien elintilan kaventumisesta.

”Ei se ollut Egon suunnittelun lähtökohta, eikä missään tapauksessa toiminnan draiveri”, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa Egon suunnittelu alkoi jo kaksi vuotta sitten – ennen kuin viime aikoina virinnyt keskustelu apteekkien erioikeuksista oli virinnyt. Tavoitteena oli yhdistää apteekeista tuttu hyvän palvelun hyvinvointituotteisiin, joihin kuluttajien kiinnostus koko ajan kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat