Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Suomessa myytäviä tunnettujen merkkien kahveja tuotetaan lapsityövoimalla – Paulig ja Meira kiistävät osan ongelmista

Finnwatch moittii myös trendikkäitä pienpaahtimoiden kahveja, joita markkinoidaan usein vastuullisena ”suorakauppana”.

Talous
 
Kahvihyllyllä ostetaan useimmiten tuttua merkkiä - vastuullisuutta ei tutkita
Kahvihyllyllä ostetaan useimmiten tuttua merkkiä - vastuullisuutta ei tutkita
Kansalaisjärjestö Finnwatch on tutkinut kahvintuotannon vastuullisuutta eri maissa. Tutkimuksessa löytyi lapsityövoimaa ja alhaisia palkkoja. Kauppojen kahvihyllyillä työolot eivät useimmiten paljoa paina, kun kuluttaja valitsee tutun merkin. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru, toimittaja Tomi Peurakoski.

Kansalaisjärjestö Finnwatch on selvittänyt Suomessakin myytävien kahvien tuotanto-oloja ja löytänyt niistä ihmisoikeusongelmia, kuten lapsityövoiman käyttöä ja pieniä palkkoja.

Järjestö on tarkastellut työoloja tiloilla, jotka sijaitsevat Brasiliassa, Intiassa ja Hondurasissa. Tilat ovat tuottaneet kahvia muun muassa Gustav Pauligille, Meiralle, Arvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle.

”Hondurasissa alhaisten palkkojen aiheuttamat ihmisoikeus­ongelmat ovat johtaneet laajamittaiseen lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Lapsityöläisiä tavattiin kaikilla tutkituilla, myös vastuullisuussertifioiduilla, tiloilla. Nuorimmat haastatellut työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Järjestön laskelmien mukaan työntekijän osuus puolen kilon kahvipaketin hinnasta on 25–36 senttiä.

Intiassa Pauligille kahvia tuottaneen Tata Coffeen tiloilla ongelmat liittyvät Finnwatchin mukaan työntekijöiden palkkausmaksuihin. Kausityöntekijät joutuvat maksamaan jopa kolmanneksen palkastaan työvoimavälittäjälle. Järjestön mukaan kohtuuttomat maksut voivat pahimmillaan johtaa velkaorjuuteen eli pakkotyöhön.

”Pakkotyö on ehdottomasti toimintaperiaatteitamme vastaan, eikä sitä voi hyväksyä. On erityisen ikävää, että sertifioitua kahvia on tullut yhdeltä tällaiselta tilalta meillekin pieniä määriä”, kommentoi Pauligin hankintajohtaja Katariina Aho.

Ahon mukaan kyseiseltä tilalta ei ole tullut kahvia Pauligille enää vuoden 2013 jälkeen.

Sertifiointi on Ahon mukaan yksi parhaimpia keinoja lisätä vastuullisuutta, mutta ”aukotonta järjestelmää” ei ole. Valvonnan lisääminen on yksi keino.

Selvityksen mukaan Brasiliassa oli parhaimmat työolot, ja tilat noudattivat pääosin lainsäädäntöä.

”Gustav Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneet vientiyritykset ja osuuskunnat on voitu yhdistää tiloihin, joiden Brasilian viranomaiset ovat todenneet teettäneen työtä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa”, Kultalahti sanoo.

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo huomauttaa tiedotteessa, ettei Meiran hankintayhtiö osta kahvia näiltä niin kutsutuilta mustan listan yrityksiltä eikä niiden tuottamaa raakakahvia käytetä Meiran tuotteissa.

Pauligin Aho kiistää myös toimitukset mustan listan yrityksiltä. ”Omien jäljitettävyysselvitystemme mukaan meille ei ole tullut kahvia mustan listan tiloilta”, Aho sanoo.

”Tosin käyttämämme vientiyritys on joskus ostanut kahvia yhdeltä tällaiselta tilalta”, hän myöntää.

Aho korostaa, että Paulig on jo yli kymmenen vuoden ajan parantanut kahvin alkuperän jäljitystä tuotantoketjussa. Noin 90 prosenttia voidaan jäljittää kahviosuuskuntiin ja 40 prosenttia tilalle asti. Tavoitteena on päästä sataan prosenttiin vuoden 2018 loppuun mennessä.

Meira muistuttaa, että kahvia viljelevissä maissa on usein erilainen työlainsäädäntö kuin Suomessa, ja maiden peruselintaso ja yleiset olosuhteet eroavat paikoin suuresti länsimaista.

”Raportissa kerrotaan, että Hondurasissa työntekijät eivät usein tee kirjallisia työsopimuksia vaan työskentelevät suullisen työsopimuksen perusteella. Käytäntö kumpuaa siitä, etteivät monet tilojen työntekijät osaa lukea tai kirjoittaa. Suullinen työsopimus on yhtä sitova kuin kirjallinen”, Sinisalo sanoo.

Kiitosta suomalaiset kahvi­alan yritykset saavat järjestöltä siitä, että ne ovat lisänneet vastuullisuussertifioidun kahvin tarjontaa. Vertailussa parhaiten pärjäsivät Arvid Nordquist ja Kesko, joiden kaikki omat kahvimerkit ovat sertifioituja. Myös Gustav Paulig, Löfbergs Lila ja SOK ovat asettaneet itselleen melko tiukkoja tavoitteita sertifioituun raaka-aineeseen siirtymisestä.

Kahvihyllyltä ostetaan useimmiten tuttua merkkiä. HS.fi/hstv
Siegfried Modola / Reuters
Finnwatchin tarkastelemilta kahvintuotantotiloilta tavattiin lapsityövoiman lisäksi muun muassa syrjintää ja suuria rekrytointimaksuja, joita välittäjät perivät työntekijöiltä.
Finnwatchin tarkastelemilta kahvintuotantotiloilta tavattiin lapsityövoiman lisäksi muun muassa syrjintää ja suuria rekrytointimaksuja, joita välittäjät perivät työntekijöiltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat