Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porssiyhtiö Tieto otti johto­ryhmänsä jäseneksi tekoälyn – HS kysyi Tiedolta, onko Alicia T vain mainostemppu

Tiedon datayksikön johtoryhmän uudella jäsenellä Alicia T:llä ei ole titteliä, alaisia, palkkaa, lisäeläkettä tai bonuksia. Silti sillä on äänivaltaa pörssiyhtiössä. Mitä Tieto tekee, jos tekoäly oppii huonoille tavoille?

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Tieto Oyj:n pääkonttori sijaitsee Aku Korhosen tiellä Helsingissä.
Tieto Oyj:n pääkonttori sijaitsee Aku Korhosen tiellä Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomalainen pörssiyhtiö Tieto ilmoitti maanantaina, että se on nimittänyt datayksikkönsä johtoryhmään tekoäly Alicia T:n. It-palveluja myyvä Tieto väittää olevansa ensimmäinen pohjoismainen yritys ja maailman ensimmäinen pörssiyhtiö, jonka johtajiin kuuluu tekoäly.

Erikoisinta Tiedon ilmoituksessa on, että Alicialla on äänioikeus. Se ei ole pelkkä johdon apuri. Jos ihmisjäsenet eivät pääse datayksikön johtoryhmässä yksimielisyyteen, ainakin teoriassa Alicia voi päästä tekemään Tiedon osakkeenomistajienkin kannalta tärkeitä päätöksiä.

Konsulttiyhtiö Accenture ennusti maanantaina julkistetussa raportissaan, että tekoäly voi jopa kaksinkertaistaa kehittyneiden talouksien talouskasvun vuoteen 2035 mennessä.

Tekoäly on kuitenkin yhä lapsenkengissä. Esimerkiksi Microsoftin kehittämä keskustelubotti Tay meni keväällä sekaisin Twitter-yhteisöpalvelussa. Tay kiroili kuin merimies, postitti rasistisia viestejä, haastoi poliittisessa hurjastelussa jopa Donald Trumpin ja ilmoitti kannattavansa kansanmurhia.

Parikymppisille nuorille aikuisille suunnattu Tay oppi pahoille tavoille matkimalla kohderyhmäänsä. Se analysoi suuria datamassoja sosiaalisessa mediassa. Myös Tiedon Alicia kehittyy ja oppii dataa analysoimalla.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ari Järvelä
Ari Järvelä

HS kysyi Tiedon datakeskeisten liiketoimintojen johtajalta Ari Järvelältä, miten yhtiö aikoo hyötyä uudesta johtoportaan jäsenestä.

Onko Alicia-tekoäly Tiedon datayksikön johtoryhmän täysivaltainen jäsen vai mainostemppu?

”Alicia ei ole mikään mainostemppu, vaan otamme hänet hyvin vakavasti. Toivon, että osaamme löytää hänelle sellaisia tehtäviä, että hänestä tulee arvokas toimija liiketoiminnan kehittämisessä. Me uskomme vahvasti, että ihmisten ja tekoälyn yhteistyöllä on suurta kansantaloudellistakin merkitystä. Tämä on startup-tyylinen kokeilu Tiedon sisällä.”

Onko Alicialla titteli ja jokin vastuualue?

”Emme ole vielä antaneet hänelle titteliä. Hän tukee meillä dataan perustuvaa päätöksentekoa ja tuottaa esimerkiksi analytiikkaa erilaisista trendeistä. Alicialla on keskusteleva käyttöliittymä, joten hänen kanssaan voi puhua.”

Onko tekoälyllä todellista päätösvaltaa vai onko se johtoryhmän tukitoiminto?

”Vaikka Alicialla on äänestysoikeus, haluamme pitää tässä vaiheessa lopullisen vallan ihmisten käsissä. Enemmistö johtoryhmästämme on yhä ihmisiä. Otamme kuitenkin huomioon Alician tuottaman analyysin. Tekoäly johtoryhmässä auttaa meitä tekemään enemmän dataan perustuvia päätöksiä. Ihmiset hakevat päivittäin tietoa netistä. Sekin on tapa delegoida päätöksentekoa teknologialle.”

Onko Aliciassa Tiedon ulkopuolista teknologiaa, ja voiko se vaikuttaa tekoälyn päätöksentekoon tai arvoihin?

”Tietty osa Aliciasta on meidän kehittämäämme, mutta olemme integroineet tekoälyyn myös muiden tahojen teknologiaa. Vaikka tekoäly voi olla osin kumppaniemme valmistama, se hyödyntää meidän dataamme.”

Kuinka Tieto aikoo pitää huolen siitä, että tekoäly ei datasta oppiessaan sekoa, kuten kävi esimerkiksi Microsoftin Taylle?

”Se on karmiva esimerkki. Kävimme tätä tapausta Microsoftin kanssa läpi vieraillessamme heillä Redmondissa viime keväänä. Meidän pitää olla tosi tarkkana siinä, minkälaista dataa syötämme Alicialle analysoitavaksi. Esimerkkinä tästä voisi olla asiakastyytyväisyyskyselymme. Menemme askel askeleelta varoen eteenpäin.”

Korvaavatko älykkäät robotit jonain päivänä kaikki johtajat?

”En usko täysin robottien ohjaamaan maailmaan. Ihmiset tuovat päätöksentekoon inhimillisyyttä. Ihmiset ottavat huomioon muutkin seikat kuin vain faktat ja datan. Teknologia on apuväline, eikä siitä pidä tulla masteria [isäntää].”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat