Valikko
Talous

Ahdistaako töihin palaaminen pyhien jälkeen? Näin selviät ilman stressiä

Negatiivisuus ja turha stressi syövät työhyvinvoinnin johtamisen dosentin Marja-Liisa Mankan mukaan valtavasti voimavaroja työpaikoilla. Tilalle hän ei esitä hymistelyä, vaan realistista optimismia.

Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka, 63, jaksaa saarnata hyvän työelämän puolesta, vaikka yt-neuvottelut vähentävät väkeä ja kiristävät jäljelle jäävien työtahtia.

Manka muistuttaa, ettei työhyvinvointi ole vain keppijumppaa tai akkain hömpötystä, vaan sen avulla voitaisiin saavuttaa miljardien eurojen arvoinen tuottavuusloikka. Onhan menetetyn työpanoksen hinnaksi arvioitu peräti 24 miljardia euroa vuodessa.

Tampereen yliopistossa järjestetään 10. kerran työnilonjulistus 14. tammikuuta. Alkuvuosina tosin puhuttiin työrauhasta työnilon sijaan. Pitkään työelämää tutkinut ja kehittänyt Manka keksi aikoinaan työrauhavetoomuksen ”pääntyhjennyslenkillään”. Hän oli juuri sovitellut kahden työyhteisön ”jonninjoutavia riitoja”.

Tammikuun tilaisuudessa teemana onkin jälleen erityisesti työrauha ja sen mahdollisuus. Mankan aiheena on stressi, joka hänen mukaansa on hyvä renki mutta huono isäntä.

Stressistä Manka kirjoitti keväällä kirjan, jossa hän kertoo myös omasta työstressistään. Yli kymmenen vuoden työhyvinvoinnin pätkäprofessuuri Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa piti jättää, kun yliopistorahoitus alkoi suosia isompia yksiköitä ja kansainvälisiä julkaisuja yhteiskunnallisen vaikuttamisen sijaan.

”Pienten tiimien menot ja tulot hukkuivat sinne jonnekin. Työn hallinnan tunne katosi”, Manka tilittää stressikirjassaan ja tunnustaa olleensa uupumuksen partaalla, niin työhyvinvoinnin asiantuntija kuin onkin.

Vaikka Manka itse enimmäkseen saarnaa asenteiden muutoksesta ja positiivisuudesta, hän myös tunnustaa, ettei se aina riitä. Joskus on muutettava olosuhteitaan paremman työelämän mahdollistamiseksi, ja jos se ei ole mahdollista, voi etsiä voimia työn ulkopuolelta, kuten harrastuksista tai vapaaehtoistyöstä.

Mankalla oli ollut oma yritys jo ennen professuuria, ja sitä hän nyt pyörittää päätoimisesti. Professuuri muuttui dosentuuriksi, eli side yliopistoonkin säilyi, mutta ilman velvollisuuksia.

”Ei kaikkeen kannata reagoida. Ei kannata loukkaantua, jos itse tietää, mitä tekee”, Manka vastaa kysymykseen, miltä dosentista tuntui pääministeri Juha Sipilän (kesk) heitto kaiken maailman dosenteista.

Hetken pohdinnan jälkeen Manka lisää, että luottamus syntyy arvostamisesta. ”Siksi yhden kerran voi saada anteeksi heitot kaiken maailman dosenteista, mutta ei useaan kertaan, koska se alkaa silloin viestiä aliarvioimisesta”, Manka sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa on kansainvälisten vertailujenkin mukaan maailman huippuluokan inhimillinen osaamispääoma käytössä. Tuoreimmat kärkisijat tulivat World Economy Forumin kilpailukykymittarista.

Toisin kuin rahapääomaa, osaamispääomaa ei kuitenkaan voi Mankan mukaan käskeä ottamaan esille: ”Arvostettuina ja hyvällä mielellä keksimme talousongelmiimme ratkaisuja.”

Tunnepääomastakin voidaan Mankan mukaan puhua. ”Ehkäpä juuri Nokia kaatui sen puutteeseen eli innostus kuoli pelon kulttuurissa ja ylimielisyydessä. Ehkä nyt koko Suomen tasolla voi puhua samasta ilmiöstä.”

”Ei kannattaisi haaskata tätä uinuvaa osaamisreserviä, vaan houkutella sitä käyttöön pikemminkin kehumisella”, Manka neuvoo ja huomauttaa, että viisas havaitsee tunteiden syvät pohjavirrat, jotka hyvässä voivat tuoda menestystä mutta huonossa viedä pohjamutiin.

Manka perää johtajilta tunneälyä, sillä etenkin johdon roolimalli tarttuu. ”Meillä osataan olla neutraaleja, mutta jos se on ainoa vuorovaikutuksen tapa, se koetaan negatiiviseksi”, Manka muistuttaa.

Negatiivisuus ja turha stressi syövät Mankan mukaan valtavasti voimavaroja työpaikoilla. Tilalle hän ei esitä hymistelyä, vaan realistista optimismia. Aito yhteisöllisyys luo kaivattua toiveikkuutta, sillä toivoton työntekijä ei jaksa, vaan syöksyy yhä syvemmälle kielteisyyden kierteeseen.

Joulun jälkimainingeissa sopisi Mankan mukaan laulaa ”arkihuolten heittämisen” sijasta, että ”arkiluulosi kaikki heitä”. ”Pienikin taittovirheen tarkistus saisi meidät elämään paremmin sovussa keskenämme”, Manka uskoo.

Manka ehdottaa myös työn tuunaamista eli työn tekemistä toisin esimerkiksi koulussa, jossa opetttaja voi muuttaa opetustapoja. Myös omaa tavoitetasoaan voi tarkistaa, jos huomaa, että yrittää liikaa eli tehdä työnsä hyvin, hoitaa lapset ja vanhukset ja vielä opiskella yhtä aikaa.

”Ihminen tarvitsee psykologista pääomaa stressin taltuttamiseen ja löytääkseen itsestään voimavaroja jaksamiseen”, Manka summaa.

Työ ei saa Mankan mukaan olla ihmiselle kaikki kaikessa, vaan välillä kivastakin työstä pitää palautua. Manka tekee sen juoksentelemalla ja laulamalla laulutaidottomien kuorossa, jonka työnimi on Almost Singers.

MITEN VÄLTTÄÄ STRESSI TÖISSÄ:

 Ota käyttöön työkavereidesi kanssa työpäivän/viikon päätteeksi purkuhetki jakamaan onnistumiset ja turhautumiset.

 Kirjoita lyhyt yhteenveto ison työvaiheen jälkeen.

 Pitäkää yhteisiä mielenvaihtohetkiä, jolloin pää kääntyy vapaalle.

 Hanki kokemusasiantuntijakaveri.

 Pidä joka päivä Minun aikani -hetki.

 Tuunaa työtäsi opettelemalla uusia taitoja.

 Hurvittele välillä kevytmielisesti.

Testaa, kärsitkö stressistä!

HS:n ensi kertaa vuonna 2014 julkaistulla suuntaa antavalla testillä voit kokeilla, kärsitkö tavallisimmista pitkittyneen stressin oireista.

Testin laatimisessa on käytetty Salla Toppinen-Tannerin ja Kirsi Aholan teosta Kaikkea Stressistä. Testiä kommentoi Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen.

Marja-Liisa Manka

 Syntynyt Vaalassa 1952.  Väitteli 1999 filosofian tohtoriksi pääaineenaan kasvatustiede, erityisesti ammattikasvatus.

 Vuodesta 2004 Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin johtamisen professori, vuoden 2015 helmikuusta lähtien dosentti.

  Työhyvinvointia käsitteleviä kirjoja: Tiikerinloikka työniloon ja menestykseen (2006), Työrauhan julistus (2007), Työnilo (2011), Stressikirja – mistä virtaa? (2015).

 Asuu Kangasalla miehensä kanssa, kaksi aikuista lasta.

 Docendumin toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Stressi
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää