Valikko
Talous

Personal trainer voi auttaa karistamaan lisäkilot – näin teet tehokkaan harjoituksen kotona

Oman valmentajan löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sanovat asiantuntijat.

Kuvitellaan seuraava tilanne: Uusi vuosi siintää edessä. Syksyn aikana kertyneistä liikakiloista pitäisi päästä eroon ennen kesää.

Lenkki- tai salikaveria ei kuitenkaan oikein löydy. Ryhmäliikuntatunnit tuntuvat etäisiltä. Olo on muutenkin vähän epävarma.

Mitä tehdä?

Yhä useampi suomalainen kääntyy henkilökohtaisen valmentajan eli personal trainerin puoleen. Alan asiantuntijoiden mukaan alkuvuonna näkyy aina selvä asiakaspiikki. Ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksia ja liittyvät kuntosaleille.

”Myös vanhat jäsenet aktivoituvat, kun pitäisi päästä rantakuntoon. Valmentajien käyttö lisääntyy näinä aikoina tosi paljon”, kertoo SatsElixian Jaakko Sarantaus. Hän vastaa Suomen suurimman kuntokeskuksen personal trainereista.

Henkilökohtaisten valmentajien käyttö on lisääntynyt lyhyessä ajassa merkittävästi.

Vuosituhannen vaihteessa kyse oli lähinnä missien ja urheilijoiden palvelusta. Noin vuodesta 2007 alkaen valmentajien käyttö on levinnyt tavallisten kuntoilijoiden piiriin ympäri Suomea. Kuluttajalla on etenkin suurissa kaupungeissa runsaasti valinnanvaraa.

Personal trainer -palveluja tarjoavat kaikki suuret kuntoketjut, kuten SatsElixia, Fressi ja Forever. Moni kuntoketju tarjoaa uusille jäsenille yhden tai kaksi ilmaista tapaamista valmentajan kanssa.

Valmennuspalveluja saa myös useilta pienemmiltä, paikallisilta kuntosaleilta.

Lisäksi valmentajan voi värvätä suoraan netistä, jolloin harjoittelupaikka ei ole sidottu yhteen saliin. Esimerkiksi Suomen suurin valmentajien kouluttaja Trainer4You Revolution pitää kotisivullaan listaa valmentajistaan ympäri maata.

Vaikka palvelun käyttö on yleistynyt, moni jännittää yhä ajatusta omasta valmentajasta. Sarantaus listaa kuulemiaan yleisiä huolia: Alkaako valmentaja nauraa minulle? Olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa?

”Ihmiset saattavat pelätä joutuvansa rääkkiin ja ajatella, että he eivät osaa tai pysty tekemään asioita, joita valmentaja vaatii”, sanoo pääkaupunkiseudulla toimivan Kuntokoulun valmentaja ja omistaja Kirsi Vaulamo.

Hyvä valmentaja ottaa kuitenkin aina huomioon asiakkaan lähtötason, asiantuntijat korostavat. Ketään ei pakoteta esimerkiksi kuntotestiin.

”Ammattitaitoinen valmentaja ei missään tapauksessa tuomitse tai vertaile ketään. Sillä, missä kunnossa asiakas on, ei ole mitään merkitystä. Tarkoitus on auttaa ihmistä”, lisää Sarantaus.

Apu ei ole ilmaista. Hintahaarukka kymmenelle harjoituskerralle on Suomessa karkeasti 500–1 000 euroa. Esimerkiksi SatsElixialla vastaava sopimus maksaa halvimmillaan 600 euroa, Fressillä 720 euroa ja Foreverilla 840 euroa.

Eri palveluntarjoajien hinnat eivät välttämättä ole rinnastettavissa, koska ne vaihtelevat muun muassa valmennuksen sisällön, valmentajan kokemuksen ja sopimuksen pituuden mukaan. Kokonaishintaa laskiessa tulee myös muistaa, että valmennussopimuksen päälle joutuu luonnollisesti maksamaan myös kuntosalin jäsenmaksun.

Yleensä oma valmentaja tavataan kerran viikossa. Sopimukset tehdään harjoituskertojen perusteella, aina muutamasta tapaamisesta vaikka vuodeksi.

Rahalla saa ainakin teoriassa monipuolista palvelua. Kuvaavana esimerkkinä helsinkiläinen CoreTrainers lupaa auttaa asiakkaitaan kaikessa laihtumisesta täysimittaiseen triathloniin.

”Alalta löytyy tarjontaa muun muassa fitness-valmennukseen, juoksuun, ravitsemukseen, kestävyyslajeihin ja voimaharjoitteluun”, luettelee Kuntokoulun Vaulamo.

Harjoitukset voi sopia minne vain, missä olosuhteet antavat myöten. Urheilla voi myös porukalla. Trainer4Youn verkostojohtajan Heli Männistön mukaan 5–10 hengen pienryhmät ovat hyvin suosittuja. Samassa elämäntilanteessa olevien kanssa harjoittelu on monelle palkitsevaa.

”On esimerkiksi painonhallintaryhmiä. Vertaistuen saaminen ruokkii harjoittelua. Pieni ryhmäpaine myös sitouttaa ihan eri tavalla.”

Valmentajaa hankkiessa kuluttajan pitää olla tarkkana, koska kyseessä ei ole luvanvarainen ammatti. Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi.

Männistö painottaa, että valmentajan koulutustaustan ja työhistorian selvittäminen on tärkeää. Se auttaa myös sopivan valmentajan löytämisessä, jos asiakkaalla on erityistoiveita. Jotkut personal trainerit ovat tottuneet työskentelemään esimerkiksi äskettäin synnyttäneiden kanssa.

”Valmentajan valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Koulutustaustan lisäksi on hyvä olla perillä valmentajan suosituksista.”

Personal trainer olisi aina hyvä tavata ennen sopimuksen tekemistä, Männistö lisää. Henkilökemia on tärkeää.

”Hyvän valmentajan tunnistaa siitä, että hän ei jauha itsestään vaan on kiinnostunut asiakkaasta.”

Jos kemiat eivät täsmää, voi personal trainerin mahdollisesti vaihtaa toiseen. Se on niin harvinaista, että moni yritys katsoo asiaa tapauskohtaisesti. Käytännössä valmentajan saa varmasti vaihdettua suuremmissa kuntoketjuissa, ja todennäköisesti myös useampia valmentajia työllistävillä saleilla. Mikäli valmentaja on yksityisyrittäjä, voi vaihtaminen olla vaikeaa.

”Kannattaa aina käydä sopimus läpi myös tämän asian suhteen. Tärkeintä on keskittyä valitsemaan hyvä valmentaja etukäteen”, Männistö sanoo.

Lähtökohta on, ettei valmennussopimusta voi purkaa. Myös tämä on kuitenkin asia, jota yritykset katsovat tapauskohtaisesti. Purkaminen voi onnistua esimerkiksi, jos elämäntilanne muuttuu merkittävästi vaikka sairauden vuoksi. Jotkut yritykset antavat myydä tai lahjoittaa ostettuja valmennustunteja eteenpäin, toiset eivät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää