Valikko
Talous

Ihalainen ehdottaa paikalliseen sopimiseen Saksan mallia – ”työntekijöille irtisanomissuoja vaikeina aikoina”

Lauri Ihalainen sai idean ehdotukseensa presidentin uudenvuodenpuheesta.

Suomessa kannattaisi harkita paikallisen sopimisen osana esimerkin ottamista Saksasta, ehdotti sosiaalidemokraattien kansanedustaja ja entinen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainen puhuessaan keskiviikkona Vantaan Korsossa loppiaisjuhlassa.

Ihalainen sanoi, että Saksassa on tehty yrityksissä niin sanottuja selviytymissopimuksia työantajan ja työntekijöiden kesken.

Tällaisia sopimuksia on tehty yritysten kohtaamien vaikeiden aikojen ylittämiseksi. Sopimuksissa työntekijät ovat joustaneet työehdoissaan, mutta saavat myös vaikeuksien jälkeen palkintoja venymisestään.

Tämänlainen käytäntö ei ole Ihalaisen mukaan täysin vieras Suomessakaan. Täällä on ollut käytössä monissa yrityksissä ”perälautamalli”, mikä tarkoittaa yleisistä sopimuksista poikkeavaa sopimista paikallisesti.

Se mikä Suomesta puuttuu, on Ihalaisen mukaan työnantajan sitoutuminen siihen, että yhdessä päätettävän selviytymissopimuksen aikana ei ketään irtisanota.

Ihalainen kertoi saaneensa ehdotukseensa rohkaisua presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta.

Ihalainen viittasi Niinistön puheen kohtaan, jossa tämä sanoi, että ”hintakilpailukyvyn parantaminen ei voi merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti – siis työpaikkojen turvaamiseen.”

Saksan mallin mukaiset selviytymissopmukset, joita tukee henkilöstön edustus yritysten hallinnossa, voisivat Ihalaisen mukaan olla konkreettinen vastaus presidentin toiveelle.

Ihalainen kannatti yrityskohtaisen paikallisen sopimisen lisäämistä, mikäli siitä sovitaan ”uskottavalla tavalla” osana pitkäkestoista ja kattavaa työmarkkinaratkaisua. Sopimusjärjestelmästä irrallista paikallisuutta hän vastusti.

Ihalainen toivoi, että mahdollisimman pian tehtäisiin uusi vakava yritys laajalle työmarkkinaratkaisulle. Yritys pitäisi tehdä ennen kuin hallituksen pakkolakipaketti tulee eduskunnan käsittelyyn ja ”myrkyttää ilmapiirin”.

”Sdp ei tule missään olosuhteissa hyväksymään, että pakottavalla lainsäädännöllä puututaan vapaaseen sopimusoikeuteen ja heikennetään pakkolailla palkansaajien työehtoja”, Ihalainen sanoi.

Hän summasi, että porvarihallituksen linjana on palaminen menneisyyteen ja siirtyminen yhteistyöpolitiikasta vastakkainasettelun ja riidankylvön tielle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää