Valikko
Talous

Pyhäpäivien arpapeli suosii tänä vuonna työnantajia – hyödyttääkö se kansantaloutta?

Tänään saattaa olla viimeinen mahdollisuus nauttia loppiaisesta palkallisella vapaalla tai kaksinkertaisilla pyhälisillä

Pyhäpäivien arpapeli suosii tänä vuonna työnantajia. Arjelle osuvia vapaapäiviä on vain kahdeksan, kun niitä on ollut kolmen edellisvuoden aikana yhdeksästä kymmeneen. Lisäksi helmikuun karkauspäivä venyttää työvuotta.

Muun muassa elinkeinoelämän etujärjestöt ajavat arkipyhien siirtoa viikonlopulle, ja Suomen hallitus on esittänyt loppiaisen sekä helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaiksi. Pyhäpäivien eliminointi on muodissa.

Kiskaiseeko siis otollinen kalenterikierto vuonna 2016 Suomen ylös taantumasta?

”Yksittäisen vuoden merkitys ei ole kovin suuri, mutta kyllä tästäkin on apua. Pieneltä osalta arkipyhien vähyys parantaa kilpailukykyämme, koska työpanos suhteessa palkkasummaan kasvaa. Merkitys olisi tietenkin isompi, jos arkipyhien vähentyminen olisi pysyvää”, sanoo Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala arvioi, että yksi lisätyöpäivä vuodessa kasvattaa bruttokansantuotetta (bkt) hieman alle 0,02 prosenttia. Kausitasoitusmalliin pohjautuva arvio on karkea, eikä kerro tarkkaan, kuinka paljon Suomen kokonaistuotanto kasvaisi arkipyhiä karsimalla.

Lavean laskelman hyötyjen kokoluokasta Hakala kuitenkin hyväksyy. Vuonna 2014 Suomen talouden koko oli noin 205 miljardia euroa. Tuolloin yksi lisätyöpäivä olisi voinut kasvattaa bkt:ta suunnilleen 40 miljoonalla eurolla.

Tilastollisesti työpäiviksi lasketaan kaikki ne arkipäivät, joille ei osu lakisääteistä vapaapäivää. Harva tosin on jokaisena potentiaalisena työpäivänä töissä. Vuosilomia ja sairastumisia ei ole huomioitu työpäivien määrässä. Toisaalta moni tekee töitä lisäkorvausta vastaan myös viikonloppuisin ja juhlapyhinäkin.

Onko työntekijöiden sitten soveliasta nautiskella loppiaisen lomapäivästä, vaikka Suomi yrittääkin samalla rämpiä ulos taantumasta? Kyllä, jos kysytään Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajalta Merja Kauhaselta.

”Arkipyhät antavat hengähdystaukoa kiireisestä työelämästä ja tukevat osaltaan työssä jaksamista ja palautumista. Työhyvinvointi vaikuttaa tuottavuuteen ja sitä kautta talouskasvuun.”

Jos hallituksen esitys työehtojen heikennyksistä eli niin kutsutuista pakkolaeista astuu voimaan, loppiainen ja helatorstai muuttuvat ensi vuonna palkattomiksi vapaiksi. Yritysten kustannusten kannalta näistä kahdesta päivästä tulisi siis tavallisia arkipäiviä.

Tänään keskiviikkona saattaa olla viimeinen mahdollisuus nauttia loppiaisesta palkallisella vapaalla tai kaksinkertaisilla pyhälisillä.

”Jos arkipyhät poistettaisiin, merkitsisi se työajan pidennystä. Tuottavuuden kannalta työajan pidennys ei välttämättä tuota toivottuja tuloksia. Tärkeämpää on se, mitä työajalla saadaan aikaa”, Kauhanen huomauttaa.

Helsingin Sanomat kertoi joulukuussa, kuinka pyhäpäivät jakautuvat vuonna 2016. Arkeen osuvien pyhäpäivien määrä vaihtelee vuosittain 7–10 päivän välillä.

Viimeksi arkipyhiä oli pienin mahdollinen määrä eli seitsemän vuonna 2011. Talous kasvoi tuolloin 2,6 prosenttia, minkä jälkeen Suomi vajosikin sitten sitkeään taantumaan.

Vaikka vuoden 2016 kalenteri vaikuttaa ensi silmäyksellä lupaavalta, lopulta uusi vuosi voittaa vuoden 2015 vain yhdellä työpäivällä. Viime vuonna työpäiviä oli 252 ja tänä vuonna 253. Vuosina 2012–2014 työpäiviä oli 251 vuodessa.

Arkipyhien vaikutus kansantalouteen on pienehkö, mutta ei olematon. Suomen yrittäjien Malinen huomauttaa, että vapaapäivät kuormittavat eri yrityksiä epätasaisesti.

”Arkipyhien taloudelliset vaikutukset vaihtelevat suuresti toimialojen välillä. Jollekin toimialalle yksikin ylimääräinen työpäivä on mahdollisuus vastata kysyntään ja lisätä suoritteita. Toisen toimialan tuotos ei ole sellaista, jonka määrää voi kasvattaa vain työpanosta lisäämällä.”

Parinkin päivän heitot työpäivien määrissä sisältävät isoja summia, kun vaikutukset lasketaan koko kansantalouden ja kaikkien palkansaajien mittakaavassa.

Valtiovarainministeriön syyskuisen taustamuistion mukaan loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaiksi toisi julkiselle sektorille noin 170 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Yksikkötyökustannuksia keino vähentäisi VM:n arvion mukaan 0,8 prosentilla.

Koska loppiainen sijoittuu ajoittain viikonlopulle, säännöllinen työaika pitenisi vuositasolla keskimäärin 1,7 päivällä. Jos lakipaketti toteutuu, kaksi kokonaista lisätyöpäivää piristävät Suomen taloutta ensi vuonna. Loppiainen kun osuu silloinkin arkipäivälle.

Viimeinen palkallinen loppiainen?

 Hallitus on esittänyt loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaiksi ensi vuonna.

 Pyhäpäiväkäytännöt vaihtelevat suuresti valtioiden välillä, joten ne vaikuttavat kilpailukykyyn.

 Vuoden 2013 EU-maiden vertailussa Suomen arkipyhien määrä oli hieman alle keskiarvon. Suomessa oli vertailuvuonna maksimimäärä arjelle osuneita pyhäpäiviä (10).

 Sunnuntait ja kirkolliset juhlapyhät ovat työaikalaissa rinnasteisia. Arkipyhistä saa sunnuntaitöitä vastaavan kaksinkertaisen palkan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Loppiainen
 • arkipyhät
 • Työehtoneuvottelut
 • Kilpailukyky

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Venäjällä on nyt asiaa Suomelle – pääministeri Medvedev tuo tänään Ouluun kokonaisen ministerijoukkueen

  2. 2

   Kolme lasta ja nainen kuollut tulipalossa Helsingin Vuosaaressa

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  6. 6

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  7. 7

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  8. 8

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  9. 9

   HS testasi: Itsepalvelukassat ovat tavallisia nopeampia, ja asiakkaat tykkäävät – Kauppias: ”Työpäivän jälkeen ei jakseta olla sosiaalisia”

  10. 10

   Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  7. 7

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  8. 8

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää