Valikko
Talous

Pyhäpäivien arpapeli suosii tänä vuonna työnantajia – hyödyttääkö se kansantaloutta?

Tänään saattaa olla viimeinen mahdollisuus nauttia loppiaisesta palkallisella vapaalla tai kaksinkertaisilla pyhälisillä

Pyhäpäivien arpapeli suosii tänä vuonna työnantajia. Arjelle osuvia vapaapäiviä on vain kahdeksan, kun niitä on ollut kolmen edellisvuoden aikana yhdeksästä kymmeneen. Lisäksi helmikuun karkauspäivä venyttää työvuotta.

Muun muassa elinkeinoelämän etujärjestöt ajavat arkipyhien siirtoa viikonlopulle, ja Suomen hallitus on esittänyt loppiaisen sekä helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaiksi. Pyhäpäivien eliminointi on muodissa.

Kiskaiseeko siis otollinen kalenterikierto vuonna 2016 Suomen ylös taantumasta?

”Yksittäisen vuoden merkitys ei ole kovin suuri, mutta kyllä tästäkin on apua. Pieneltä osalta arkipyhien vähyys parantaa kilpailukykyämme, koska työpanos suhteessa palkkasummaan kasvaa. Merkitys olisi tietenkin isompi, jos arkipyhien vähentyminen olisi pysyvää”, sanoo Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala arvioi, että yksi lisätyöpäivä vuodessa kasvattaa bruttokansantuotetta (bkt) hieman alle 0,02 prosenttia. Kausitasoitusmalliin pohjautuva arvio on karkea, eikä kerro tarkkaan, kuinka paljon Suomen kokonaistuotanto kasvaisi arkipyhiä karsimalla.

Lavean laskelman hyötyjen kokoluokasta Hakala kuitenkin hyväksyy. Vuonna 2014 Suomen talouden koko oli noin 205 miljardia euroa. Tuolloin yksi lisätyöpäivä olisi voinut kasvattaa bkt:ta suunnilleen 40 miljoonalla eurolla.

Tilastollisesti työpäiviksi lasketaan kaikki ne arkipäivät, joille ei osu lakisääteistä vapaapäivää. Harva tosin on jokaisena potentiaalisena työpäivänä töissä. Vuosilomia ja sairastumisia ei ole huomioitu työpäivien määrässä. Toisaalta moni tekee töitä lisäkorvausta vastaan myös viikonloppuisin ja juhlapyhinäkin.

Onko työntekijöiden sitten soveliasta nautiskella loppiaisen lomapäivästä, vaikka Suomi yrittääkin samalla rämpiä ulos taantumasta? Kyllä, jos kysytään Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajalta Merja Kauhaselta.

”Arkipyhät antavat hengähdystaukoa kiireisestä työelämästä ja tukevat osaltaan työssä jaksamista ja palautumista. Työhyvinvointi vaikuttaa tuottavuuteen ja sitä kautta talouskasvuun.”

Jos hallituksen esitys työehtojen heikennyksistä eli niin kutsutuista pakkolaeista astuu voimaan, loppiainen ja helatorstai muuttuvat ensi vuonna palkattomiksi vapaiksi. Yritysten kustannusten kannalta näistä kahdesta päivästä tulisi siis tavallisia arkipäiviä.

Tänään keskiviikkona saattaa olla viimeinen mahdollisuus nauttia loppiaisesta palkallisella vapaalla tai kaksinkertaisilla pyhälisillä.

”Jos arkipyhät poistettaisiin, merkitsisi se työajan pidennystä. Tuottavuuden kannalta työajan pidennys ei välttämättä tuota toivottuja tuloksia. Tärkeämpää on se, mitä työajalla saadaan aikaa”, Kauhanen huomauttaa.

Helsingin Sanomat kertoi joulukuussa, kuinka pyhäpäivät jakautuvat vuonna 2016. Arkeen osuvien pyhäpäivien määrä vaihtelee vuosittain 7–10 päivän välillä.

Viimeksi arkipyhiä oli pienin mahdollinen määrä eli seitsemän vuonna 2011. Talous kasvoi tuolloin 2,6 prosenttia, minkä jälkeen Suomi vajosikin sitten sitkeään taantumaan.

Vaikka vuoden 2016 kalenteri vaikuttaa ensi silmäyksellä lupaavalta, lopulta uusi vuosi voittaa vuoden 2015 vain yhdellä työpäivällä. Viime vuonna työpäiviä oli 252 ja tänä vuonna 253. Vuosina 2012–2014 työpäiviä oli 251 vuodessa.

Arkipyhien vaikutus kansantalouteen on pienehkö, mutta ei olematon. Suomen yrittäjien Malinen huomauttaa, että vapaapäivät kuormittavat eri yrityksiä epätasaisesti.

”Arkipyhien taloudelliset vaikutukset vaihtelevat suuresti toimialojen välillä. Jollekin toimialalle yksikin ylimääräinen työpäivä on mahdollisuus vastata kysyntään ja lisätä suoritteita. Toisen toimialan tuotos ei ole sellaista, jonka määrää voi kasvattaa vain työpanosta lisäämällä.”

Parinkin päivän heitot työpäivien määrissä sisältävät isoja summia, kun vaikutukset lasketaan koko kansantalouden ja kaikkien palkansaajien mittakaavassa.

Valtiovarainministeriön syyskuisen taustamuistion mukaan loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaiksi toisi julkiselle sektorille noin 170 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Yksikkötyökustannuksia keino vähentäisi VM:n arvion mukaan 0,8 prosentilla.

Koska loppiainen sijoittuu ajoittain viikonlopulle, säännöllinen työaika pitenisi vuositasolla keskimäärin 1,7 päivällä. Jos lakipaketti toteutuu, kaksi kokonaista lisätyöpäivää piristävät Suomen taloutta ensi vuonna. Loppiainen kun osuu silloinkin arkipäivälle.

Viimeinen palkallinen loppiainen?

 Hallitus on esittänyt loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaiksi ensi vuonna.

 Pyhäpäiväkäytännöt vaihtelevat suuresti valtioiden välillä, joten ne vaikuttavat kilpailukykyyn.

 Vuoden 2013 EU-maiden vertailussa Suomen arkipyhien määrä oli hieman alle keskiarvon. Suomessa oli vertailuvuonna maksimimäärä arjelle osuneita pyhäpäiviä (10).

 Sunnuntait ja kirkolliset juhlapyhät ovat työaikalaissa rinnasteisia. Arkipyhistä saa sunnuntaitöitä vastaavan kaksinkertaisen palkan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Loppiainen
 • arkipyhät
 • Työehtoneuvottelut
 • Kilpailukyky

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  3. 3

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  4. 4

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   Hovioikeus: Suomen alkoholilaki osin EU-oikeuden vastainen – mietojen juomien etämyyntiä pitäisi helpottaa

  7. 7

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  8. 8

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  9. 9

   Sairaanhoitajat myönteisiä eutanasialle – saattohoidossa on hoitajien mukaan vakavia puutteita

  10. 10

   Tutkija: Ranskan vaalien ensimmäinen kierros oli voitto protestille, populismille ja järjestelmänvastaisuudelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  8. 8

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää