Valikko
Talous

Kiina horjuttaa osakemarkkinoita – HS kokosi neuvoja piensijoittajille

Analyytikot kertovat, miten piensijoittajan kannattaisi suhtautua markkinoiden heiluntaan.

Huonot uutiset Kiinan taloudesta ja pörsseistä sysäsivät osakkeet kaikkialla laskuun vuodenvaihteessa. Halpeneminen jatkui jälleen torstaina Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kaupankäynti Shanghain pörssissä keskeytettiin vain puolen tunnin jälkeen, koska osakkeet olivat halventuneet seitsemän prosenttia eli suurimman sallitun määrän. Euroalueella osakkeet halpenivat lähes kaksi prosenttia ja Helsingin pörssissä 2,3 prosenttia.

Tunnelma markkinoilla on ollut jo pitkään hermostunut. Osakkeiden hinnat sahasivat viime vuoden aikana voimakkaasti kaikilla markkinoilla.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten piensijoittajan kannattaisi heiluntaan suhtautua.

1. Onko osakemarkkinoilla käynnissä jonkinlainen romahdus?

Analyytikkojen mielestä varsinaisesta romahduksesta tuskin on vielä kyse. Osakkeet ovat kallistuneet jo seitsemän vuotta peräjälkeen. Hinnat ovat verraten korkealla, mutta varsinaista hintakuplaa ei ole, koska myös tuotot ovat edelleen hintoihin ja muihin sijoituskohteisiin nähden hyvällä tasolla.

Monet yritykset ovat tehneet Suomessakin hyvää tulosta ja maksaneet muhkeita osinkoja.

”Erityisesti muihin omaisuuslajeihin verrattuna osakkeiden tuotto on yhä hyvällä tasolla. Talouden perustekijöissä ei ole myöskään tapahtunut mitään muutosta aivan viime aikoina”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mielestä pysyvämpi kurssilasku edellyttäisi, että reaalitalous heikkenisi voimakkaasti. Tällä hetkellä Euroopan ja Yhdysvaltojenkin taloustilanne on ihan hyvä.

”Sijoittajilla ei edelleenkään ole oikein vaihtoehtoa. Korkosijoitukset eivät tuota mitään. Sen vuoksi sijoittajat ovat pysyneet osakkeissa, vaikka arvostukset ovat korkealla”, Vilén sanoo.

Analyytikoiden mukaan osakemarkkinoiden suurin riski on Kiinan kansantalouden kehitys. Kiinassa on viime vuosina investoitu paljon velalla tuottamattomiin kohteisiin ja tarpeettomiin kiinteistöihin.

Taloudessa on menossa myös rakennemuutos halpatuotannosta kulutusvetoisempaan yhteiskuntaan.

Jos Kiina hallitsee murroksen huonosti ja talouskasvu heikkenee odotettuakin enemmän, se vetää mukanaan länsimaidenkin talouden. Kiina on niin raaka-aineita kuin investointitavaroita eli esimerkiksi koneita tuottaville yrityksille hyvin tärkeä markkina-alue.

Kiinan talouden ongelmat voisivat siksi käynnistää länsimaidenkin osakemarkkinoiden pitkäaikaisen laskun. Analyytikot uskovat, että tämän vuoden kuluessa käsitys Kiinan talouden tilanteesta vähitellen selkiintyy.

Kiinan osakemarkkinoiden suora vaikutus kiinalaisten omaan taloustilanteeseen on sen sijaan suhteellisen pieni.

2. Jos sijoitukset ovat osakkeissa, mitä nyt kannattaisi tehdä?

Vaikka analyytikot eivät usko romahdukseen, he varoittavat, ettei osakemarkkinoiden nousu voi enää jatkua pitkään. He kehottavat hajauttamaan sijoituksia, jos ne tähän asti ovat olleet kokonaan osakkeissa.

”Pitää pikku hiljaa siirtyä pääoman kasvattamisesta pääoman suojaamisen puolelle. Jo seitsemänä vuonna osakemarkkinoiden tuotto on ylittänyt selvästi historiallisen keskimääräisen tuoton. Parhaat vuodet ovat osakemarkkinalla varmasti takana”, Vilén sanoo.

Samaa sanoo von Gerich.

”Jos on sijoittanut kaikki rahansa osakkeisiin sillä ajatuksella, että osakemarkkinat voivat mennä vain ylöspäin niin sitä strategiaa kannattaa nyt kyllä miettiä uusiksi”, hän sanoo.

Toisaalta kaikkia osakkeita ei von Gerichin mukaan kannata rynnistää myymään tähän mennessä nähtyjen heilahdusten takia.

”Sen verran pitää olla malttia.”

Mihin sijoituksia sitten voi hajauttaa? Pieniriskiset korkosijoitukset eivät tuota mitään.

Vilénin mielestä tavalliselle piensijoittajalle pankkitalletuskin voi olla markkinoiden kääntyessä hajautuskohde. Se on riskitön 100 000 euroon asti.

”Kun osakemarkkinat kääntyvät, nollatuottokin on väliaikaisesti parempi kuin se, että omaisuusarvot laskevat.”

Myös sijoitukset infrastruktuuriin tai kiinteistöihin voivat olla Vilénin mielestä hyviä vaihtoehtoja.

3. Jos on sijoittanut Aasia-rahastoihin, romahtavatko ne Kiinan pörssien mukana?

Analyytikot painottavat, että Kiinan pörssien yhteys Kiinan reaalitalouteen eli siihen, mikä on yritysten kannattavuus tai työllisyystilanne, on hyvin väljä. Pörsseistä on tullut joidenkin velkarahalla sijoittavien kuluttajien pelipaikkoja.

Siksi myös paniikki leviää helposti ja heilahdukset ovat suuria. Shanghain ja Shenzenin pörsseihin muodostui vuoden 2014 lopulla ja viime vuoden alkupuolella hyvin nopeasti arvostuskupla, joka on vasta osittain purkautunut. Esimerkiksi Shanghain pörssin indeksi on nyt samalla tasolla kuin se oli joulukuussa 2014.

Länsimaiset sijoittajat saavat sijoittaa Kiinan pörsseihin vain erityisluvalla. Siksi suurin osa länsimaisten Kiina-rahastojen sijoituksista kiinalaisiin yrityksiin on tehty Hongkongin huomattavasti vakaamman pörssin kautta.

”Kiinan heilunnan herättämät huolet näkyvät epäsuorasti toki kaikissa Aasiaan sijoittavissa rahastoissa, vaikka suorat Kiina-sijoitukset ovat rajallisia”, von Gerich sanoo.

4. Miten korkosijoitusten käy tässä myllerryksessä?

Von Gerichin mukaan perinteiset vähäriskiset korkorahastot, joiden sijoitukset ovat pitkissä valtionlainoissa, ovat jonkin verran hyötyneet osakemarkkinoiden laskusta.

”Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko on vähän laskenut ja rahastojen arvot ovat siten vähän nousseet, vajaan prosentin luokkaa”, von Gerich sanoo.

Riskipitoisemmat korkorahastot, kuten huonon luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavat rahastot sen sijaan noudattelevat osakemarkkinoita. Kun osakkeet halpenevat myös näiden rahastojen arvot laskevat.

Inderesin Vilénin mielestä on selvää, että valtionlainasijoituksissa on kupla. Valtionlainojen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että korot ovat jo keinotekoisen alhaalla ja vastaavasti lainojen hinnat ylhäällä. Euroopan keskuspankin elvyttävä osto-ohjelma on painanut monien valtioiden pitkien lainojen korot negatiivisiksi.

Hän uskoo, että Yhdysvaltain keskuspankin koronnoston myötä myös eurooppalaisten valtionlainojen korot vähitellen nousevat, mikä tarkoittaisi että niihin sijoittavien rahastojen arvo laskee.

Levoton viikko

 Kaupankäynti keskeytettiin manner-Kiinan pörsseissä jo maanantaina. Viranomaiset ilmoittivat, että vastedes osakekauppa keskeytetään, jos osakkeet halpenevat keskimäärin seitsemän prosenttia.

 Torstaina kaupankäynti loppui jo puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

 Sijoittajat pelästyivät Kiinan keskuspankin ilmoitusta heikentää valuutta yuanin arvoa.

 Osakkeiden voimakas halpeneminen Kiinassa on tarttunut pörsseihin kaikkialla maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  10. 10

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  3. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  4. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  5. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  6. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  7. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  8. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  9. Tunti sitten
  10. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  11. 2 tuntia sitten
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. 4 tuntia sitten
  14. Yhä useampi vanki kärsii psykoottisista häiriöistä
  15. Näytä lisää