Talous

Valikko
Talous

Kiina horjuttaa osakemarkkinoita – HS kokosi neuvoja piensijoittajille

Analyytikot kertovat, miten piensijoittajan kannattaisi suhtautua markkinoiden heiluntaan.

Huonot uutiset Kiinan taloudesta ja pörsseistä sysäsivät osakkeet kaikkialla laskuun vuodenvaihteessa. Halpeneminen jatkui jälleen torstaina Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kaupankäynti Shanghain pörssissä keskeytettiin vain puolen tunnin jälkeen, koska osakkeet olivat halventuneet seitsemän prosenttia eli suurimman sallitun määrän. Euroalueella osakkeet halpenivat lähes kaksi prosenttia ja Helsingin pörssissä 2,3 prosenttia.

Tunnelma markkinoilla on ollut jo pitkään hermostunut. Osakkeiden hinnat sahasivat viime vuoden aikana voimakkaasti kaikilla markkinoilla.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten piensijoittajan kannattaisi heiluntaan suhtautua.

1. Onko osakemarkkinoilla käynnissä jonkinlainen romahdus?

Analyytikkojen mielestä varsinaisesta romahduksesta tuskin on vielä kyse. Osakkeet ovat kallistuneet jo seitsemän vuotta peräjälkeen. Hinnat ovat verraten korkealla, mutta varsinaista hintakuplaa ei ole, koska myös tuotot ovat edelleen hintoihin ja muihin sijoituskohteisiin nähden hyvällä tasolla.

Monet yritykset ovat tehneet Suomessakin hyvää tulosta ja maksaneet muhkeita osinkoja.

”Erityisesti muihin omaisuuslajeihin verrattuna osakkeiden tuotto on yhä hyvällä tasolla. Talouden perustekijöissä ei ole myöskään tapahtunut mitään muutosta aivan viime aikoina”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mielestä pysyvämpi kurssilasku edellyttäisi, että reaalitalous heikkenisi voimakkaasti. Tällä hetkellä Euroopan ja Yhdysvaltojenkin taloustilanne on ihan hyvä.

”Sijoittajilla ei edelleenkään ole oikein vaihtoehtoa. Korkosijoitukset eivät tuota mitään. Sen vuoksi sijoittajat ovat pysyneet osakkeissa, vaikka arvostukset ovat korkealla”, Vilén sanoo.

Analyytikoiden mukaan osakemarkkinoiden suurin riski on Kiinan kansantalouden kehitys. Kiinassa on viime vuosina investoitu paljon velalla tuottamattomiin kohteisiin ja tarpeettomiin kiinteistöihin.

Taloudessa on menossa myös rakennemuutos halpatuotannosta kulutusvetoisempaan yhteiskuntaan.

Jos Kiina hallitsee murroksen huonosti ja talouskasvu heikkenee odotettuakin enemmän, se vetää mukanaan länsimaidenkin talouden. Kiina on niin raaka-aineita kuin investointitavaroita eli esimerkiksi koneita tuottaville yrityksille hyvin tärkeä markkina-alue.

Kiinan talouden ongelmat voisivat siksi käynnistää länsimaidenkin osakemarkkinoiden pitkäaikaisen laskun. Analyytikot uskovat, että tämän vuoden kuluessa käsitys Kiinan talouden tilanteesta vähitellen selkiintyy.

Kiinan osakemarkkinoiden suora vaikutus kiinalaisten omaan taloustilanteeseen on sen sijaan suhteellisen pieni.

2. Jos sijoitukset ovat osakkeissa, mitä nyt kannattaisi tehdä?

Vaikka analyytikot eivät usko romahdukseen, he varoittavat, ettei osakemarkkinoiden nousu voi enää jatkua pitkään. He kehottavat hajauttamaan sijoituksia, jos ne tähän asti ovat olleet kokonaan osakkeissa.

”Pitää pikku hiljaa siirtyä pääoman kasvattamisesta pääoman suojaamisen puolelle. Jo seitsemänä vuonna osakemarkkinoiden tuotto on ylittänyt selvästi historiallisen keskimääräisen tuoton. Parhaat vuodet ovat osakemarkkinalla varmasti takana”, Vilén sanoo.

Samaa sanoo von Gerich.

”Jos on sijoittanut kaikki rahansa osakkeisiin sillä ajatuksella, että osakemarkkinat voivat mennä vain ylöspäin niin sitä strategiaa kannattaa nyt kyllä miettiä uusiksi”, hän sanoo.

Toisaalta kaikkia osakkeita ei von Gerichin mukaan kannata rynnistää myymään tähän mennessä nähtyjen heilahdusten takia.

”Sen verran pitää olla malttia.”

Mihin sijoituksia sitten voi hajauttaa? Pieniriskiset korkosijoitukset eivät tuota mitään.

Vilénin mielestä tavalliselle piensijoittajalle pankkitalletuskin voi olla markkinoiden kääntyessä hajautuskohde. Se on riskitön 100 000 euroon asti.

”Kun osakemarkkinat kääntyvät, nollatuottokin on väliaikaisesti parempi kuin se, että omaisuusarvot laskevat.”

Myös sijoitukset infrastruktuuriin tai kiinteistöihin voivat olla Vilénin mielestä hyviä vaihtoehtoja.

3. Jos on sijoittanut Aasia-rahastoihin, romahtavatko ne Kiinan pörssien mukana?

Analyytikot painottavat, että Kiinan pörssien yhteys Kiinan reaalitalouteen eli siihen, mikä on yritysten kannattavuus tai työllisyystilanne, on hyvin väljä. Pörsseistä on tullut joidenkin velkarahalla sijoittavien kuluttajien pelipaikkoja.

Siksi myös paniikki leviää helposti ja heilahdukset ovat suuria. Shanghain ja Shenzenin pörsseihin muodostui vuoden 2014 lopulla ja viime vuoden alkupuolella hyvin nopeasti arvostuskupla, joka on vasta osittain purkautunut. Esimerkiksi Shanghain pörssin indeksi on nyt samalla tasolla kuin se oli joulukuussa 2014.

Länsimaiset sijoittajat saavat sijoittaa Kiinan pörsseihin vain erityisluvalla. Siksi suurin osa länsimaisten Kiina-rahastojen sijoituksista kiinalaisiin yrityksiin on tehty Hongkongin huomattavasti vakaamman pörssin kautta.

”Kiinan heilunnan herättämät huolet näkyvät epäsuorasti toki kaikissa Aasiaan sijoittavissa rahastoissa, vaikka suorat Kiina-sijoitukset ovat rajallisia”, von Gerich sanoo.

4. Miten korkosijoitusten käy tässä myllerryksessä?

Von Gerichin mukaan perinteiset vähäriskiset korkorahastot, joiden sijoitukset ovat pitkissä valtionlainoissa, ovat jonkin verran hyötyneet osakemarkkinoiden laskusta.

”Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko on vähän laskenut ja rahastojen arvot ovat siten vähän nousseet, vajaan prosentin luokkaa”, von Gerich sanoo.

Riskipitoisemmat korkorahastot, kuten huonon luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavat rahastot sen sijaan noudattelevat osakemarkkinoita. Kun osakkeet halpenevat myös näiden rahastojen arvot laskevat.

Inderesin Vilénin mielestä on selvää, että valtionlainasijoituksissa on kupla. Valtionlainojen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että korot ovat jo keinotekoisen alhaalla ja vastaavasti lainojen hinnat ylhäällä. Euroopan keskuspankin elvyttävä osto-ohjelma on painanut monien valtioiden pitkien lainojen korot negatiivisiksi.

Hän uskoo, että Yhdysvaltain keskuspankin koronnoston myötä myös eurooppalaisten valtionlainojen korot vähitellen nousevat, mikä tarkoittaisi että niihin sijoittavien rahastojen arvo laskee.

Levoton viikko

 Kaupankäynti keskeytettiin manner-Kiinan pörsseissä jo maanantaina. Viranomaiset ilmoittivat, että vastedes osakekauppa keskeytetään, jos osakkeet halpenevat keskimäärin seitsemän prosenttia.

 Torstaina kaupankäynti loppui jo puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

 Sijoittajat pelästyivät Kiinan keskuspankin ilmoitusta heikentää valuutta yuanin arvoa.

 Osakkeiden voimakas halpeneminen Kiinassa on tarttunut pörsseihin kaikkialla maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – Yle: Kolme kuollutta

  2. 2

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  3. 3

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  4. 4

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  5. 5

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  6. 6

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  7. 7

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää