Valikko
Talous

Kiina horjuttaa osakemarkkinoita – HS kokosi neuvoja piensijoittajille

Analyytikot kertovat, miten piensijoittajan kannattaisi suhtautua markkinoiden heiluntaan.

Huonot uutiset Kiinan taloudesta ja pörsseistä sysäsivät osakkeet kaikkialla laskuun vuodenvaihteessa. Halpeneminen jatkui jälleen torstaina Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kaupankäynti Shanghain pörssissä keskeytettiin vain puolen tunnin jälkeen, koska osakkeet olivat halventuneet seitsemän prosenttia eli suurimman sallitun määrän. Euroalueella osakkeet halpenivat lähes kaksi prosenttia ja Helsingin pörssissä 2,3 prosenttia.

Tunnelma markkinoilla on ollut jo pitkään hermostunut. Osakkeiden hinnat sahasivat viime vuoden aikana voimakkaasti kaikilla markkinoilla.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten piensijoittajan kannattaisi heiluntaan suhtautua.

1. Onko osakemarkkinoilla käynnissä jonkinlainen romahdus?

Analyytikkojen mielestä varsinaisesta romahduksesta tuskin on vielä kyse. Osakkeet ovat kallistuneet jo seitsemän vuotta peräjälkeen. Hinnat ovat verraten korkealla, mutta varsinaista hintakuplaa ei ole, koska myös tuotot ovat edelleen hintoihin ja muihin sijoituskohteisiin nähden hyvällä tasolla.

Monet yritykset ovat tehneet Suomessakin hyvää tulosta ja maksaneet muhkeita osinkoja.

”Erityisesti muihin omaisuuslajeihin verrattuna osakkeiden tuotto on yhä hyvällä tasolla. Talouden perustekijöissä ei ole myöskään tapahtunut mitään muutosta aivan viime aikoina”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mielestä pysyvämpi kurssilasku edellyttäisi, että reaalitalous heikkenisi voimakkaasti. Tällä hetkellä Euroopan ja Yhdysvaltojenkin taloustilanne on ihan hyvä.

”Sijoittajilla ei edelleenkään ole oikein vaihtoehtoa. Korkosijoitukset eivät tuota mitään. Sen vuoksi sijoittajat ovat pysyneet osakkeissa, vaikka arvostukset ovat korkealla”, Vilén sanoo.

Analyytikoiden mukaan osakemarkkinoiden suurin riski on Kiinan kansantalouden kehitys. Kiinassa on viime vuosina investoitu paljon velalla tuottamattomiin kohteisiin ja tarpeettomiin kiinteistöihin.

Taloudessa on menossa myös rakennemuutos halpatuotannosta kulutusvetoisempaan yhteiskuntaan.

Jos Kiina hallitsee murroksen huonosti ja talouskasvu heikkenee odotettuakin enemmän, se vetää mukanaan länsimaidenkin talouden. Kiina on niin raaka-aineita kuin investointitavaroita eli esimerkiksi koneita tuottaville yrityksille hyvin tärkeä markkina-alue.

Kiinan talouden ongelmat voisivat siksi käynnistää länsimaidenkin osakemarkkinoiden pitkäaikaisen laskun. Analyytikot uskovat, että tämän vuoden kuluessa käsitys Kiinan talouden tilanteesta vähitellen selkiintyy.

Kiinan osakemarkkinoiden suora vaikutus kiinalaisten omaan taloustilanteeseen on sen sijaan suhteellisen pieni.

2. Jos sijoitukset ovat osakkeissa, mitä nyt kannattaisi tehdä?

Vaikka analyytikot eivät usko romahdukseen, he varoittavat, ettei osakemarkkinoiden nousu voi enää jatkua pitkään. He kehottavat hajauttamaan sijoituksia, jos ne tähän asti ovat olleet kokonaan osakkeissa.

”Pitää pikku hiljaa siirtyä pääoman kasvattamisesta pääoman suojaamisen puolelle. Jo seitsemänä vuonna osakemarkkinoiden tuotto on ylittänyt selvästi historiallisen keskimääräisen tuoton. Parhaat vuodet ovat osakemarkkinalla varmasti takana”, Vilén sanoo.

Samaa sanoo von Gerich.

”Jos on sijoittanut kaikki rahansa osakkeisiin sillä ajatuksella, että osakemarkkinat voivat mennä vain ylöspäin niin sitä strategiaa kannattaa nyt kyllä miettiä uusiksi”, hän sanoo.

Toisaalta kaikkia osakkeita ei von Gerichin mukaan kannata rynnistää myymään tähän mennessä nähtyjen heilahdusten takia.

”Sen verran pitää olla malttia.”

Mihin sijoituksia sitten voi hajauttaa? Pieniriskiset korkosijoitukset eivät tuota mitään.

Vilénin mielestä tavalliselle piensijoittajalle pankkitalletuskin voi olla markkinoiden kääntyessä hajautuskohde. Se on riskitön 100 000 euroon asti.

”Kun osakemarkkinat kääntyvät, nollatuottokin on väliaikaisesti parempi kuin se, että omaisuusarvot laskevat.”

Myös sijoitukset infrastruktuuriin tai kiinteistöihin voivat olla Vilénin mielestä hyviä vaihtoehtoja.

3. Jos on sijoittanut Aasia-rahastoihin, romahtavatko ne Kiinan pörssien mukana?

Analyytikot painottavat, että Kiinan pörssien yhteys Kiinan reaalitalouteen eli siihen, mikä on yritysten kannattavuus tai työllisyystilanne, on hyvin väljä. Pörsseistä on tullut joidenkin velkarahalla sijoittavien kuluttajien pelipaikkoja.

Siksi myös paniikki leviää helposti ja heilahdukset ovat suuria. Shanghain ja Shenzenin pörsseihin muodostui vuoden 2014 lopulla ja viime vuoden alkupuolella hyvin nopeasti arvostuskupla, joka on vasta osittain purkautunut. Esimerkiksi Shanghain pörssin indeksi on nyt samalla tasolla kuin se oli joulukuussa 2014.

Länsimaiset sijoittajat saavat sijoittaa Kiinan pörsseihin vain erityisluvalla. Siksi suurin osa länsimaisten Kiina-rahastojen sijoituksista kiinalaisiin yrityksiin on tehty Hongkongin huomattavasti vakaamman pörssin kautta.

”Kiinan heilunnan herättämät huolet näkyvät epäsuorasti toki kaikissa Aasiaan sijoittavissa rahastoissa, vaikka suorat Kiina-sijoitukset ovat rajallisia”, von Gerich sanoo.

4. Miten korkosijoitusten käy tässä myllerryksessä?

Von Gerichin mukaan perinteiset vähäriskiset korkorahastot, joiden sijoitukset ovat pitkissä valtionlainoissa, ovat jonkin verran hyötyneet osakemarkkinoiden laskusta.

”Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko on vähän laskenut ja rahastojen arvot ovat siten vähän nousseet, vajaan prosentin luokkaa”, von Gerich sanoo.

Riskipitoisemmat korkorahastot, kuten huonon luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavat rahastot sen sijaan noudattelevat osakemarkkinoita. Kun osakkeet halpenevat myös näiden rahastojen arvot laskevat.

Inderesin Vilénin mielestä on selvää, että valtionlainasijoituksissa on kupla. Valtionlainojen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että korot ovat jo keinotekoisen alhaalla ja vastaavasti lainojen hinnat ylhäällä. Euroopan keskuspankin elvyttävä osto-ohjelma on painanut monien valtioiden pitkien lainojen korot negatiivisiksi.

Hän uskoo, että Yhdysvaltain keskuspankin koronnoston myötä myös eurooppalaisten valtionlainojen korot vähitellen nousevat, mikä tarkoittaisi että niihin sijoittavien rahastojen arvo laskee.

Levoton viikko

 Kaupankäynti keskeytettiin manner-Kiinan pörsseissä jo maanantaina. Viranomaiset ilmoittivat, että vastedes osakekauppa keskeytetään, jos osakkeet halpenevat keskimäärin seitsemän prosenttia.

 Torstaina kaupankäynti loppui jo puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

 Sijoittajat pelästyivät Kiinan keskuspankin ilmoitusta heikentää valuutta yuanin arvoa.

 Osakkeiden voimakas halpeneminen Kiinassa on tarttunut pörsseihin kaikkialla maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  4. 4

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  5. 5

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  6. 6

   Hiirikokeet kertoivat, miksi länsimainen ravinto usuttaa ahmimaan – ja miten se saataisiin loppumaan

  7. 7

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  8. 8

   Maavoimien uuden helikopterin lentotunnin hinta on lähes 16 000 euroa – 6 600 euroa enemmän kuin Hornetin

  9. 9

   Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

  10. 10

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  4. 4

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  8. 8

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää