Valikko
Talous

Kiina horjuttaa osakemarkkinoita – HS kokosi neuvoja piensijoittajille

Analyytikot kertovat, miten piensijoittajan kannattaisi suhtautua markkinoiden heiluntaan.

Huonot uutiset Kiinan taloudesta ja pörsseistä sysäsivät osakkeet kaikkialla laskuun vuodenvaihteessa. Halpeneminen jatkui jälleen torstaina Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kaupankäynti Shanghain pörssissä keskeytettiin vain puolen tunnin jälkeen, koska osakkeet olivat halventuneet seitsemän prosenttia eli suurimman sallitun määrän. Euroalueella osakkeet halpenivat lähes kaksi prosenttia ja Helsingin pörssissä 2,3 prosenttia.

Tunnelma markkinoilla on ollut jo pitkään hermostunut. Osakkeiden hinnat sahasivat viime vuoden aikana voimakkaasti kaikilla markkinoilla.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten piensijoittajan kannattaisi heiluntaan suhtautua.

1. Onko osakemarkkinoilla käynnissä jonkinlainen romahdus?

Analyytikkojen mielestä varsinaisesta romahduksesta tuskin on vielä kyse. Osakkeet ovat kallistuneet jo seitsemän vuotta peräjälkeen. Hinnat ovat verraten korkealla, mutta varsinaista hintakuplaa ei ole, koska myös tuotot ovat edelleen hintoihin ja muihin sijoituskohteisiin nähden hyvällä tasolla.

Monet yritykset ovat tehneet Suomessakin hyvää tulosta ja maksaneet muhkeita osinkoja.

”Erityisesti muihin omaisuuslajeihin verrattuna osakkeiden tuotto on yhä hyvällä tasolla. Talouden perustekijöissä ei ole myöskään tapahtunut mitään muutosta aivan viime aikoina”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mielestä pysyvämpi kurssilasku edellyttäisi, että reaalitalous heikkenisi voimakkaasti. Tällä hetkellä Euroopan ja Yhdysvaltojenkin taloustilanne on ihan hyvä.

”Sijoittajilla ei edelleenkään ole oikein vaihtoehtoa. Korkosijoitukset eivät tuota mitään. Sen vuoksi sijoittajat ovat pysyneet osakkeissa, vaikka arvostukset ovat korkealla”, Vilén sanoo.

Analyytikoiden mukaan osakemarkkinoiden suurin riski on Kiinan kansantalouden kehitys. Kiinassa on viime vuosina investoitu paljon velalla tuottamattomiin kohteisiin ja tarpeettomiin kiinteistöihin.

Taloudessa on menossa myös rakennemuutos halpatuotannosta kulutusvetoisempaan yhteiskuntaan.

Jos Kiina hallitsee murroksen huonosti ja talouskasvu heikkenee odotettuakin enemmän, se vetää mukanaan länsimaidenkin talouden. Kiina on niin raaka-aineita kuin investointitavaroita eli esimerkiksi koneita tuottaville yrityksille hyvin tärkeä markkina-alue.

Kiinan talouden ongelmat voisivat siksi käynnistää länsimaidenkin osakemarkkinoiden pitkäaikaisen laskun. Analyytikot uskovat, että tämän vuoden kuluessa käsitys Kiinan talouden tilanteesta vähitellen selkiintyy.

Kiinan osakemarkkinoiden suora vaikutus kiinalaisten omaan taloustilanteeseen on sen sijaan suhteellisen pieni.

2. Jos sijoitukset ovat osakkeissa, mitä nyt kannattaisi tehdä?

Vaikka analyytikot eivät usko romahdukseen, he varoittavat, ettei osakemarkkinoiden nousu voi enää jatkua pitkään. He kehottavat hajauttamaan sijoituksia, jos ne tähän asti ovat olleet kokonaan osakkeissa.

”Pitää pikku hiljaa siirtyä pääoman kasvattamisesta pääoman suojaamisen puolelle. Jo seitsemänä vuonna osakemarkkinoiden tuotto on ylittänyt selvästi historiallisen keskimääräisen tuoton. Parhaat vuodet ovat osakemarkkinalla varmasti takana”, Vilén sanoo.

Samaa sanoo von Gerich.

”Jos on sijoittanut kaikki rahansa osakkeisiin sillä ajatuksella, että osakemarkkinat voivat mennä vain ylöspäin niin sitä strategiaa kannattaa nyt kyllä miettiä uusiksi”, hän sanoo.

Toisaalta kaikkia osakkeita ei von Gerichin mukaan kannata rynnistää myymään tähän mennessä nähtyjen heilahdusten takia.

”Sen verran pitää olla malttia.”

Mihin sijoituksia sitten voi hajauttaa? Pieniriskiset korkosijoitukset eivät tuota mitään.

Vilénin mielestä tavalliselle piensijoittajalle pankkitalletuskin voi olla markkinoiden kääntyessä hajautuskohde. Se on riskitön 100 000 euroon asti.

”Kun osakemarkkinat kääntyvät, nollatuottokin on väliaikaisesti parempi kuin se, että omaisuusarvot laskevat.”

Myös sijoitukset infrastruktuuriin tai kiinteistöihin voivat olla Vilénin mielestä hyviä vaihtoehtoja.

3. Jos on sijoittanut Aasia-rahastoihin, romahtavatko ne Kiinan pörssien mukana?

Analyytikot painottavat, että Kiinan pörssien yhteys Kiinan reaalitalouteen eli siihen, mikä on yritysten kannattavuus tai työllisyystilanne, on hyvin väljä. Pörsseistä on tullut joidenkin velkarahalla sijoittavien kuluttajien pelipaikkoja.

Siksi myös paniikki leviää helposti ja heilahdukset ovat suuria. Shanghain ja Shenzenin pörsseihin muodostui vuoden 2014 lopulla ja viime vuoden alkupuolella hyvin nopeasti arvostuskupla, joka on vasta osittain purkautunut. Esimerkiksi Shanghain pörssin indeksi on nyt samalla tasolla kuin se oli joulukuussa 2014.

Länsimaiset sijoittajat saavat sijoittaa Kiinan pörsseihin vain erityisluvalla. Siksi suurin osa länsimaisten Kiina-rahastojen sijoituksista kiinalaisiin yrityksiin on tehty Hongkongin huomattavasti vakaamman pörssin kautta.

”Kiinan heilunnan herättämät huolet näkyvät epäsuorasti toki kaikissa Aasiaan sijoittavissa rahastoissa, vaikka suorat Kiina-sijoitukset ovat rajallisia”, von Gerich sanoo.

4. Miten korkosijoitusten käy tässä myllerryksessä?

Von Gerichin mukaan perinteiset vähäriskiset korkorahastot, joiden sijoitukset ovat pitkissä valtionlainoissa, ovat jonkin verran hyötyneet osakemarkkinoiden laskusta.

”Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko on vähän laskenut ja rahastojen arvot ovat siten vähän nousseet, vajaan prosentin luokkaa”, von Gerich sanoo.

Riskipitoisemmat korkorahastot, kuten huonon luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittavat rahastot sen sijaan noudattelevat osakemarkkinoita. Kun osakkeet halpenevat myös näiden rahastojen arvot laskevat.

Inderesin Vilénin mielestä on selvää, että valtionlainasijoituksissa on kupla. Valtionlainojen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että korot ovat jo keinotekoisen alhaalla ja vastaavasti lainojen hinnat ylhäällä. Euroopan keskuspankin elvyttävä osto-ohjelma on painanut monien valtioiden pitkien lainojen korot negatiivisiksi.

Hän uskoo, että Yhdysvaltain keskuspankin koronnoston myötä myös eurooppalaisten valtionlainojen korot vähitellen nousevat, mikä tarkoittaisi että niihin sijoittavien rahastojen arvo laskee.

Levoton viikko

 Kaupankäynti keskeytettiin manner-Kiinan pörsseissä jo maanantaina. Viranomaiset ilmoittivat, että vastedes osakekauppa keskeytetään, jos osakkeet halpenevat keskimäärin seitsemän prosenttia.

 Torstaina kaupankäynti loppui jo puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

 Sijoittajat pelästyivät Kiinan keskuspankin ilmoitusta heikentää valuutta yuanin arvoa.

 Osakkeiden voimakas halpeneminen Kiinassa on tarttunut pörsseihin kaikkialla maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  4. 4

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Glada vappen! Helan går! Suomenruotsalaisilla on omat vappuperinteensä – näin he juhlivat

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Räikkönen tällä kertaa ottavana osapuolena ikimuistoisessa radiokeskustelussa: ”Miksi olemme Bottaksen takana?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  5. 5

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  9. 9

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  10. 10

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää