Valikko
Talous

Kiina luopui pörssin ”paniikkijarrusta” – se toimikin päinvastoin kun toivottiin

Kaupankäynnin automaattikatkaisija olla käytössä vain neljä päivää

Peking. Kiinan pörssi-indeksit olivat nousussa perjantaiaamuna, kun Kiina oli luopunut mekanismista, joka katkaisee kaupankäynnin, kun pörssi-indeksit putoavat nopeasti.

Shanghain pörssiä kuvaava indeksi oli perjantaina ennen puolenpäivän taukoa paikallista aikaa noussut 2,4 prosenttia. Shenzhenin pörssi-indeksi oli noussut 1,7 prosenttia.

Torstai-iltana Kiina oli ilmoittanut, että katkaisija ei ole enää käytössä. Katkaisija ehti olla käytössä vain neljä päivää.

Kiinan pörssi on tämän vuoden alkupäivinä pudonnut rajusti, ja muun maailman pörssit ovat seuranneet perässä. Myös Euroopassa pörssi-indeksit ovat laskeneet Kiinan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

Kiina otti vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä viime maanantaina käyttöön järjestelmän, jossa kaupankäynti pörssissä lakkaa, kun Shanghain ja Shenzhenin pörssien kolmensadan suurimman yhtiön osakkeiden arvoa kuvaava CSI300-indeksi muuttuu nopeasti. Katkaisija pysäytti kaupankäynnin heti ensimmäisenä päivänä, ja uudelleen eilen torstaina.

Katkaisija toimi niin, että kun indeksi muuttuu viisi prosenttia suuntaan tai toiseen, kaupankäynti katkeaa 15 minuutiksi. Jos muutos jatkuu sen jälkeen seitsemään prosenttiin asti, kaupankäynti katkeaa koko loppupäiväksi.

Sekä maanantaina että torstaina tuli kumpikin raja vastaan, kun osakkeiden arvot alenivat vauhdilla. Kaupankäynti pysähtyi ensin viiden prosentin ja sen jälkeen hyvin nopeasti seitsemän prosentin kohdalla koko loppupäiväksi.

Järjestelmän oli tarkoitus hillitä paniikkia markkinoilla, mutta se näytti vaikuttaneen päinvastaisesti. Sijoittajat ilmeisesti kiirehtivät myymään osakkeitaan entistä innokkaammin, jotta pääsisivät niistä eroon, ennen kuin katkaisija tulee vastaan.

Kiinan pörssi on ailahteleva myös siitä syystä, että sijoittajista hyvin suuri osa on yksityisiä sijoittajia, jotka ostavat ja myyvät osakkeitaan nopeaan tahtiin.

Kiinan arvopaperikauppaa säätelevä viranomainen CSRC perusteli katkaisijasta luopumista markkinoiden vakauttamisella.

”Tällä hetkellä mekanismin negatiiviset vaikutukset ovat suurempia kuin positiiviset vaikutukset”, sanoi CSRC:n edustaja Deng Ke torstai-iltana antamassaan lausunnossa.

Pörssin heilahtelu ja Kiinan yritys hillitä sitä ovat entisestään lisänneet epäilyjä sen suhteen, kykeneekö Kiina hallitsemaan markkinoiden heilahtelua.

”Kiina ei ole vielä kehittänyt markkinoiden hyväksyttävissä olevaa tapaa markkinainterventioiden tai valuutan arvon alenemisen hoitamiseen”, toteaa sveitsiläisen finanssikonsernin UBS:n investointijohtaja Mark Haefele UBS:n julkaisemassa lausunnossa.

”Luopumalla katkaisijamekanismista Kiina on osoittanut, että sen politiikka voi olla sekä käytännöllistä että ailahtelevaa”, Haefele totesi.

Käytännöllisyyteen viittaa hänen mukaansa se, että katkaisijasta luopumiseen oli odotettavissa markkinoilta myönteinen reaktio. Ailahtelevuudesta puolestaan kertoo se, että järjestelmä ehti olla käytössä vain maanantaista asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • osakekurssit
 • Osakemarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää