Valikko
Talous

Aurinkopaneelit katolle keskellä talvea: Pimeimpinä kuukausina auringosta ei sähköä juuri heru, mutta pari kuukautta myöhemmin tilanne on toinen

Autosalpa-liikkeen katolle asennetaan yli 400 aurinkopaneelia. Aurinkosähköllä ladataan sähköautoja.

Vaikka auringosta irtoaa eniten energiaa keskikesällä, voi valon vangitsemiseen varautua jo talvikuukausina. Esimerkiksi Keravalla sijaitseva Autosalpa-liike on saanut katolleen yli 400 kotimaista aurinkopaneelia pakkasten paukkuessa.

Lauantaina asentajat Ülar Järve ja Janis Sarkans saattoivat työskennellä tasakatolla jo hieman lauhemmassa säässä. Töitä oli valvomassa Playgreen Finlandin toimitusjohtaja Jouni Penttinen, jonka mukaan Keravan-kohde on nyt yrityksen suurin oma työmaa.

Mutta muitakin on, esimerkiksi Kouvolassa, jonne rakennettavan voimalan teho on 50 kilowattipeakia (kWp). Sillä tarkoitetaan huipputehoa, joka saadaan tuotettua. Jokainen asennettu kWp tuottaa vuodessa noin 800–850 kilowattituntia sähköä. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus on noin 25 000 kilowattituntia vuodessa.

Autosalpan voimalan teho on sadan kWp:n luokkaa. Autoliikkeen toimitusjohtaja Marjukka Sirén arvioi, että noin 100 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa. Helpotusta tuo myös ely-keskuksen 30 prosentin tuki. Paneeleille on 25 vuoden takuu.

Sähköä on tarkoitus tuottaa lähinnä omaan tarpeeseen autoliikkeessä, joka myy myös sähköautoja. Niitä voidaan sitten ladata aurinkosähköllä. Autosalpan liikkeistä paneelit on asennettu jo Kouvolan-toimipisteeseen. Sirénin mukaan loput kolmekin kiinteistöä on määrä varustaa vielä paneeleilla.

Vuonna 2010 perustettu Playgreen Finland asensi ensimmäisenä toimintavuotenaan alle kymmenen aurinkosähköjärjestelmää. Viime vuonna asennuksia tehtiin jo 150.

Penttisen mukaan asiakkaat ovat tekniikasta, taloudesta ja ympäristöstä kiinnostuneita ihmisiä. ”Nyt ylikorostunut ryhmä ovat eläkeläiset, jotka uskovat puhtaampaan tulevaisuuteen ja myös siihen, että talon myynnissä aurinkosähkö voi olla vielä kova myyntivaltti”, Penttinen kertoo.

Mökeille aurinkopaneeleja alettiin asentaa jo 1980-luvun lopulla. Verkkoon kytkettävät järjestelmät alkoivat yleistyä vuosituhannen vaihteessa.

Aurinkosähkön osuus sähköntuotannosta Suomessa on vielä hyvin marginaalinen, alle promillen eli tuhannesosan luokkaa. Vastaava osuus esimerkiksi Saksassa on seitsemän prosenttia. Myös Italia ja Espanja ovat suuria tuottajia. Koko maailman sähköstä arviolta prosentti tulee aurinkovoimasta.

Aurinkosähkön yleistyminen kaipaisi asiantuntijoiden mukaan kannustimia. Esimerkiksi byrokratiaa tulisi purkaa niin, ettei paneelien asentamiseen tarvittaisi erityistä lupaa, vaan ilmoitus riittäisi. Tilanne vaihtelee eri kunnissa.

Ongelma on myös se, että mahdollisesta myytävästä ylijäämäsähköstä maksetaan huonommin kuin mitä kuluttaja ostaessaan joutuu sähköstä maksamaan.

Asiantuntija Milja Aarni Motivasta huomauttaa, että vaikka aurinkosähkön merkitys Suomen sähköntuotannon kokonaisuuden kannalta on pieni, osuus kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia. Myös paikallinen merkitys on suuri.

Myös Suomen olosuhteet aurinkosähkölle ovat kilpailukykyisiä verrattuna Keski-Euroopan maihin, sillä paneelia jäähdyttävä kylmyys ei ole pelkästään pahasta, vaan se parantaa hyötysuhdetta. Paneelit kestävät myös lumikuormaa, ja lumesta tulee hajasäteitä etenkin seinäpaneeleihin.

Tosin pimeimpinä talven kuukausina auringosta ei sähköjä juuri heru, mutta jo maalis–huhtikuussa tilanne on Aarnin mukaan toinen, kun aurinko on korkeammalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aurinkosähkö
 • Kerava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää