Valikko
Talous

Halpatuonti Kiinasta voi lisääntyä

Financial Times: USA varoitti EU:ta myöntämästä Kiinalle markkinatalousmaan asemaa.

Bryssel. Euroopan pääkaupungeissa sekä Pekingissä ja Washingtonissa odotetaan parhaillaan, millaisen kannan Euroopan unionin komissio ottaa Kiinan niin sanottuun markkinatalousstatukseen. Mikäli Kiina saisi kyseisen aseman maailmankaupassa, sitä vastaan kohdistetut polkumyyntitullit laskisivat ja vähenisivät tulevaisuudessa.

Teknisen kuuloisessa ja MES-lyhenteellä tunnetussa asiassa on Kiinan näkökulmasta kyse sekä rahasta että arvovallasta. Euroopassa sen sijaan etenkin perinteisten teollisuusalojen, kuten teräksen, kemian, keramiikan ja tekstiilin, edustajat pelkäävät hintakilpailukykynsä ja työpaikkojen puolesta.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuun lopussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut ­EU:ta myöntämästä Kiinalle MES-asemaa.

Kiinan mielestä MES kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen 15 vuotta. Myös EU-komis­sion asianajajat ovat tulleet samaan johtopäätökseen, The Wall Street Journal -lehti uutisoi äskettäin.

EU-maissa on kuitenkin jyrkkiä jakolinjoja Kiinan kohtelussa. Esimerkiksi Italian ja muiden eteläisten maiden uskotaan vastustavan MES-asemaa, kun taas pohjoisessa asiaan suhtaudutaan myönteisemmin.

Ulkoministeriön taloudellisista ulkosuhteista vastaava apu­lais­osastopäällikkö Ilkka Saarinen toteaa, että Suomi muodostaa kantansa asiaan komission analyysin jälkeen. Sen piti valmistua viime vuoden lopulla, nyt odotellaan.

Hänen mukaansa Suomessa asiaan suhtaudutaan pragmaattisesti, vaikka asia kuumentaakin tunteita Euroopassa. ”Oikeudellinen puoli on ensisijainen asia. On tärkeää, että WTO-jäsenmaat toimivat WTO-määräysten mukaisesti. Sitten katsotaan, onko siinä tulkinnanvaraa.”

Vasemmalle kallistuva amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute on varoittanut, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Asiasta vallitsee kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi moni teollisuudenala hyötyy halvasta kiinalaisesta raaka-aineesta, kuten teräksestä, vaikka siitä eurooppalainen teollisuus kärsiikin.

”Euroopassa valmistavan teollisuuden huoli on ymmärrettävä, koska polkumyyntitullien tuoman suojan taso saattaa laskea. Käyttävä teollisuus taas toivoo tuotantopanoksia mahdollisimman edullisesti, ja heidän intressissään on polkumyyntitullien tason laskeminen”, Saarinen kertoo.

Financial Timesin keräämien diplomaattiarvioiden mukaan EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa ja näin tapahtuisi mahdollisesti helmikuussa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Saman pohdinnan edessä ovat myös esimerkiksi Yhdysvallat, Japani ja Kanada.

Tällä hetkellä Kiinan asema ei-markkinatalousmaana EU:ssa ja muissa länsitalouksissa tarkoittaa sitä, että kiinalaistuotteiden hinnoittelua pohdittaessa on voitu käyttää eri vertailumaiden hintatasoa sen sijaan että tukeuduttaisiin Kiinan tarjoamiin tietoihin.

Vaikka polkumyyntitapauksiin liittyy suuria tunteita, rahallisesti ne ovat vain pieni osa – 1,2 prosenttia – EU:n tuonnista. Kiinan osuus tapauksista on noin puolet.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua syytti vuodenvaihteen alla Yhdysvaltoja ”aggressiivisuudesta” ja ”hegemonisesta mentaliteetista”, kun se yrittää painostaa EU:ta kampittamaan Kiinan MES-asemaa.

Maailmankaupassa kuhisee

 Kiina esimerkiksi tavoittelee markkinatalousstatusta. Lisäksi maa pyrkii lisäämään painoarvoaan esimerkiksi perustamallaan AIIB-investointipankilla.

 Yhdysvallat solmi lokakuussa Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n. Kiina ei ole sopimuksen piirissä. Kiina puuhaa kilpailevaa alueellista RCEP-vapaakauppasopimusta.

 EU ja Yhdysvallat neuvottelevat TTIP-vapaakauppasopimuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää