Talous

Valikko
Talous

Halpatuonti Kiinasta voi lisääntyä

Financial Times: USA varoitti EU:ta myöntämästä Kiinalle markkinatalousmaan asemaa.

Bryssel. Euroopan pääkaupungeissa sekä Pekingissä ja Washingtonissa odotetaan parhaillaan, millaisen kannan Euroopan unionin komissio ottaa Kiinan niin sanottuun markkinatalousstatukseen. Mikäli Kiina saisi kyseisen aseman maailmankaupassa, sitä vastaan kohdistetut polkumyyntitullit laskisivat ja vähenisivät tulevaisuudessa.

Teknisen kuuloisessa ja MES-lyhenteellä tunnetussa asiassa on Kiinan näkökulmasta kyse sekä rahasta että arvovallasta. Euroopassa sen sijaan etenkin perinteisten teollisuusalojen, kuten teräksen, kemian, keramiikan ja tekstiilin, edustajat pelkäävät hintakilpailukykynsä ja työpaikkojen puolesta.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuun lopussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut ­EU:ta myöntämästä Kiinalle MES-asemaa.

Kiinan mielestä MES kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen 15 vuotta. Myös EU-komis­sion asianajajat ovat tulleet samaan johtopäätökseen, The Wall Street Journal -lehti uutisoi äskettäin.

EU-maissa on kuitenkin jyrkkiä jakolinjoja Kiinan kohtelussa. Esimerkiksi Italian ja muiden eteläisten maiden uskotaan vastustavan MES-asemaa, kun taas pohjoisessa asiaan suhtaudutaan myönteisemmin.

Ulkoministeriön taloudellisista ulkosuhteista vastaava apu­lais­osastopäällikkö Ilkka Saarinen toteaa, että Suomi muodostaa kantansa asiaan komission analyysin jälkeen. Sen piti valmistua viime vuoden lopulla, nyt odotellaan.

Hänen mukaansa Suomessa asiaan suhtaudutaan pragmaattisesti, vaikka asia kuumentaakin tunteita Euroopassa. ”Oikeudellinen puoli on ensisijainen asia. On tärkeää, että WTO-jäsenmaat toimivat WTO-määräysten mukaisesti. Sitten katsotaan, onko siinä tulkinnanvaraa.”

Vasemmalle kallistuva amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute on varoittanut, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Asiasta vallitsee kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi moni teollisuudenala hyötyy halvasta kiinalaisesta raaka-aineesta, kuten teräksestä, vaikka siitä eurooppalainen teollisuus kärsiikin.

”Euroopassa valmistavan teollisuuden huoli on ymmärrettävä, koska polkumyyntitullien tuoman suojan taso saattaa laskea. Käyttävä teollisuus taas toivoo tuotantopanoksia mahdollisimman edullisesti, ja heidän intressissään on polkumyyntitullien tason laskeminen”, Saarinen kertoo.

Financial Timesin keräämien diplomaattiarvioiden mukaan EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa ja näin tapahtuisi mahdollisesti helmikuussa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Saman pohdinnan edessä ovat myös esimerkiksi Yhdysvallat, Japani ja Kanada.

Tällä hetkellä Kiinan asema ei-markkinatalousmaana EU:ssa ja muissa länsitalouksissa tarkoittaa sitä, että kiinalaistuotteiden hinnoittelua pohdittaessa on voitu käyttää eri vertailumaiden hintatasoa sen sijaan että tukeuduttaisiin Kiinan tarjoamiin tietoihin.

Vaikka polkumyyntitapauksiin liittyy suuria tunteita, rahallisesti ne ovat vain pieni osa – 1,2 prosenttia – EU:n tuonnista. Kiinan osuus tapauksista on noin puolet.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua syytti vuodenvaihteen alla Yhdysvaltoja ”aggressiivisuudesta” ja ”hegemonisesta mentaliteetista”, kun se yrittää painostaa EU:ta kampittamaan Kiinan MES-asemaa.

Maailmankaupassa kuhisee

 Kiina esimerkiksi tavoittelee markkinatalousstatusta. Lisäksi maa pyrkii lisäämään painoarvoaan esimerkiksi perustamallaan AIIB-investointipankilla.

 Yhdysvallat solmi lokakuussa Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n. Kiina ei ole sopimuksen piirissä. Kiina puuhaa kilpailevaa alueellista RCEP-vapaakauppasopimusta.

 EU ja Yhdysvallat neuvottelevat TTIP-vapaakauppasopimuksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Kiina
 • Vapaakauppa
 • TTIP
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Maailman kauppajärjestö WTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  2. 2

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Presidenttiparin vastaanotto käynnissä – kiinnostavimmat vieraat haastattelussa HSTV:n suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Nooralotta Neziri saapui Linnaan 82 000 euron lainakorussa – ”Yksi suurimmista kunnioista, mitä urheilija voi saada”

  6. 6

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  7. 7

   Nyrkkeilijä Mira Potkonen kertoi presidentin vitsistä puolisolleen: ”Taitaa olla kilttiä poikaa kotona”

  8. 8

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  9. 9

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  10. 10

   Mies antoi kengurulle kuonoon Australiassa – eläinpuisto puolusti työntekijäänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  7. 7

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  8. 8

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää