Valikko
Talous

Ammattisijoittajat pitävät OP-ryhmän tuotto-osuuksia huonona sijoituksena

”Liian pieni korko, liian epälikvidi.”

Ammattisijoittajat pitävät OP-ryhmän tuotto-osuuksia huonona sijoituksena. Ryhmän jäsenpankit ovat myyneet omistaja-asiakkailleen viime ja toissavuonna jo noin kahdella miljardilla eurolla tuotto-osuuksia. Niille on maksettu 3,25 prosentin vuotuista korkoa.

HS:n haastattelemat suursijoittajat pitävät tuotto-osuuksia monessa suhteessa ongelmallisina: sijoitukselle maksettu korko on vain puolet siitä, mitä sen pitäisi olla, tuotto-osuuden muuttaminen rahaksi voi kestää jopa kaksi vuotta ja osuuteen liittyvä riski on osin epäselvä.

Suursijoittajat eivät halua kritisoida OP:n tuotetta nimellään.

OP on markkinoinnissa rinnastanut tuotto-osuudet talletuksiin, vaikka ammattisijoittajien mukaan sijoituksen riski on lähempänä osaketta.

”Siinä on menty eniten pieleen, että tätä on myyty talletusten korvikkeena. Riski on todellinen, vaikka se olisi epätodennäköinen”, yksi sijoittaja sanoo.

Talletusta suojaa talletussuoja, joten sen saa aina takaisin. Tuotto-osuutta ei saa takaisin, jos pankille tulee talousvaikeuksia. Riski sijoituksen menettämisestä on siis samantyyppinen kuin osakkeella.

Suursijoittajien mielestä myös 3,25 prosentin korko on riskiin nähden liian alhainen. Markkinoilta löytyy vertailukohtia siitä, millä korolla ammattisijoittajat ovat antaneet isoille pankeille oman pääoman ehtoista rahoitusta. Niin sanottujen coco-lainojen (contingent convertible bond) korot ovat olleet yleensä 6–7 prosentin välillä.

”Kokonaiskoron tulisi olla vähintään 6–7 prosenttia, jotta sijoitus olisi institutionaaliselle sijoittajalle houkutteleva”, yksi suursijoittaja sanoo.

OP-ryhmän talousjohtajan Harri Luhtalan mukaan piensijoittajalle tarkoitetun tuotteen korko ei voi olla yhtä korkea kuin suursijoittajille tarkoitettujen tuotteiden.

”Tämä rahoitus tulee pienistä puroista ja siitä aiheutuu kaikenlaisia kustannuksia. Pitää myös ottaa huomioon, että ryhmän osuuspankkien vakavaraisuudet ovat erittäin korkeita eli 40–100 prosenttia. Sijoituksen riski on siis hyvin pieni”, Luhtala sanoo.

Suurten pörssilistattujen pankkien ydinvakavaraisuus on Euroopassa tyypillisesti 11–15 prosenttia.

Professori Jarmo Leppiniemen mielestä tuotto-osuus ei silti ole hyvä sijoitus edes piensijoittajalle. Osuuden epälikvidiys on iso ongelma. Jos osuuden haluaa myydä, sen saa takaisin pahimmassa tapauksessa vasta kahden vuoden päästä.

”En missään tapauksessa sijoittaisi osakkeeseenkaan, jos se olisi näin epälikvidi. Sijoituksesta pitää aina pystyä pääsemään eroon kohtuullisessa ajassa”, Leppiniemi sanoo.

Hänen mielestään tuotto-osuuteen kannattaa laittaa rahojaan vain, jos haluaa aatteellisista syistä kannattaa osuuspankkeja.

”Sijoituskohde se ei ole. Se on epälikvidi, arvonnousun mahdollisuutta ei ole ja silti saa kantaa osaketyyppisen riskin”, Leppiniemi sanoo.

Yksi suursijoittajista kiinnittää huomiota myös siihen, että tuotto-osuuden riski on osin epämääräinen. On epäselvää, missä määrin OP-ryhmä lopulta vastaisi jäsenpankkeihin tehdyistä sijoituksista.

Tuotto-osuus lasketaan sijoituskohteena olevan osuuspankin omaan pääomaan. Se tarkoittaa, että jos pankille tulisi talousvaikeuksia, osuutta ei saa takaisin. Esitteiden mukaan OP-ryhmän yhteisvastuu ei kata osuuksien lunastamista.

OP:n Luhtalan mukaan ryhmä on kuitenkin käytännössä kaikkien tuotto-osuuksien takana ja todennäköisesti myös varmistaisi, että kaikki osuuksiin sijoittaneet saavat sijoituksensa takaisin yhtäläisin ehdoin.

”Vaikka muodollisesti katsotaan yhtä pankkia, ratkaisevaa olisi koko ryhmän vakavaraisuus. Koska tällainen tilanne tuntuu pankkien vahvan vakavaraisuuden valossa niin kaukaiselta, mitään yksityiskohtaista toimenpidesuunnitelmaa ei ole laadittu”, Luhtala sanoo.

Helsingin OP:n anti käynnistyy keväällä

 OP-ryhmän jäsenpankit ovat keränneet tuotto-osuuksilla kahden viime vuoden aikana noin kaksi miljardia euroa omaa pääomaa.

 Helsingin OP:ssa tuotto-osuusanti käynnistyy tänä keväänä.

 Tuotto-osuus on saman tyyppistä rahoitusta kuin osake. Jos pankki joutuu talousvaikeuksiin, osuutta ei välttämättä saa takaisin.

 Osuudelle maksettava korko riippuu yksittäisen osuuspankin tuloksesta.

 Jos osuuden haluaa lunastaa, sen saa takaisin vasta vuoden kuluttua meneillään olevan tilikauden päättymisestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  6. 6

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  7. 7

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää