Talous

Ammattisijoittajat pitävät OP-ryhmän tuotto-osuuksia huonona sijoituksena

”Liian pieni korko, liian epälikvidi.”

Ammattisijoittajat pitävät OP-ryhmän tuotto-osuuksia huonona sijoituksena. Ryhmän jäsenpankit ovat myyneet omistaja-asiakkailleen viime ja toissavuonna jo noin kahdella miljardilla eurolla tuotto-osuuksia. Niille on maksettu 3,25 prosentin vuotuista korkoa.

HS:n haastattelemat suursijoittajat pitävät tuotto-osuuksia monessa suhteessa ongelmallisina: sijoitukselle maksettu korko on vain puolet siitä, mitä sen pitäisi olla, tuotto-osuuden muuttaminen rahaksi voi kestää jopa kaksi vuotta ja osuuteen liittyvä riski on osin epäselvä.

Suursijoittajat eivät halua kritisoida OP:n tuotetta nimellään.

OP on markkinoinnissa rinnastanut tuotto-osuudet talletuksiin, vaikka ammattisijoittajien mukaan sijoituksen riski on lähempänä osaketta.

”Siinä on menty eniten pieleen, että tätä on myyty talletusten korvikkeena. Riski on todellinen, vaikka se olisi epätodennäköinen”, yksi sijoittaja sanoo.

Talletusta suojaa talletussuoja, joten sen saa aina takaisin. Tuotto-osuutta ei saa takaisin, jos pankille tulee talousvaikeuksia. Riski sijoituksen menettämisestä on siis samantyyppinen kuin osakkeella.

Suursijoittajien mielestä myös 3,25 prosentin korko on riskiin nähden liian alhainen. Markkinoilta löytyy vertailukohtia siitä, millä korolla ammattisijoittajat ovat antaneet isoille pankeille oman pääoman ehtoista rahoitusta. Niin sanottujen coco-lainojen (contingent convertible bond) korot ovat olleet yleensä 6–7 prosentin välillä.

”Kokonaiskoron tulisi olla vähintään 6–7 prosenttia, jotta sijoitus olisi institutionaaliselle sijoittajalle houkutteleva”, yksi suursijoittaja sanoo.

OP-ryhmän talousjohtajan Harri Luhtalan mukaan piensijoittajalle tarkoitetun tuotteen korko ei voi olla yhtä korkea kuin suursijoittajille tarkoitettujen tuotteiden.

”Tämä rahoitus tulee pienistä puroista ja siitä aiheutuu kaikenlaisia kustannuksia. Pitää myös ottaa huomioon, että ryhmän osuuspankkien vakavaraisuudet ovat erittäin korkeita eli 40–100 prosenttia. Sijoituksen riski on siis hyvin pieni”, Luhtala sanoo.

Suurten pörssilistattujen pankkien ydinvakavaraisuus on Euroopassa tyypillisesti 11–15 prosenttia.

Professori Jarmo Leppiniemen mielestä tuotto-osuus ei silti ole hyvä sijoitus edes piensijoittajalle. Osuuden epälikvidiys on iso ongelma. Jos osuuden haluaa myydä, sen saa takaisin pahimmassa tapauksessa vasta kahden vuoden päästä.

”En missään tapauksessa sijoittaisi osakkeeseenkaan, jos se olisi näin epälikvidi. Sijoituksesta pitää aina pystyä pääsemään eroon kohtuullisessa ajassa”, Leppiniemi sanoo.

Hänen mielestään tuotto-osuuteen kannattaa laittaa rahojaan vain, jos haluaa aatteellisista syistä kannattaa osuuspankkeja.

”Sijoituskohde se ei ole. Se on epälikvidi, arvonnousun mahdollisuutta ei ole ja silti saa kantaa osaketyyppisen riskin”, Leppiniemi sanoo.

Yksi suursijoittajista kiinnittää huomiota myös siihen, että tuotto-osuuden riski on osin epämääräinen. On epäselvää, missä määrin OP-ryhmä lopulta vastaisi jäsenpankkeihin tehdyistä sijoituksista.

Tuotto-osuus lasketaan sijoituskohteena olevan osuuspankin omaan pääomaan. Se tarkoittaa, että jos pankille tulisi talousvaikeuksia, osuutta ei saa takaisin. Esitteiden mukaan OP-ryhmän yhteisvastuu ei kata osuuksien lunastamista.

OP:n Luhtalan mukaan ryhmä on kuitenkin käytännössä kaikkien tuotto-osuuksien takana ja todennäköisesti myös varmistaisi, että kaikki osuuksiin sijoittaneet saavat sijoituksensa takaisin yhtäläisin ehdoin.

”Vaikka muodollisesti katsotaan yhtä pankkia, ratkaisevaa olisi koko ryhmän vakavaraisuus. Koska tällainen tilanne tuntuu pankkien vahvan vakavaraisuuden valossa niin kaukaiselta, mitään yksityiskohtaista toimenpidesuunnitelmaa ei ole laadittu”, Luhtala sanoo.

Helsingin OP:n anti käynnistyy keväällä

 OP-ryhmän jäsenpankit ovat keränneet tuotto-osuuksilla kahden viime vuoden aikana noin kaksi miljardia euroa omaa pääomaa.

 Helsingin OP:ssa tuotto-osuusanti käynnistyy tänä keväänä.

 Tuotto-osuus on saman tyyppistä rahoitusta kuin osake. Jos pankki joutuu talousvaikeuksiin, osuutta ei välttämättä saa takaisin.

 Osuudelle maksettava korko riippuu yksittäisen osuuspankin tuloksesta.

 Jos osuuden haluaa lunastaa, sen saa takaisin vasta vuoden kuluttua meneillään olevan tilikauden päättymisestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää