Valikko
Talous

Kasvisten myynti lisääntyi miljoonilla kiloilla – kurpitsan ja lehtikaalin suosio hurjassa kasvussa

Pelkästään S-ryhmän kasvisten myynti lisääntyi 12 miljoonaa kiloa.

Yli kaksi kiloa enemmän vihanneksia ja hedelmiä jokaista suomalaista kohti. Viime vuonna suomalaiset ostivat pelkästään S-ryhmän kaupoista 12 miljoonaa kiloa enemmän kasviksia kuin edellisvuonna.

Esimerkiksi lehtikaalin myynti kasvoi 180 prosenttia, persimonin 150 prosenttia ja palsternakan 50 prosenttia.

Todellisuudessa kasvisten myynti kasvoi vielä enemmän, koska kasvisinto on iskenyt yhtä lailla K-kauppojen ja Lidlien asiakkaisiin.

”Viime vuosi oli hyvä vuosi. Kasvisten myynnin kehitys oli selvästi muuta kehitystä parempaa”, sanoo hedelmien ja vihannesten ostojohtaja Kenneth Forsman Keskon päivittäistavaratoimialalta. Sama tilanne on Lidlissä.

Kiinnostus ruuanlaittoa, hyvinvointia ja ympäristöä kohtaan ovat siivittäneet kasvisten kulutusta jo pitkään.

”Ilmiö on ollut näköpiirissä jo usean vuoden, ja viime vuonna se kiihtyi entisestään”, sanoo tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Sekä Oksan että Lidlin kaupallisen johtajan Timo Hansion mukaan osatekijä on satokausiajattelu, joka löi läpi viime vuonna. S-ryhmä aloitti yhteistyön Satokausikalenterin kanssa. Sesongin kasviksia alettiin nostaa näyttävästi esille etenkin Prismoissa.

Lidlissä puolestaan testataan erilaisia sesonkikasviksia erätuotteina. Satokauden kasvisten myyntiä pyritään Lidlissä edistämään kampanjoin.

Satokausikalenterin ajatuksena on esitellä kullekin kuukaudelle parhaat kasvisvalinnat sekä Suomesta että ulkomailta. Valinnoissa otetaan huomioon alkuperämaan satokausi, hiilijalanjälki ja edullisuus. Parhaana satokautenaan kasvikset ovat usein myös maukkaimpia.

Syksyllä S-kauppojen vihannesosastoilla tilaa annettiin esimerkiksi kurpitsoille. Niiden myynti 13-kertaistui lokakuussa.

”Kaupat pystyvät positiivisessakin mielessä rakentamaan ruokakulttuuria, tämä on yksi osoitus siitä. Jos kaupat haluavat, niin asiat muuttuvat”, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula sanoo.

Kasviksia pitäisi suositusten mukaan syödä puoli kiloa eli noin kuusi kourallista päivässä. Karjulan mielestä tämä on kuitenkin vaikeaa ilman, että monipuolistaisi kasvisvalikoimaansa.

Kasvisten käytön lisääntyminen onkin pitkälti juuri monipuolistumisen ansiota, uskoo myös Keskon Forsman. Aiemmin eksoottisina pidetyistä kasviksista on tullut perustuotteita, joita myydään suuria määriä.

K-kaupoissa näitä ovat Forsmanin mukaan esimerkiksi bataatti, sokerimaissi ja persimoni. Persimonin myynti on K-kaupoissa nelinkertaistunut vuodesta 2007.

”Suomessa väestö on monipuolistunut, ihmiset reissaavat, globalisaatio etenee ja maailma pienenee”, Forsman selittää.

Lisäksi monia kasviksia on nyt aiempaa helpompi käyttää. Esimerkiksi mangosta ja avokadosta on tullut myyntiin syöntikypsiä versioita. Helppokäyttöisyys on Forsmanin mukaan edelleen kasvava trendi: myyntiin tulee yhä enemmän valmiiksi kuorittuja ja viipaloituja kasviksia.

Kasviksia vain vähän S-kauppojen aletuotteiden joukossa

S-ryhmän näyttävää ruuan hinnanalennuskampanjaa moitittiin viime vuonna siitä, että halventuneiden tuotteiden joukossa oli paljon epäterveellisenä pidettyjä elintarvikkeita. Ensimmäisenä alennettujen tuotteiden joukossa olivat muun muassa kermajuusto, keskiolut, colajuoma ja lenkkimakkara.

Taloussanomien joulukuun lopussa keräämän listan mukaan yleisesti Suomessa elintarvikkeista halpenivat marraskuussa eniten kermajuusto, hienosokeri ja grillimakkara. Sen sijaan esimerkiksi perunat ja monet hedelmät kallistuivat edelliseen marraskuuhun verrattuna.

”Eivät tällaiset alentamiset kerta kaikkiaan ole terveyden kannalta järkeviä”, moitti Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Taloussanomien mukaan.

Tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmästä korostaa, että kasvisten hinnat vaihtelevat paljon jopa viikoittain. Hänen mukaansa tämän vuoksi niitä on ollut vaikea ottaa mukaan S-ryhmän hintakampanjaan.

”Halpuutuksessa on se idea, että tuotteiden hintoja lasketaan pitkäaikaisesti”, hän sanoo.

”Pyrimme kyllä myymään edullisesti myös hedelmiä ja vihanneksia.”

Näin lisäät kasvisten käyttöä

1 Valikoi monipuolisemmin kasviksia. Kun syö monipuolisemmin, kasvisten määrä lisääntyy.

 

2 Kaikkiin ruokiin, joissa on perunaa, voi laittaa tilalle puolet muita juureksia.

 

3 Hedelmiä voi käyttää myös suolaisiin ruokiin. Esimerkiksi aasialaisessa ja meksikolaisessa keittiössä niitä käytetään runsaasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vähittäiskauppa
 • Terveys
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää