Valikko
Talous

Citigroupin pääekonomisti: Pakolaiskriisi voi elvyttää euroalueen taloutta

Willem Buiterin mukaan vuotta leimaavat useat suuret epävarmuustekijät.

Finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin mukaan alkanutta vuotta värittää kärjistäen kolme laajaa epävarmuustekijää: euroalueen talouskehitys, kehittyvien kansantalouksien vaikeudet ja raaka-aineiden hinnat.

Buiterin mielestä Euroopan keskuspankin (EKP) on yhä lisättävä rahapoliittista elvytystään euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi ja inflaatiotavoitteensa saavuttamiseksi.

”Rahapoliittisen elvytyksen välittyminen reaalitalouteen on yhä hyvin heikkoa. Euroalueen ulkoisen kysynnän pitäisi kasvaa voimakkaasti, jotta saavutettaisiin potentiaalisen talouskasvun taso. Ulkoisen kysynnän voimakas kasvu ei ole todennäköistä. Siksi tarvitaan lisää rahapoliittista elvytystä”, joulun alla Helsingissä vieraillut Buiter sanoo.

Hän ennustaa, että ajan mittaan EKP asettaa liikepankkien talletuskoron nykyisestä –0,30 prosentista –0,50 prosenttiin ja lisää kuukausittaisen rahapoliittisen elvytyksen määrän 75 miljardiin euroon. Nykyisin EKP elvyttää ostamalla arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

”Ongelmana on, että eurovaltiot, joilla olisi tarvetta finanssipoliittiselle elvytykselle, ei ole siihen varaa. Ne, joilla olisi varaa elvytykseen, eivät halua sitä. Lisäksi keinotekoisen vakaus- ja kasvusopimuksen rajoitteet voivat hidastaa elpymistä.”

Euroalue voi Buiterin mukaan saada piristysruiskeen talouteen Euroopan pakolaiskriisistä ja Pariisin terrori-iskuista.

”Sota Isisiä vastaan kestää todennäköisesti vuosia, ja se tarkoittaa puolustusmenojen kasvamisen lisäksi, että poliisit ja tiedustelupalvelut palkkaavat lisää työntekijöitä ja it-tekniikkaan investoidaan yhä enemmän.”

”Ranskan presidentti François Hollande on aivan oikeassa sanoessaan, että turvallisuus on julkisen talouden nopeaa tasapainottamista tärkeämpään. Finanssipoliittinen elvytys yhdistettynä rahapoliittiseen elvytykseen on juuri sitä, mitä euroalue tarvitsee.”

Maailmantaloudessa suuria huolenaiheita on euroalueen lisäksi Kiinan talouden kehittyminen. Aikaisemmin Kiinan talous perustui voimakkaasti uusiin investointeihin, mutta keskusjohto on pyrkinyt muuttamaan taloutta enemmän kotimaiseen kysyntään perustuvaksi. Se on yksi syy talouskasvun hidastumiseen.

”Voimakkaasti vientiin perustuvan talouskasvun aikakausi maailmantaloudessa on todennäköisesti päättymässä. Vienti ei enää kasvaa nopeammin kuin maailmantalouden bruttokansantuote. Kehittyvien talouksien täytyy opetella rakentamaan taloutensa kotimaiseen kysyntään perustuviksi.”

Buiter kuitenkin korostaa, että useissa kehittyvissä talouksissa etenkin yritykset ovat pahasti velkaantuneita. Jos yritykset joutuvat käyttämään varojaan laajasti velkaantumisen vähentämiseen, seuraukset voivat olla hyvin vakavia. Suurin riski on kuitenkin poliittinen.

”Monissa kehittyvissä valtioissa on luovuttu talouden rakenteellisista uudistuksista ja työmarkkinoiden uudistamisesta, koska lainaa on saanut halvalla. Lisäksi monissa niissä on vakavia poliittisia ongelmia.”

Hänen mukaansa kehittyvien talouksien myönteinen vaikutus maailmantalouden kasvuun on tänä vuonna verraten vähäinen. Kehittyvien talouksien vaikeuksia pahentaa vielä entisestään öljy, jonka voimakas halpeneminen on heijastunut laajasti raaka-aineiden hintoihin. Suuri osa kehittyvistä talouksista on suuria raaka-aineiden viejiä.

”Lyhyellä aikavälillä öljy voi halveta vielä lisää, koska ylituotannon takia varastoja ei ole riittävästi. Raaka-aineasiantuntijamme ennustivat viime vuoden lopussa, että tämän vuoden 2016 loppuun mennessä öljyn hinta on noin 65 dollaria barrelia kohti. Ennuste voi osoittautua liian optimistiseksi.”

Venäjällä ja Yhdysvalloissa öljyntuotanto on verraten kallista, minkä takia ne joutuvat hänen mukaansa todennäköisesti rajoittamaan tuotantoa.

”Venäjä ei ole investoinut uuteen tuotantokapasiteettiin, mikä vähentää entisestään öljyntuotantoa.”

Suomelle Buiterilla on yksi neuvo: ”Välttäkää talouspolitiikkaa, joka supistaisi palkkatuloja, koska se tukahduttaisi kotimaisen kysynnän työntekijöiden kulutuksen vähentyessä. Yritysten suuremmat voitot eivät automaattisesti johda uusiin investointeihin.”

Useiden ennusteiden mukaan tänä vuonna Suomen vaimeaa talouskasvua ylläpitää juuri yksityinen kotimainen kysyntä. Hallituksen suunnitelma pidentää työaikaa saa häneltä kannatusta. Työajan pidentäminen supistaa tuntipalkkoja, mutta nimellinen kuukausipalkka pysyy ennallaan.

”Suomi on pieni avotalous, jota vaivaa vaikea kysynnän puute. Jos Suomi omin päin ryhtyisi finanssipoliittiseen elvytykseen, vaarana olisi elvytyksen hyötyjen siirtyminen ulkomaille.”

Professorista pankin pääekonomistiksi

 Hollannissa syntynyt Willem Buiter on ollut taloustieteen professorina Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Britanniassa Bristolin yliopistossa, Cambridgen yliopistossa ja London School of Economicsissa.

 Vuosina 1997-2000 hän toimi Britannian keskuspankin rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsenenä. Aloitti finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistina vuonna 2010.

 Harrastaa tieteiskirjallisuutta, runoutta, musiikkia ja tennistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Eurokriisi
 • Raaka-aineet
 • EKP
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää