Valikko
Talous

Citigroupin pääekonomisti: Pakolaiskriisi voi elvyttää euroalueen taloutta

Willem Buiterin mukaan vuotta leimaavat useat suuret epävarmuustekijät.

Finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin mukaan alkanutta vuotta värittää kärjistäen kolme laajaa epävarmuustekijää: euroalueen talouskehitys, kehittyvien kansantalouksien vaikeudet ja raaka-aineiden hinnat.

Buiterin mielestä Euroopan keskuspankin (EKP) on yhä lisättävä rahapoliittista elvytystään euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi ja inflaatiotavoitteensa saavuttamiseksi.

”Rahapoliittisen elvytyksen välittyminen reaalitalouteen on yhä hyvin heikkoa. Euroalueen ulkoisen kysynnän pitäisi kasvaa voimakkaasti, jotta saavutettaisiin potentiaalisen talouskasvun taso. Ulkoisen kysynnän voimakas kasvu ei ole todennäköistä. Siksi tarvitaan lisää rahapoliittista elvytystä”, joulun alla Helsingissä vieraillut Buiter sanoo.

Hän ennustaa, että ajan mittaan EKP asettaa liikepankkien talletuskoron nykyisestä –0,30 prosentista –0,50 prosenttiin ja lisää kuukausittaisen rahapoliittisen elvytyksen määrän 75 miljardiin euroon. Nykyisin EKP elvyttää ostamalla arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

”Ongelmana on, että eurovaltiot, joilla olisi tarvetta finanssipoliittiselle elvytykselle, ei ole siihen varaa. Ne, joilla olisi varaa elvytykseen, eivät halua sitä. Lisäksi keinotekoisen vakaus- ja kasvusopimuksen rajoitteet voivat hidastaa elpymistä.”

Euroalue voi Buiterin mukaan saada piristysruiskeen talouteen Euroopan pakolaiskriisistä ja Pariisin terrori-iskuista.

”Sota Isisiä vastaan kestää todennäköisesti vuosia, ja se tarkoittaa puolustusmenojen kasvamisen lisäksi, että poliisit ja tiedustelupalvelut palkkaavat lisää työntekijöitä ja it-tekniikkaan investoidaan yhä enemmän.”

”Ranskan presidentti François Hollande on aivan oikeassa sanoessaan, että turvallisuus on julkisen talouden nopeaa tasapainottamista tärkeämpään. Finanssipoliittinen elvytys yhdistettynä rahapoliittiseen elvytykseen on juuri sitä, mitä euroalue tarvitsee.”

Maailmantaloudessa suuria huolenaiheita on euroalueen lisäksi Kiinan talouden kehittyminen. Aikaisemmin Kiinan talous perustui voimakkaasti uusiin investointeihin, mutta keskusjohto on pyrkinyt muuttamaan taloutta enemmän kotimaiseen kysyntään perustuvaksi. Se on yksi syy talouskasvun hidastumiseen.

”Voimakkaasti vientiin perustuvan talouskasvun aikakausi maailmantaloudessa on todennäköisesti päättymässä. Vienti ei enää kasvaa nopeammin kuin maailmantalouden bruttokansantuote. Kehittyvien talouksien täytyy opetella rakentamaan taloutensa kotimaiseen kysyntään perustuviksi.”

Buiter kuitenkin korostaa, että useissa kehittyvissä talouksissa etenkin yritykset ovat pahasti velkaantuneita. Jos yritykset joutuvat käyttämään varojaan laajasti velkaantumisen vähentämiseen, seuraukset voivat olla hyvin vakavia. Suurin riski on kuitenkin poliittinen.

”Monissa kehittyvissä valtioissa on luovuttu talouden rakenteellisista uudistuksista ja työmarkkinoiden uudistamisesta, koska lainaa on saanut halvalla. Lisäksi monissa niissä on vakavia poliittisia ongelmia.”

Hänen mukaansa kehittyvien talouksien myönteinen vaikutus maailmantalouden kasvuun on tänä vuonna verraten vähäinen. Kehittyvien talouksien vaikeuksia pahentaa vielä entisestään öljy, jonka voimakas halpeneminen on heijastunut laajasti raaka-aineiden hintoihin. Suuri osa kehittyvistä talouksista on suuria raaka-aineiden viejiä.

”Lyhyellä aikavälillä öljy voi halveta vielä lisää, koska ylituotannon takia varastoja ei ole riittävästi. Raaka-aineasiantuntijamme ennustivat viime vuoden lopussa, että tämän vuoden 2016 loppuun mennessä öljyn hinta on noin 65 dollaria barrelia kohti. Ennuste voi osoittautua liian optimistiseksi.”

Venäjällä ja Yhdysvalloissa öljyntuotanto on verraten kallista, minkä takia ne joutuvat hänen mukaansa todennäköisesti rajoittamaan tuotantoa.

”Venäjä ei ole investoinut uuteen tuotantokapasiteettiin, mikä vähentää entisestään öljyntuotantoa.”

Suomelle Buiterilla on yksi neuvo: ”Välttäkää talouspolitiikkaa, joka supistaisi palkkatuloja, koska se tukahduttaisi kotimaisen kysynnän työntekijöiden kulutuksen vähentyessä. Yritysten suuremmat voitot eivät automaattisesti johda uusiin investointeihin.”

Useiden ennusteiden mukaan tänä vuonna Suomen vaimeaa talouskasvua ylläpitää juuri yksityinen kotimainen kysyntä. Hallituksen suunnitelma pidentää työaikaa saa häneltä kannatusta. Työajan pidentäminen supistaa tuntipalkkoja, mutta nimellinen kuukausipalkka pysyy ennallaan.

”Suomi on pieni avotalous, jota vaivaa vaikea kysynnän puute. Jos Suomi omin päin ryhtyisi finanssipoliittiseen elvytykseen, vaarana olisi elvytyksen hyötyjen siirtyminen ulkomaille.”

Professorista pankin pääekonomistiksi

 Hollannissa syntynyt Willem Buiter on ollut taloustieteen professorina Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Britanniassa Bristolin yliopistossa, Cambridgen yliopistossa ja London School of Economicsissa.

 Vuosina 1997-2000 hän toimi Britannian keskuspankin rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsenenä. Aloitti finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistina vuonna 2010.

 Harrastaa tieteiskirjallisuutta, runoutta, musiikkia ja tennistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Eurokriisi
 • Raaka-aineet
 • EKP
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  10. 10

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää