Talous

Valikko
Talous

Citigroupin pääekonomisti: Pakolaiskriisi voi elvyttää euroalueen taloutta

Willem Buiterin mukaan vuotta leimaavat useat suuret epävarmuustekijät.

Finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin mukaan alkanutta vuotta värittää kärjistäen kolme laajaa epävarmuustekijää: euroalueen talouskehitys, kehittyvien kansantalouksien vaikeudet ja raaka-aineiden hinnat.

Buiterin mielestä Euroopan keskuspankin (EKP) on yhä lisättävä rahapoliittista elvytystään euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi ja inflaatiotavoitteensa saavuttamiseksi.

”Rahapoliittisen elvytyksen välittyminen reaalitalouteen on yhä hyvin heikkoa. Euroalueen ulkoisen kysynnän pitäisi kasvaa voimakkaasti, jotta saavutettaisiin potentiaalisen talouskasvun taso. Ulkoisen kysynnän voimakas kasvu ei ole todennäköistä. Siksi tarvitaan lisää rahapoliittista elvytystä”, joulun alla Helsingissä vieraillut Buiter sanoo.

Hän ennustaa, että ajan mittaan EKP asettaa liikepankkien talletuskoron nykyisestä –0,30 prosentista –0,50 prosenttiin ja lisää kuukausittaisen rahapoliittisen elvytyksen määrän 75 miljardiin euroon. Nykyisin EKP elvyttää ostamalla arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

”Ongelmana on, että eurovaltiot, joilla olisi tarvetta finanssipoliittiselle elvytykselle, ei ole siihen varaa. Ne, joilla olisi varaa elvytykseen, eivät halua sitä. Lisäksi keinotekoisen vakaus- ja kasvusopimuksen rajoitteet voivat hidastaa elpymistä.”

Euroalue voi Buiterin mukaan saada piristysruiskeen talouteen Euroopan pakolaiskriisistä ja Pariisin terrori-iskuista.

”Sota Isisiä vastaan kestää todennäköisesti vuosia, ja se tarkoittaa puolustusmenojen kasvamisen lisäksi, että poliisit ja tiedustelupalvelut palkkaavat lisää työntekijöitä ja it-tekniikkaan investoidaan yhä enemmän.”

”Ranskan presidentti François Hollande on aivan oikeassa sanoessaan, että turvallisuus on julkisen talouden nopeaa tasapainottamista tärkeämpään. Finanssipoliittinen elvytys yhdistettynä rahapoliittiseen elvytykseen on juuri sitä, mitä euroalue tarvitsee.”

Maailmantaloudessa suuria huolenaiheita on euroalueen lisäksi Kiinan talouden kehittyminen. Aikaisemmin Kiinan talous perustui voimakkaasti uusiin investointeihin, mutta keskusjohto on pyrkinyt muuttamaan taloutta enemmän kotimaiseen kysyntään perustuvaksi. Se on yksi syy talouskasvun hidastumiseen.

”Voimakkaasti vientiin perustuvan talouskasvun aikakausi maailmantaloudessa on todennäköisesti päättymässä. Vienti ei enää kasvaa nopeammin kuin maailmantalouden bruttokansantuote. Kehittyvien talouksien täytyy opetella rakentamaan taloutensa kotimaiseen kysyntään perustuviksi.”

Buiter kuitenkin korostaa, että useissa kehittyvissä talouksissa etenkin yritykset ovat pahasti velkaantuneita. Jos yritykset joutuvat käyttämään varojaan laajasti velkaantumisen vähentämiseen, seuraukset voivat olla hyvin vakavia. Suurin riski on kuitenkin poliittinen.

”Monissa kehittyvissä valtioissa on luovuttu talouden rakenteellisista uudistuksista ja työmarkkinoiden uudistamisesta, koska lainaa on saanut halvalla. Lisäksi monissa niissä on vakavia poliittisia ongelmia.”

Hänen mukaansa kehittyvien talouksien myönteinen vaikutus maailmantalouden kasvuun on tänä vuonna verraten vähäinen. Kehittyvien talouksien vaikeuksia pahentaa vielä entisestään öljy, jonka voimakas halpeneminen on heijastunut laajasti raaka-aineiden hintoihin. Suuri osa kehittyvistä talouksista on suuria raaka-aineiden viejiä.

”Lyhyellä aikavälillä öljy voi halveta vielä lisää, koska ylituotannon takia varastoja ei ole riittävästi. Raaka-aineasiantuntijamme ennustivat viime vuoden lopussa, että tämän vuoden 2016 loppuun mennessä öljyn hinta on noin 65 dollaria barrelia kohti. Ennuste voi osoittautua liian optimistiseksi.”

Venäjällä ja Yhdysvalloissa öljyntuotanto on verraten kallista, minkä takia ne joutuvat hänen mukaansa todennäköisesti rajoittamaan tuotantoa.

”Venäjä ei ole investoinut uuteen tuotantokapasiteettiin, mikä vähentää entisestään öljyntuotantoa.”

Suomelle Buiterilla on yksi neuvo: ”Välttäkää talouspolitiikkaa, joka supistaisi palkkatuloja, koska se tukahduttaisi kotimaisen kysynnän työntekijöiden kulutuksen vähentyessä. Yritysten suuremmat voitot eivät automaattisesti johda uusiin investointeihin.”

Useiden ennusteiden mukaan tänä vuonna Suomen vaimeaa talouskasvua ylläpitää juuri yksityinen kotimainen kysyntä. Hallituksen suunnitelma pidentää työaikaa saa häneltä kannatusta. Työajan pidentäminen supistaa tuntipalkkoja, mutta nimellinen kuukausipalkka pysyy ennallaan.

”Suomi on pieni avotalous, jota vaivaa vaikea kysynnän puute. Jos Suomi omin päin ryhtyisi finanssipoliittiseen elvytykseen, vaarana olisi elvytyksen hyötyjen siirtyminen ulkomaille.”

Professorista pankin pääekonomistiksi

 Hollannissa syntynyt Willem Buiter on ollut taloustieteen professorina Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Britanniassa Bristolin yliopistossa, Cambridgen yliopistossa ja London School of Economicsissa.

 Vuosina 1997-2000 hän toimi Britannian keskuspankin rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsenenä. Aloitti finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistina vuonna 2010.

 Harrastaa tieteiskirjallisuutta, runoutta, musiikkia ja tennistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Eurokriisi
 • Raaka-aineet
 • EKP
 • Suomen talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla – katso HSTV:n suora lähetys kello 18.45

  3. 3

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  4. 4

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  7. 7

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  8. 8

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys näytti, miten jättimäistä tv-tuotantoa tehdään

  9. 9

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  10. 10

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää