Valikko
Talous

Aalto-yliopisto sijoittui toiseksi pohjoismaisten kauppa­korkea­koulujen vertailussa

Vaasan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisyliopistot ovat kauppatieteiden tutkimuksessa pohjoismaista kärkitasoa.

Suomalaiset yliopistot menestyivät hyvin pohjoismaisten kauppakorkeakoulujen tuoreessa vertailussa. Esimerkiksi Aalto-yliopisto päihitti Tukholman kauppakorkeakoulun ja sijoittui koko vertailun kakkoseksi Kööpenhaminan kauppakorkeakoulun jälkeen.

Vaasan yliopistossa tehty tutkimus selvitti laajan aineiston perusteella kauppatieteellisen ja taloustieteellisen tutkimuksen nykytilaa Pohjoismaissa. Aineisto koostui noin 135 000 tieteellisestä vertaisarvioidusta artikkelista arvostetuimmissa tiedelehdissä vuosina 2005–2015. Artikkeleita oli lähes sadasta korkeakoulusta. Tutkimus julkaistaan Nordic Journal of Business -lehdessä.

Kaiken kaikkiaan suomalaisyliopistot ovat vertailun mukaan kauppatieteiden tutkimuksessa pohjoismaista kärkitasoa. Tulokset osoittavat myös, että suomalaisten yliopistojen julkaisumäärät johtavissa tiedelehdissä ovat kasvaneet muita Pohjoismaita nopeammin viime vuosina. Myös Pohjoismaat ovat kirineet muuta maailmaa.

”Tämä on nyt positiivinen uutinen, kun muuten ilmapiiri on korkeakouluasioissa Suomessa kovin negatiivinen”, sanoo professori Sami Vähämaa Vaasan yliopistosta.

Vähämaan kanssa vertailua on ollut tekemässä tutkijatohtori Jukka Sihvonen.

Vähämaa viittaa esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) korkeakoulujen johdolle syksyllä lähettämään paimenkirjeeseen, jossa tämä moitti suomalaisia yliopistoja huonosta tasosta suhteessa verrokkimaihin.

Vähämaan mukaan mukaan suomalaisella kauppa- ja taloustieteellä on vanhastaan hyvät perinteet, ja myös ministeriön rahanjakomallia on kehitetty viimevuosina siihen suuntaan, että se palkitsee julkaisuista parhaimmissa lehdissä.

”Raha on paras konsultti”, Vähämaa muistuttaa.

Vertailussa pärjäsivät etenkin neljä suurinta kauppatieteellistä yksikköä, kun yhteensä alan yksikköjä on Suomessa kymmenen.

Aalto-yliopiston lisäksi hyvin menestyi ruotskinkielinen Hanken, joka sijoittui viidenneksi. Myös Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto sijoittuivat 15 parhaan joukkoon, kun mukana ovat sekä kauppatieteet että taloustieteet. Kun taloustiede tiputetaan pois, sijalle 15 ylsi myös Oulun yliopisto.

Yksittäisistä kauppatieteiden osa-alueista suomalaiset yliopistot menestyivät erityisen hyvin markkinoinnin tutkimuksessa, jossa Aalto-yliopisto on julkaisumäärältään Pohjoismaiden johtava tutkimusyksikkö.

Suomessa ollaan hyviä myös johtamisen, laskentatoimen ja rahoituksen tutkimuksessa, mutta taloustieteessä jäädään muista Pohjoismaista jälkeen. Taloustieteessä parhaiden pohjoismaisten yliopistojen joukkoon pääsee Suomesta vain Helsingin yliopisto sijalle kymmenen.

”Se on kaksipiippuinen juttu”, vastaa Vähämaa kysymykseen, onko Suomessa liikaa kauppa- ja taloustieteiden yksiköitä, kun vain noin puolet niistä menestyi tiedevertailussa.

Vähämaan mukaan tieteen taso ei välttämättä nouse sillä, että kaksi yksikköä pannaan yhteen.

Vähämaa huomauttaa myös, ettei esimerkiksi Tanskassa ole tapahtunut ainakaan vielä mitään tason jättiharppausta, vaikka siellä yliopistoja on reippaasti vähennetty. Myös Suomessa Tanska mainitaan usein esimerkkimaana, kun etsitään keinoja jakaa vähevät voimavarat entistä tehokkaammin.

Neljä Suomesta

 1. Kööpenhaminan kauppakorkeakoulu, Tanska

 2. Aalto-yliopisto, Suomi

 3. Tukholman kauppakorkeakoulu, Ruotsi

 3. Aarhusin yliopisto, Tanska

 5. Hanken, Suomi

 6. BI-kauppakorkeakoulu, Norja

 6. NHH-kauppakorkeakoulu, Norja

 8. Lundin yliopisto, Ruotsi

 9. Uppsalan yliopisto, Ruotsi

 10. Göteborgin yliopisto, Ruotsi

 11. Tukholman yliopisto, Ruotsi

 12. Turun yliopisto, Suomi

 12. Vaasan yliopisto, Suomi

 12. Etelä-Tanskan yliopisto, Tanska

 15. Kööpenhaminan yliopisto, Tanska

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Taloustiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää