Valikko
Talous

PTT: Ruuan hinnanlasku ei jatku tänä vuonna huolimatta kauppojen alekampanjoista

S-ryhmä kiristää ruuan hintakilpailua: Satojen tuotteiden hinta laskee.

Ruuan hinnan lasku ei jatku tänä vuonna, vaikka kaupat ovat ilmoittaneet tänään ja eilen satojen tuotteiden hinnanalennuksista. Näin arvioi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

”Jokaista hinnanalennuksella mainostettua tuotetta kohti löytyy yleensä tuote, jonka hintakehitys voi olla täysin päinvastainen”, hän sanoo.

PTT ennusti viime syksynä, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 0,3 prosenttia. Arovuoren mukaan tämä perustuu arvioon, että kasvisten hinnat nousevat ja lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinta pysyy viime vuoden tasolla. Ennustetta on määrä päivittää huhtikuussa.

”Jos pitää arvioida, niin sanoisin että ennuste ei tarkistu ainakaan ylöspäin”, Arovuori sanoo.

Hintakilpailu ruokakaupoissa vaikuttaa kuitenkin kiristyvän, sillä sekä S-ryhmä, Kesko että Valintatalot ja Siwat omistava Suomen lähikauppa ovat kertoneet eilen ja tänään hinnanalennuksista.

S-ryhmä tiedotti, että tiistaina yli 400 tuotteen hintoja on alennettu sekä Prismoissa että S-marketeissa. Alepoissa ja Saleissa lähes 200 tuotetta halpenee. S-kaupat aikovat jatkaa hinnanalennuksia tänä vuonna 50 miljoonan euron edestä, kertoi S-ryhmän pääjohtaja Taavi Heikkilä tiedotustilaisuudessa.

Myös Siwoissa ja Valintataloissa noin 150 tuotteen hinta halpenee.

Jo eilen maanantaina myös Kesko ilmoitti alentavansa kahdentuhannen tuotteen hintoja K-kaupoissa. Mukana on elintarvikkeiden lisäksi myös muun muassa pesuaineita. Kesko perusteli alennuksia raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen alenemisella ja kustannusten halpenemisella.

Lidl lähestyi asiaa toisin.

”Teemme normaalina käytäntöä vuosittain tuhansia hinnanmuutoksia, joiden suuruusluokka vaihtelee sentistä useisiin kymmeniin prosentteihin”, toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi.

Heikkilä arvioi kilpailun päivittäiskaupassa koventuneen ja koventuvan edelleen, jos Siwojen ja Valintatalojen kauppa toteutuu. Kesko on ilmoittanut ostavansa Suomen lähikaupan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii asiaa parhaillaan.

”Kilpailu päivittäistavarakaupassa on ollut kovaa aiemminkin. Asiakkaan näkökulmasta on erinomaisen hyvä asia, että kilpailu kovenee ja hinnat laskevat”, Heikkilä sanoi.

S-ryhmän mukaan uusimmat hinnanalennukset eivät kuitenkaan ole reaktio Keskon maanantaiseen ilmoitukseen.

”Tällä ei ole mitään tekemistä meidän kilpailijan tekemisten kanssa”, sanoi S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu. S-ryhmä oli ilmoittanut jo aiemmin, että se aikoo kertoa lisää hintakampanjastaan tänään tiistaina.

Viime vuoden tammi-marraskuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat halpenivat Päivittäistavarayhdistyksen mukaan 1,9 prosenttia.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala kuvasi ”täysin poikkeukselliseksi” tilannetta, jossa kuluttajahinnat laskevat näin pitkään yhtäjaksoisesti.

Arovuoren mukaan kaupan myynti ei kasva ja ruuan hinnanalennuksilla halutaan saada myös muu myynti kasvuun. Samaan aikaan kaupan kustannusten lasku on ollut arvioitua suurempaa. Maatalouden tuottajahinnat ovat supistuneet ja öljy on halventunut.

”Kilpailutilanne on kireä ja markkinajohtajan toimia on seurattava. Silti hintoja ei laskettaisi, jos kustannukset eivät olisi laskussa”, Arovuori arvioi.

S-ryhmä aloitti hinnanalennukset näyttävällä julkisuuskampanjalla viime vuonna. Taustalla arvioitiin olevan muun muassa Lidlin vahvistuminen. Tuolloin muun muassa Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvosteli yksittäisten tuotteiden hinnanalennuksia.

S-ryhmä oli 45,7 prosentin markkinaosuudeltaan suurin ketju 2014. Se on ollut tyytyväinen viime alekampanjansa tuloksiin. Pääjohtaja Heikkilän mukaan asiakasmäärät ja ostosten määrät ovat kasvaneet. Hän arvioi, että viime vuonna S-ryhmän markkinaosuus kasvaa jonkin verran.

Sen sijaan Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on moittinut alekampanjaa kovin sanoin. Viljelijöiden mielestä alennukset on otettu heidän selkänahastaan. Asiasta on käyty julkisuudessa juupas-eipäs-väittelyä.

S-ryhmä kuitenkin korosti jälleen tiistaina, että hinnanalennukset on rahoitettu tehostamalla toimintaa ja pienentämällä katteita. Se on lisäksi vähentänyt isojen hypermarkettien rakentamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuan hinta
 • S-ryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  10. 10

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää