Valikko
Talous

PTT: Ruuan hinnanlasku ei jatku tänä vuonna huolimatta kauppojen alekampanjoista

S-ryhmä kiristää ruuan hintakilpailua: Satojen tuotteiden hinta laskee.

Ruuan hinnan lasku ei jatku tänä vuonna, vaikka kaupat ovat ilmoittaneet tänään ja eilen satojen tuotteiden hinnanalennuksista. Näin arvioi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

”Jokaista hinnanalennuksella mainostettua tuotetta kohti löytyy yleensä tuote, jonka hintakehitys voi olla täysin päinvastainen”, hän sanoo.

PTT ennusti viime syksynä, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 0,3 prosenttia. Arovuoren mukaan tämä perustuu arvioon, että kasvisten hinnat nousevat ja lihan sekä maito- ja viljatuotteiden hinta pysyy viime vuoden tasolla. Ennustetta on määrä päivittää huhtikuussa.

”Jos pitää arvioida, niin sanoisin että ennuste ei tarkistu ainakaan ylöspäin”, Arovuori sanoo.

Hintakilpailu ruokakaupoissa vaikuttaa kuitenkin kiristyvän, sillä sekä S-ryhmä, Kesko että Valintatalot ja Siwat omistava Suomen lähikauppa ovat kertoneet eilen ja tänään hinnanalennuksista.

S-ryhmä tiedotti, että tiistaina yli 400 tuotteen hintoja on alennettu sekä Prismoissa että S-marketeissa. Alepoissa ja Saleissa lähes 200 tuotetta halpenee. S-kaupat aikovat jatkaa hinnanalennuksia tänä vuonna 50 miljoonan euron edestä, kertoi S-ryhmän pääjohtaja Taavi Heikkilä tiedotustilaisuudessa.

Myös Siwoissa ja Valintataloissa noin 150 tuotteen hinta halpenee.

Jo eilen maanantaina myös Kesko ilmoitti alentavansa kahdentuhannen tuotteen hintoja K-kaupoissa. Mukana on elintarvikkeiden lisäksi myös muun muassa pesuaineita. Kesko perusteli alennuksia raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen alenemisella ja kustannusten halpenemisella.

Lidl lähestyi asiaa toisin.

”Teemme normaalina käytäntöä vuosittain tuhansia hinnanmuutoksia, joiden suuruusluokka vaihtelee sentistä useisiin kymmeniin prosentteihin”, toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi.

Heikkilä arvioi kilpailun päivittäiskaupassa koventuneen ja koventuvan edelleen, jos Siwojen ja Valintatalojen kauppa toteutuu. Kesko on ilmoittanut ostavansa Suomen lähikaupan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii asiaa parhaillaan.

”Kilpailu päivittäistavarakaupassa on ollut kovaa aiemminkin. Asiakkaan näkökulmasta on erinomaisen hyvä asia, että kilpailu kovenee ja hinnat laskevat”, Heikkilä sanoi.

S-ryhmän mukaan uusimmat hinnanalennukset eivät kuitenkaan ole reaktio Keskon maanantaiseen ilmoitukseen.

”Tällä ei ole mitään tekemistä meidän kilpailijan tekemisten kanssa”, sanoi S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu. S-ryhmä oli ilmoittanut jo aiemmin, että se aikoo kertoa lisää hintakampanjastaan tänään tiistaina.

Viime vuoden tammi-marraskuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat halpenivat Päivittäistavarayhdistyksen mukaan 1,9 prosenttia.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala kuvasi ”täysin poikkeukselliseksi” tilannetta, jossa kuluttajahinnat laskevat näin pitkään yhtäjaksoisesti.

Arovuoren mukaan kaupan myynti ei kasva ja ruuan hinnanalennuksilla halutaan saada myös muu myynti kasvuun. Samaan aikaan kaupan kustannusten lasku on ollut arvioitua suurempaa. Maatalouden tuottajahinnat ovat supistuneet ja öljy on halventunut.

”Kilpailutilanne on kireä ja markkinajohtajan toimia on seurattava. Silti hintoja ei laskettaisi, jos kustannukset eivät olisi laskussa”, Arovuori arvioi.

S-ryhmä aloitti hinnanalennukset näyttävällä julkisuuskampanjalla viime vuonna. Taustalla arvioitiin olevan muun muassa Lidlin vahvistuminen. Tuolloin muun muassa Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvosteli yksittäisten tuotteiden hinnanalennuksia.

S-ryhmä oli 45,7 prosentin markkinaosuudeltaan suurin ketju 2014. Se on ollut tyytyväinen viime alekampanjansa tuloksiin. Pääjohtaja Heikkilän mukaan asiakasmäärät ja ostosten määrät ovat kasvaneet. Hän arvioi, että viime vuonna S-ryhmän markkinaosuus kasvaa jonkin verran.

Sen sijaan Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on moittinut alekampanjaa kovin sanoin. Viljelijöiden mielestä alennukset on otettu heidän selkänahastaan. Asiasta on käyty julkisuudessa juupas-eipäs-väittelyä.

S-ryhmä kuitenkin korosti jälleen tiistaina, että hinnanalennukset on rahoitettu tehostamalla toimintaa ja pienentämällä katteita. Se on lisäksi vähentänyt isojen hypermarkettien rakentamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuan hinta
 • S-ryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää