Valikko
Talous

Kuljetusyrittäjistä yli puolet ehdottaa jalankulkijoiden kännyköiden käytön rajoittamista liikenteessä

SKAL julkisti vuoden ensimmäisen kuljetusbarometrin, jossa suojateiden turvallisuuden lisäksi halutaan lisätä jakeluliikenteen sujuvuutta.

Suojateiden turvallisuuden parantaminen kirvoitti runsaasti ideoita kuljetusalan yrittäjiltä tuoreessa alan edunvalvojan kyselyssä. Suojatieonnettomuuksia voitaisiin vastaajien mukaan ehkäistä esimerkiksi lasten ja nuorten liikenneturvallisuuskasvatuksella ja liikennevalojen suunnittelulla.

Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL julkisti tiistaina kuljetusbarometrin, joita tehdään kolme kertaa vuodessa. Kysely lähetetään noin 4 000 jäsenyrittäjälle, joista nyt vastasi 690.

Ajankohtaiskysymykset koskivat suojateiden turvallisuuden ohella muun muassa jakeluliikennettä kaupunkien keskustoissa. Kysymyksiä oli laatimassa myös liikenneministeriö, joka valmistelee parhaillaan tieliikennelain uudistamista. Esimerkiksi pysäköintisäännöksiin on ehkä tulossa muutoksia.

Viime vuoden vakavat suojatieonnettomuudet ovat saaneet kuljetusalan yrittäjät pohtimaan keinoja niiden estämiseksi. He ovat myös käyneet kouluissa kertomassa kuljetusalasta.

Turvallisuuskasvatuksen (80 prosenttia) jälkeen seuraavaksi suosituin keino oli liikennevalojen suunnittelu (70 prosenttia) niin, että oikealle kääntyville ajoneuvoille ja tien ylittäville jalankulkijoille ei palaisi yhtä aikaa vihreä valo koulujen läheisyydessä.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden älylaitteiden ja vastaavien käyttöä liikenteessä rajoittaisi liki 60 prosenttia vastaajista. Kuljettajien liikenneturvallisuuskoulutusta lisäisi liki neljännes.

Monet ammattikuljettajat ovat esittäneet peruutussignaalia muistuttavaa äänimerkkiä oikealle kääntyville, suojatien ylittäville raskaan liikenteen ajoneuvoille. Tämä ehdotus sai kannatusta vain alle kymmeneltä prosentilta kyselyyn vastanneista. Sitä kokeillaan parhaillaan Oulussa.

Avovastauksissa nousivat esiin myös suojatien siirto kauemmaksi risteyksestä etenkin kaupunkialueella, kevyen liikenteen valistaminen liikenteen näkyvyysesteistä ja erilaisten laitteiden käytön rajoittaminen liikenteessä. ”Kännykän ruudun tuijotus on yhtä vaarallista ratin edessä kuin ratin takanakin”, eräs vastaaja totesi.

Myös ajoneuvokameroita, perävaunujen vilkkuja ja suojateiden parempaa valaistusta ehdotettiin. SKAL:n mukaan moni yhdistyksen jäsen on myös jalkautunut päiväkotiin tai kouluun esittelemään kuljetuskalustoaan, jotta lapset ymmärtäisivät esimerkiksi sen, että suurista ajoneuvoista on huono näkyvyys tielle.

Tieliikennelain uudistamiselta kuljetusyrittäjät odottavat parannusta jakelun sujuvuuteen, mutta huononnuksiakin on väläytelty. Eniten huolta kyselyssä aiheutti mahdollinen kielto pysäyttää jakelulauto jalkakäytäville ja pyöräteille kuorman purkamisen ja lastaamisen ajaksi. Erityisesti suurimpien kaupunkikeskustojen jakelu on yrittäjien mukaan riippuvainen auton pysäyttämisestä kivijalkakauppojen viereen.

Jakelua koskeviin kysymyksiin vastanneista 70 prosenttia olisi valmiita poistamaan pakettiautojen nopeusrajoitukset, jolloin ne noudattaisivat henkilöautojen ensimmäisnopeuksia. Esimerkiksi kesällä moottoriteillä ensimmäisnopeus olisi 120 kilometriä tunnissa. Vastustajat (17 prosenttia) perustelivat kantaansa lähinnä liikenneturvallisuudella.

Enemmistö vastaajista kannatti myös turvavyön käyttöpakon höllentämistä esimerkiksi jäte- ja postiautoissa, jotka liikkuvat melko hitaasti ja joilla on paljon jakelu- tai keräilypaikkoja. Lievennyksen arvioitiin nopeuttavan toimintaa, mutta joissakin heräsi epäily turvallisuuden vaarantumisesta.

Kyselyn talousosion mukaan kuljetusyritysten talous on irronnut vuoden takaisesta pohjakosketuksesta, mutta kuljetusmäärät ovat kasvaneet harvemmalla kuin joka viidennellä.

Joka kolmannen yrityksen kuljettamat tavaramäärät olivat laskeneet syys–joulukuussa, mutta tilanne oli hieman valoisampi kuin vuosi sitten.

Kuljetuskilometrejä kasvattaneita yrityksiä löytyi eniten Etelä-Suomesta ja Pohjanmaalta sekä säiliöautoilijoista.

Kaakkois-Suomessa ja puupuolella kuljetusmäärät nousivat vähiten. Suoranaista laskua oli eniten ulkomaanliikenteessä ja maa-aineskuljetuksissa.

Useamman kuin joka kolmannen yrityksen liikevaihto oli laskenut, joka neljännen kasvanut. Pohjanmaalaisyrityksistä yli kolmannes paransi liikevaihtoaan. Myös Etelä-, Länsi-, ja Sisä-Suomessa lähes kolmannes nosti liikevaihtoa, mutta poikkeus oli Helsinki, joka piti perää Kaakkois-Suomen ja Keski-Suomen kanssa.

Kannattavuus oli laskenut etenkin Kaakkois-Suomessa ja metsäalan kuljetuksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SKAL
 • Liikenneministeriö
 • suojatieturmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  4. 4

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   BBC: Irakilainen poliisi pukeutui naisten vaatteisiin ja selvisi hengissä Isisin hirmuvallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää