Valikko
Talous    |   HS-Analyysi

Kiinan talouskasvu vaipui 1990-luvun tasolle – kasvu on kuitenkin monin verroin nopeampaa kuin Suomessa

Viime vuoden vajaan seitsemän prosentin virallinen kasvu oli tavoitteen mukainen

Peking. Kiina pääsi viime vuonna ainakin virallisen luvun mukaan talouskasvutavoitteeseensa, jonka pääministeri Li Keqiang oli aiemmin ilmoittanut olevan ”noin seitsemän” prosenttia. Tiistaina julkistettu bruttokansantuotteen kasvuluku vuodelle 2015 oli 6,9 prosenttia.

Maailman toiseksi suurin kansantalous kasvoi näin hitaasti viimeksi neljännesvuosisata sitten. Paluuta tätä nopeampaan kasvuun ei ole lähivuosina odotettavissa. Kasvutavoite tälle vuodelle on ”Ainakin 6,5 prosenttia”, ilmoitti Li viime vuonna.

Kiinan johtajat puhuvat nykyisin niin sanotusta uudesta normaalista, joka tarkoittaa entistä hitaampaa kasvua.

Kerrotut kasvuluvut eivät ole välttämättä absoluuttinen totuus, sillä Kiinan kansantalouden tilinpidon luotettavuutta on usein epäilty.

”Kiinan ilmoittama vuoden 2015 kasvuluku herättää paljon kysymyksiä sen sijaan, että se antaisi täydet vakuudet talouden todellisesta kasvuvoimasta”, totesi yhdysvaltalaisen Cornell-yliopiston kauppapolitiikan professori Eswar Prasad The Wall Street Journal -lehdelle tiistaina.

Todellinen kasvu saattaa talousasiantuntijoiden mukaan olla pikemminkin 5–6 prosenttia, kertoo brittiläinen The Economist -viikolehti verkkosivullaan. Arvio perustuu vaihtoehtoisiin talousindikaattoreihin kuten autojen myyntiin ja sähkönkulutukseen.

Näinkin arvioituna kasvu on monin verroin vauhdikkaampaa kuin Euroopan maissa tai varsinkaan Suomessa. Kiinalaisen mittapuun mukaan se kuitenkin merkitsee lähes lamaa, sillä Kiinassa on takavuosina totuttu jopa reilusti yli kymmenen prosentin kasvulukuihin.

Kiinan talouden kasvukyky on herättänyt huolta etenkin viime kesästä lähtien, jolloin osakkeiden hinnat Kiinassa putosivat rajusti. Romahdus uusiutui vuodenvaihteen jälkeen. Kiinan pörssiheilahtelut ovat ravistelleet markkinoita ympäri maailman.

Pörssi-indeksit eivät välttämättä kerro suoranaisesti reaalitalouden tilasta, mutta huolta on herättänyt tapa, jolla Kiina reagoi rahoitusmarkkinoiden heilahteluun. Korjausliikkeitä on tulkittu paniikinomaisiksi, ja osan toimenpiteistä huomattiin jopa kiihdyttäneen pörssilaskua.

Haparoivat liikkeet ovat saanut Kiinan taloutta seuraavat ajattelemaan, ettei Kiinan johdolla ehkä olekaan niin hyvin talouden ohjat käsissä kuin luultiin. Nyksyisin monet suhtautuvat epäillen Kiinan talouspäättäjien kykyyn pitää talous jaloillaan vaikeana aikana.

Kiina on keskusjohtoinen yksipuoluemaa, jossa valtiolla on erityisen suuri vaikutus talouteen sekä sääntelyn että suurten valtionyhtiöiden kautta.

Kasvun hidastuminen merkitsee, ettei Kiinasta ole enää maailmantalouden ylläpitäjäksi samaan tapaan kuin ennen. Kysynnän väheneminen Kiinan teollisuudessa on merkinnyt esimerkiksi raaka-aineiden kysynnän hiipumista. Hidastuva talouskasvu saattaa myös vähentää kiinalaisten kuluttajien ulkomaisten tuotteiden kysyntää.

Kiinan taloudessa on meneillään rakennemuutos, jossa Kiina pyrkii eroon etenkin raskaan teollisuuden ylituotannosta ja yrittää saada talouden perustumaan enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelusektoriin.

Kiinan talouskasvusta yhä pienempi osa tulee teollisuudesta. Tiistaina julkistetun tilipidon mukaan kasvusta 50,5 prosenttia tuli palvelusektorilta. Vuosi 2015 oli ensimmäinen, jolloin palvelusektori toi yli puolet kasvusta. Myös yksityinen kulutus on tuoreiden lukujen mukaan kasvussa.

Kiinan johto aikonee pitää talouden rattaita pyörimässä käyttämällä rahaa esimerkiksi julkisiin investointeihin.

”Kun absoluuttiset luvut heikkenevät, tulemme mahdollisesti näkemään lisää elvyttäviä toimia” totesi ranskalaisen PNB Paribas pankin tutkimusjohtaja Philippe Gijsels uutistoimisto Reutersille.

Elvytys ei kuitenkaan todennäköisesti kanna loputtomiin. Kiinaa vaivaa jo nyt suuri velkaongelma. Kiina on vuosia pitänyt talouskasvua yllä esimerkiksi suurilla rakennusprojekteilla, joita varten paikallishallinnot ja yhtiöt ovat ottaneet velkaa.

Viime aikoina lisäksi Kiinan valuutta yuan on heikentynyt. Se aiheuttaa pääomien siirtymistä pois Kiinasta.

Kasvu hidastuu vuosi vuodelta

 Kiinan talous kasvoi viime vuonna virallisen luvun mukaan 6,9 prosenttia. Vuotta aiemmin luku oli 7,3 prosenttia ja sitä edellisenä vuonna 7,7.

 Kasvun hidastumisen odotetaan jatkuvan tänä vuonna.

 Kiinan taloutta rasittavat esimerkiksi kansainvälisen kysynnän hiipuminen, velkaantuminen, raskaan teollisuuden ylikapasiteetti ja rakentamisen väheneminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää