Valikko
Talous

Matkamessuilla etsitään luksusta ja rauhaa – joulupukki ei erityisesti kiinnosta espanjalaista ja intialaista matkanjärjestäjää

Intialainen hakee matkalta luksusta ja espanjalainen rentoa oloa. Matkamessut avautuvat yleisölle Helsingissä perjantaina.

”Teidän suomalaisten täytyy luottaa itseenne enemmän”, huudahtaa espanjalainen Ignasi Canals, joka on tuonut matkailijoita Suomeen 20 vuotta. Suomalaisilla on hänen mukaansa taipumusta vähätellä itseään.

Suomen vahvuuksia ovat Canalsin mukaan elämysmatkailu ja luonto. Barcelonalaisen omat suosikit ovat Kiilopää Lapissa ja Koli Pohjois-Karjalassa.

”Yritämme pitää asiakkaamme kaukana joulupukista ja muovimeiningistä”, Canals muotoilee.

Matkamessut avautuvat yleisölle Helsingissä perjantaina. Noin 500 ammattilaista 46 maasta kokoontui tekemään kauppoja jo keskiviikkona, kun messuja vielä rakennettiin.

”Kiina, Japani ja Korea”, luettelee Messukeskuksen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri Helsinkiin saapuneiden matkailualan ostajien kotipaikkoja. Myös venäläisiä ja brittejä on paljon.

Pasilassa käy kova kuhina. Ostajat ja myyjät istuvat vastakkain pienissä, numeroiduissa pulpeteissa. Varttitunnin välein kello soi ja juttukumppani vaihtuu. Touhu tuo mieleen pikatreffit.

Venäläinen perheyrittäjä Sergei Volosatov etsii uusia, aiempaa edullisempia kumppaneita. Venäjän kriisi on iskenyt matkailuyrittäjään rajusti eikä tulevaisuus näytä erityisen valoisalta. ”Ennustettavuus on nolla.”

Espanjalainen Canals kertoo tuovansa Espanjasta noin 800 matkailijaa vuodessa Suomeen. Hänen mukaansa potentiaalia olisi paljon enemmänkin, mutta kiinnostusta rajoittaa varsinkin Suomen sisäisten lentojen ­kalleus.

Erämatkailusta kiinnostuneiden suosiosta kilpailee hänen mukaansa esimerkiksi Kanada ja nyttemmin myös Pohjois-Norja.

”Norjalaiset ovat petranneet kovasti.”

Espanjalaiset ovat Canalsin mukaan hyviä matkailijoita siksikin, että he tyypillisesti jäävät useaksi päiväksi. Suomi kiinnostaa etenkin perheitä ja pariskuntia. ”Missään ei ole yhtä helppo rentoutua kuin suomalaisessa metsässä.”

Tourist Forum -yrityksessä työskentelevä Canals harmittelee, että valtiollinen matkailu­toimisto Visit Finland ei enää toimi aktiivisesti Espanjassa. ”Mielestäsi Suomen hallituksen kannattaisi sijoittaa vähän enemmän rahaa tähän.”

Joulupukki ei ole kärkisijoilla myöskään intialaisten matkailijoiden keskuudessa, vaikka muuten espanjalaisten ja intialaisten toiveet tuntuvat olevan kaukana toisistaan.

Matkailuyrittäjä Chandrika Rastogi kertoo, että intialaiset odottavat tyyliä ja haluavat tulla paapotuiksi. ”Kukaan ei halua kantaa matkalaukkujaan itse.”

Vaikka jättimäisen Intian väestöstä vain harvalla on varaa ­matkailla, reissaavia intialaisia on Rastogin mukaan silti 15 miljoonaa.

Oman firmansa valtteina hän pitää räätälöityä ja henkilö­kohtaista palvelua. Suomeen ja muihin Pohjoismaihin yritys on toistaiseksi tuonut lähinnä varttuneempaa väkeä kesäisin. Hänen mukaansa intialaiselle voi olla elämys pelkästään juoda kahvia tai teetä ulkoilmassa. ”Intiassa on lähes koko vuoden niin lämmintä, että se ei ole mahdollista.”

Firman tarjontaan tullee pian muutos. Rastogi on juuri palannut ensireissultaan Lapista. Ylisanat eivät ota loppuakseen, kun hän kertaa kokemaansa. ”Luksusta ja hiljaisuutta samaan aikaan. Ainutlaatuinen yhdistelmä”, iglussa yöpynyt intialainen hehkuttaa.

Hän väittää vastedes jakavansa ihmiset kahteen porukkaan. Niihin jotka ovat nähneet revontulia ja niihin jotka eivät ole.

Viime vuoden ­matkamyynti kasvoi hieman

 Suomen matkatoimistoalan liiton ennakkotietojen mukaan jäsentoimistojen kokonaismyynti oli viime vuonna noin 1 919,9 miljoonaa euroa. Edellisvuonna myynti oli 1 918,3 miljoonaa euroa.

 Etenkin liike- ja kokousmatkojen sekä räätälöityjen vapaa-ajanmatkojen myynti piristyi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

  2. 2

   Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

  3. 3

   Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

  4. 4

   ”Autan isää, mutta en rakkaudesta” – HS:n lukijat kertovat kokemuksistaan alkoholistin lapsena

  5. 5

   Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton

  6. 6

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  7. 7

   Näin myyt kotisi itse ja säästät jopa tuhansia euroja – Mitä kaikkea asunnon myynnissä kannattaa huomioida?

  8. 8

   Näin saat kodin järjestykseen – yli 50 täsmävinkkiä kaaoksen taltuttamiseen

  9. 9

   Tikkurilan kokoomus erotti MV-lehden tiedottajan hallituksestaan – pois potkittu aikoo tutkittaa asian laillisuuden poliisilla

  10. 10

   Kun vauva on syntynyt, ilosanoman kertoo Facebook

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  3. 3

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  4. 4

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

  7. 7

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  8. 8

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  9. 9

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  10. 10

   Näin saat kodin järjestykseen – yli 50 täsmävinkkiä kaaoksen taltuttamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  9. 9

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  10. 10

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  11. Näytä lisää