Talous

Nordea pelkäsi antaa johtajalleen potkut

Entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja kertoo muistelmissaan Nordean syntyhistorian.

Nordea ei uskaltanut antaa tanskalaiselle toimitusjohtajalleen Thorleif Krarupille potkuja tämän suuren erorahan takia. Nordean ja sen edeltäjän Merita-Nordbankenin ensimmäinen konsernijohtaja Hans Dalborg kertoo Krarupin epäonnistuneesta toimitusjohtajakaudesta muistelmissaan, jotka ilmestyivät keskiviikkona suomeksi.

Krarup tuli Nordeaan vuonna 2000, kun tanskalainen Unidanmark yhdistettiin Merita-Nordbankeniin. Krarup nousi toimitusjohtajaksi Dalborgin jälkeen. Pian kävi ilmi, ettei hän ollut oikea mies vetämään pankkijätin yhdistämistyötä. Hän ei saanut projekteja etenemään.

Kun hallitus ilmaisi tyytymättömyytensä Krarupin johtamiseen, tämä uhkasi, että jos hallitus yrittää puuttua hänen toimiinsa, hän tulkitsee sen erottamiseksi ja vaatii erorahansa.

Krarupin eroraha eli kultainen kädenpuristus oli Dalborgin mukaan poikkeuksellisen antelias Unidanmarkin peruja, ja olisi aiheuttanut skandaalin. Ruotsin valtio omisti ison siivun Nordeasta ja suhtautui suuriin palkkioihin kriittisesti.

Vielä hämmentävämpi episodi koitti vuotta myöhemmin, kun Krarup ehdotti koko Nordean pääkonttorin siirtämistä Kööpenhaminaan omien perhehuoliensa vuoksi. Tämä osoitti jo suurta arvostelukyvyn puutetta.

Krarupille ei kuitenkaan edelleenkään uskallettu antaa potkuja, vaan hänet suostuteltiin siirtymään alempaan johtajanpostiin Kööpenhaminaan.

Dalborg käy muistelmissaan yksityiskohtaisesti läpi Nordean luomistarinan 1990-luvun pankkikriisistä läpi neljän pohjoismaisen pankin fuusioiden eurooppalaiseksi suurpankiksi.

Kirja luo viihdyttävän katsauksen Ruotsin elinkeinoelämään ja sen eliittiin, jonka osoitteena on usein Tukholman Östermalmin kaupunginosan hieno rantakatu Strandvägen.

Johtajat soittelevat tärkeitä puheluita kesken Gotland Runt -purjehduskilpailun. Neuvotteluissa liikutaan golf-kentillä ja aistikkailla päivällisillä.

Tosin kiivaimmissa neuvottelurutistuksissa konttorissa leijui ”ranskalaisten ja puoliksi syötyjen hampurilaisten tuoksu”.

Monet Ruotsin yritysjohtajat kuuluivat etenkin takavuosina vanhoihin ja vauraisiin sukuihin, joiden vesat koulutettiin eliittikouluissa. Tässä joukossa Dalborg oli varsin tavallisen keskiluokkaisen perheen kasvatti.

Hän ei pidä golfista, eikä metsästä. Dalborg sen sijaan kävelee ja vie usein neuvottelukumppaninsakin pitkille kävelyretkille. Hän harrastaa kulttuuria, arkkitehtuuria, kirjallisuutta ja musiikkia jazzista Sibeliukseen.

Kesken tarinaa Merita-fuu­siosta hän ylistää Nordean Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan vanhan pankkisalin arkkitehtuuria.

”Katon kupoli antaa salille pyhäkkömäistä sävyä, mutta mahtavinta on saliin koottu taide. Akseli Gallen-Kallelan maalaama muotokuva Mannerheimista frakkiasuisena ei ole pelkästään ainoalaatuinen. Se on maaginen.”

Casimir Ehrnroothin kanssa Dalborg matkusti junalla Viipuriin vain tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemaan kirjastoon.

Suomalaiseen sielunmaisemaan Dalborg tutustui lukemalla Väinö Linnan tuotantoa.

Bisnesjohtajat usein vähättelevät kansallisuuksien merkitystä. Esimerkiksi Nordean nykyisen hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä sellaisten pohtiminen on täysin turhaa, osaaminen ratkaisee.

Dalborg on toista mieltä. Nordean luomisvaiheessa kansallisuuksilla oli valtavasti väliä. Hallituksessa ja johtoryhmässä paikat jaettiin kansallisuuksien välillä tasan. Kulttuurieroja Dalborg pohtii paljon.

Kielelläkin on merkitystä. Dalborg näki paljon vaivaa opetellakseen suomen kieltä. Hän luki sanomalehtiä ja Peppi Pitkä­tossua ja opiskeli opettajan johdolla.

Aluksi Nordeassa käytettiin ruotsia, koska ylimmässä johdossa toimivat suomalaisetkin puhuivat sitä sujuvasti. Englanti tuli työkieleksi vasta siinä vaiheessa, kun mukaan tulivat norjalaiset ja tanskalaiset.

Dalborgin mukaan ruotsalaiset ja tanskalaiset eivät ymmärrä kunnolla toisiaan.

Dalborgilla on ollut vuosien varrella valtava määrä erilaisia luottamustehtäviä.

Tehtävistä erikoisin on Ruotsin kuninkaan kabinettikamariherra.

Tässä tehtävässä Dalborg toimi puheenilmoittajana kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häissä. Hänen tehtävänään oli myös huolehtia presidentti Tarja Halosesta häiden ajan. Dalborg kehuu, että Halonen tanssi koostaan huolimatta ”kevyesti ja elegantisti”. Dalborg on itse varsin pienikokoinen.

Hans Dalborg: Vastuun ihana taakka, vuoteni Nordean johtajana 1991–2011 (Ansvarets sköna börda. Mina år med Nordea). Suomentanut Heikki Eskelinen. WSOY. 424 s.

Hans Dalborg

 Syntyi vuonna 1941 kirkkoherraisän ja hammaslääkäriäidin perheeseen. Kahdeksan sisarusta, joista yksi on suomalainen sotalapsi Toini.

 Teki pitkän uran vakuutusyhtiö Skandiassa nousten sen ylimpään johtoon.

 Tuli Nordbankenin toimitusjohtajaksi 1991 keskelle pankkikriisiä.

 Merita-Nordbankenin toimitusjohtaja 1997–2001.

 Nordean hallituksen puheenjohtaja 2002–2011.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  7. 7

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  10. 10

   Turun puukottajaa ei välttämättä voida siirtää marokkolaiseen vankilaan – Suomelta puuttuu Marokon kanssa sopimus tuomitun siirtämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää