Valikko
Talous

Aki Hintsan esiintymiset Davosissa johtivat positiiviseen ongelmaan: Ylitarjontaa yhteydenotoista

Syövästä toipuva suomalainen lääkäri puhui Maailman talousfoorumissa hyvinvoinnista

”Tämä on ylittänyt moninkertaisesti odotukseni”, Aki Hintsa sanoo.

HS tavoitti Hintsan perjantaina iltapäivällä Davosista. Suomalaislääkäri oli juuri menossa tapaamaan Singaporen yliopiston pääjohtajaa. Hintsalla oli perjantaina vielä edessään yleisökeskustelu syövän parannuskeinoista.

”Osallistun siihen lääkärinä ja potilaana.”

Hintsa, 57, tunnetaan formulakuljettajien ja yritysjohtajien lääkärinä ja valmentajana. Tällä viikolla Hintsa sai poikkeuksellisen mahdollisuuden, kun hän piti kaksi pitkää valmennustilaisuutta World Economic Forumissa (WEF) eli Maailman talousfoorumissa Davosissa. Tapahtumaa pidetään maailman merkittävimpänä huippujohtajien kohtaamispaikkana.

Omien tilaisuuksiensa ja syöpäkeskustelun lisäksi Hintsa osallistui Arianna Huffingtonin vetämään tilaisuuteen aivojen kapasiteetista.

Aki Hintsan mukaan esiintymiset ovat herättäneet niin laajaa huomiota, että hänen yrityksellään on positiivinen ongelma.

”Meillä on ylitarjontaa optioista – enemmän mahdollisuuksia kuin pystymme ihan lähitulevaisuudessa viemään eteenpäin. Yhteydenottoja eri yliopistoista, insituutioista ja yrityksistä on tullut paljon.”

Muun muassa BBC on käsitellyt Hintsan menetelmää Davosin yhteydessä.

Hintsan sessiot pidettiin Rinerhornin vuorella Davosin kupeessa. Ne olivat luonteeltaan intiimimpiä kuin useimmat WEFin yleisötilaisuudet. Paikalla molemmissa tilaisuuksissa oli noin seitsemänkymmentä henkilöä.

Hintsan kanssa esiintyivät Formula 1:n maailmanmestarit Sebastian Vettel ja Mika Häkkinen sekä testikuljettajana Formula 1:ssa toiminut britti Susie Wolff. Hintsa on toiminut kolmikon valmentajana. Keskustelua veti brittiläinen johtajuuden asiantuntija, professori Lynda Gratton.

Aki Hintsa kertoi Davosissa hyvinvointifilosofiastaan, joka perustuu ennaltaehkäisyyn.

”Korostin sitä, että hyvinvoinnilla on vaikutusta myös suoritustasoon. Hyvä suoritustaso on hyvinvoinnin sivutuote”, Hintsa sanoo.

Hintsan menetelmässä hyvinvointi on jaettu kuuteen lohkoon. Kaiken keskellä on ”core”, ihmisen ydin, joka on ensin pantava kuntoon.

Hintsan mukaan juuri ydinasiat kiinnostivat eniten tilaisuuksiin osallistuneita johtajia

”Minulle tuli eniten kysymyksiä siitä, kuinka voin käytännössä löytää oman identiteettini”, Hintsa kertoo.

”Oli melkein vaikea päästä pois tilaisuuden jälkeen, kun niin monet halusivat jatkaa keskustelua.”

WEFin perustaja Klaus Schwab kutsui Hintsan puhujaksi sen jälkeen kun järjestäjät olivat etsineet maailmalta sopivaa puhujaa, joka kertoisi huippujohtajille hyvinvoinnin merkityksestä ja ennaltaehkäisevistä menetelmistä.

Hintsan maine maailmalla perustuu erityisesti hänen työhönsä Formula 1 -tallien palveluksessa. Hintsa on toiminut Häkkisen ja Vettelin lisäksi muun muassa Kimi Räikkösen ja Lewis Hamiltonin lääkärinä ja valmentajana.

Davosissa julkistettiin myös Heiaheia-startupin kehittämä Hintsa Better Life -sovellus, joka esittelee tarkemmin Hintsan menetelmää. Sovelluksen on kehittänyt liikuntasovelluksestaan tunnettu Heiaheia, joka fuusioitui äskettäin Hintsan valmennuspalveluita tuottavan Hintsa Performancen kanssa. Fuusion jälkeen yhtiön nimeksi tulee H2H Performance.

Yhtiön tuotejohtajan Olli Oksasen mukaan useampi kansainvälinen suuryritys kiinnostui Davosissa yhtiön valmennuspalveluista.

”Nähdessään sovelluksen he ovat ymmärtäneet, että ratkaisumme voi skaalata laajemmille henkilöstöryhmille”, Oksanen sanoo.

Sovelluksen latausmäärät eivät ole vielä tiedossa.

Hintsan metodi nojaa vahvasti tieteelliseen tutkimukseen. Davosin esiintyminen oli hyödyllinen myös tieteellisten kontaktien kannalta, Hintsa kertoo.

”Tiedeyhteisö on ottanut menetelmämme vastaan suurella innolla”, Hintsa sanoo.

Hänen verkostossaan on mukana maailmalla vaikuttavia valmentamisen ja lääketieteen asiantuntijoita, kuten unitutkimuksistaan tunnettu Harvardin lääketieteellisen professori Steven Lockley.

Monia mallin osia on testattu formulakuskeilla.

”Ilman formuloita moni näistä asioista olisi teoriaa. Olemme testanneet asioita yhdessä maailman rajuimmista ja henkisesti vaativimmista urheilulajeista.”

”Formula 1 on paras silta huippu-urheilusta liike-elämään ja politiikkaan”, Hintsa sanoo.

HS julkaisi lauantaina 16. tammikuuta laajan artikkelin Hintsan menetelmästä ja hänen elämäntarinastaan. Aki Hintsa sairastui kesällä 2015 vaikeaan syöpään, mutta on toipumassa sairaudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailman talousfoorumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   ”Hyvä, mutta riittämätön” – kaupan jättien mukaan apteekkiuudistus on maltillinen, mutta askel oikeaan suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää