Valikko
Talous

Uber ajaa taksifirmoja ahtaalle – New Yorkissa taksikuskeista tuli mukavampia

Aiemmin tässä kuussa Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin.

Yhdysvaltalainen kyytienvälitysyritys Uber on alkanut toden teolla sekä uhata että muuttaa perinteisiä taksiyhtiöitä maailmalla.

Aiemmin tässä kussa Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti hakevansa konkurssiin, mutta aikoo jatkaa mahdollisuuksien mukaan uudessa muodossa. Konkurssihakemuksen keskeiseksi syyksi yhtiö ilmoitti suuret velat, mutta yhtiön vaikeuksien takana ovat myös Uberin ja Lyftin kaltaisten välitysyrityksien tuoma kilpailu.

New Yorkissa Uber ja perinteiset keltaiset taksit ovat käyneet jo pitkään taistelua. New York -aikakauslehti uutisoi tammikuussa, että Uber on tehnyt New Yorkin taksikuskeista mukavampia.

Tilaston mukaan valitukset New Yorkin keltaisten taksien kuljettajia kohtaan ovat vähentyneet sen jälkeen, kun Uber aloitti toiminnan New Yorkissa toukokuussa 2011. Sama on tapahtunut Chicagossa.

New Yorkissa Uber on jo iso tekijä ja taksikuskien vihaama toimija. The Wall Street Journal uutisoi, että heinäkuussa 2015 Uber-autoilla tehtiin keskimäärin satatuhatta matkaa päivässä. Keltaiset taksit tekivät 410 000 matkaa kesäkuun aikana, kertoo New York Magazine.

Aluksi Uber toimi New Yorkissa paljon Manhattanin ulkopuolella, jossa keltaisia takseja ei paljon näe. Tilanne on muuttunut. Pelkästään huhti–kesäkuussa 2015 Uber-matkat lisääntyivät 3,8 miljoonalla matkalla eli suurin piirtein saman verran kuin keltaisten taksien matkat vähenivät. Uberilla on noin 13 prosenttia Manhattanin kuljetuksista, mutta osuus on kasvussa.

New Yorkin taksikuskit ovat haastaneet New Yorkin kaupungin viranomaiset oikeuteen, koska heidän taksioikeuksiensa arvot ovat romahtaneet.

New Yorkissa on pitänyt olla vuodesta 1937 lähtien auton konepeltiin kiinnitetty lupalaatta eli medallion, jotta kuljettaja on saanut ottaa kadulta ihmisiä kyytiin ja kuljettaa heitä maksua vastaan. Lue Reutersin kirjoitus haasteesta.

Vielä jokin aika sitten yksi lupalaatta maksoi yli miljoona dollaria. Laattoja ovat usein ostaneet yhtiöt, jotka liisaavat laatat kuljettajille. He taas ottavat liisauksen takia merkittäviä velkoja.

Liisauksista saatavat kuukausituotot ovat pudonneet jo 50 prosenttia. Taksiyrittäjien mielestä New Yorkin kaupunki on harhauttanut yrittäjiä, kun ne ovat ostaneet lupia uskoen kaupungin lupaukseen, että laatta mahdollistaa kannattavan kuljetusbisneksen.

Uberia ei koske mitkään taksiyhtiöitä koskevat säännöt eivätkä ne tarvitse lupia, koska Uber määrittelee toimintansa kuljetusten jakamiseksi, ei ammattimaiseksi kuljetustoiminnaksi, vaikka monet Uber-kuljettajat saavatkin elannon kuljettamisesta.

Samanlaisia ongelmia on myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Australiassa on alueita, joissa taksioikeuksien hinnat ovat pudonneet murto-osaan.

New York, kuten monet muut kaupungit ovat yrittäneet löytää keinoja, joilla suojella perinteisiä taksiyrityksiä. Keskeinen syy on se, että kaupungit uskovat saavansa enemmän verotuloja vakituisilta ja helposti tarkkailtavilta taksiyhtiöiltä ja -kuskeilta kuin Uberin satunnaisilta ja yksittäisiltä kuskeilta.

Myöskään Uberilta ei paljon verotuloja odoteta. Yleensä Kalifornian Piilaakson jättiyritykset ovat taitavia minimoimaan veronsa.

Lontoossa perinteiset mustien taksien kuljettavat protestoivat viime syksynä Uberia ja uusia minitaksilupia kadut tukkineessa mielenosoituksessa. Lontoossa viranomaiset odottavat konsultin ehdotusta, miten Uberiin pitäisi suhtautua. Monissa Euroopan maissa Uberin toimintaa on hankaloitettu ja Saksassa jopa kielletty.

Taksimaailmaa ei kuitenkaan mullista enää pelkästään Uber. Monessa maassa on perustettu Uberin kaltaisia älypuhelimia hyväkseen käyttäviä kyydinvälitysyrityksiä.

Tämä on uhka myös Uberille. Uutistoimisto Reuters kertoi 15. tammikuuta, että Kiinassa Uber on joutunut tukemaan matkojen hintoja, jotta se voisi vallata suuremman markkinaosuuden. Uutisessa sanottiin, ettei Uber ole voitollinen yhdessäkään kaupungissa Kiinassa.

Kiinassa merkittävä kilpailija on Didi Kuaidi, joka puolestaan on sijoittanut ainakin Intian suurimpaan uuteen kyytivälitysyritykseen Olaan ja amerikkalaiseen Lyftiin.

Euroopassa Uberin kanssa kilpailee muun muassa BlaBlaCar. Uberin puolella on tunnettuus ja suuruuden ekonomia. Uberistä on puhuttu niin paljon, että se tulee ensimmäisenä mieleen, kun asiakas haluaa tilata muun kuin perinteisen taksiyhtiön kuljetuksen.

Suomessa Uberia ei ole kielletty, vaikka taksiyhtiöt ovat suhtautuneet siihen hyvin kriittisesti. Joulukuussa henkilökuljetusliike Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen toivotti Kauppalehdessä Uberin tervetulleeksi, kunhan säännöt ovat kaikille samat.

”Reilu kilpailutilanne on tärkein asia. Jos Uber saa tehdä jotain, niin meidänkin pitää saada tehdä se”, Kovanen sanoi kirjoituksessa.

Suomessa taksilupaan tarvitaan pitkä kokemus ja vuosien jonotus, kun Uber-kuskiksi pääsee HS:n testin perusteella 45 minuutin koulutuksella. Lue aiheesta artikkeli.

Uber korostaa, ettei se tarjoa kuljetuspalveluja vaan toimii Uber-kuljettajan ja asiakkaan välissä olevana välittäjänä. Näin ollen se ilmoittaa, ettei se ole myöskään itse kuljetuksen osapuoli.

Yhdysvalloissa on käyty kiistaa siitä, ovatko Uberin kuljettajat Uberin työntekijöitä vai eivät. Esimerkiksi Kaliforniassa oikeus on määrännyt Uberin maksamaan kuljettajalle korvauksia Uber-kuskina toimimisesta, koska oikeus tulkitsi Uberin kuljettajan työnantajaksi. Lue aiheesta HS:n artikkeli tästä. Uber on valittanut päätöksistä.

Kaliforniassa tuomari on perustellut päätöstä muun muassa sillä, että Uber määrää kuskien veloittamat hinnat. Uberilla on myös monia muita sääntöjä, jotka määrittelevät kuskin toimintavapauden.

Useimmissa maissa tarvitaan kuljetuksiin lupa, mutta Uber kiertää tätä sanomalla, että sen miljardibisneksestä kerryttävissä kuljetuksissa ei ole kyse ammattimaisesta kuljettamisesta vaan kuljetusten jakamisesta.

Monet Uber-kuskit ovat vetäneet yhtiön oikeuteen Yhdysvalloissa ja vaatii kohtuullisimpia ehtoja.

Yhdysvaltoissa Seattlen kaupunki on myöntänyt Uberin ja muiden kuljetusvälitysyrityksien työntekijöille mahdollisuuden neuvotella keskitetysti työehdoistaan Uberin kanssa. Uberille tämä on uhka, sillä toiminta perustuu siihen, että kuljettajat ovat yrittäjiä, jotka ajavat omilla autoillaan omalla riskillään.

Uber on pidättänyt esimerkiksi viidesosan kuljettajien ansioista maksuna palvelun käytöstä. Uberin tehtävä on lähinnä huolehtii sovelluksensa toimivuudesta. Lue tästä Uberin työehdot.

Uber ei ole pörssissä, mutta se on arvioitu 60–70 miljardia dollarin arvoiseksi, mikä on enemmän kuin yhdenkään toisen start-up-yrityksen arvo toistaiseksi. Lue tästä aiheesta The New York Timesin kirjoitus.

Jos eri puolilla maailmaa Uber todetaan tavanomaiseksi taksiyhtiöksi eikä teknologiayhtiöksi, sen arvo todennäköisesti romahtaa, sillä yhtiön koko liikeidea perustuu siihen, ettei sillä ole autoja tai muuta kiinteää omaisuutta. Eikä siis työsuhteessa olevia kuljettajiakaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Rahamaailman ”pulska kissa”? Barack Obama nostaa yhdestä puheesta 400 000 dollaria ja joutui vastustajien hampaisiin

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  9. 9

   Hurjia vuokrankorotuksia pelkäävät Lehtisaaren asukkaat syyttävät kirkkoa mediatempusta – ”Viivästettyä vääryyttä”

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  5. 5

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää