Valikko
Talous

Uber ajaa taksifirmoja ahtaalle – New Yorkissa taksikuskeista tuli mukavampia

Aiemmin tässä kuussa Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin.

Yhdysvaltalainen kyytienvälitysyritys Uber on alkanut toden teolla sekä uhata että muuttaa perinteisiä taksiyhtiöitä maailmalla.

Aiemmin tässä kussa Uberin kotikaupungin San Franciscon suurin taksiyritys ilmoitti hakevansa konkurssiin, mutta aikoo jatkaa mahdollisuuksien mukaan uudessa muodossa. Konkurssihakemuksen keskeiseksi syyksi yhtiö ilmoitti suuret velat, mutta yhtiön vaikeuksien takana ovat myös Uberin ja Lyftin kaltaisten välitysyrityksien tuoma kilpailu.

New Yorkissa Uber ja perinteiset keltaiset taksit ovat käyneet jo pitkään taistelua. New York -aikakauslehti uutisoi tammikuussa, että Uber on tehnyt New Yorkin taksikuskeista mukavampia.

Tilaston mukaan valitukset New Yorkin keltaisten taksien kuljettajia kohtaan ovat vähentyneet sen jälkeen, kun Uber aloitti toiminnan New Yorkissa toukokuussa 2011. Sama on tapahtunut Chicagossa.

New Yorkissa Uber on jo iso tekijä ja taksikuskien vihaama toimija. The Wall Street Journal uutisoi, että heinäkuussa 2015 Uber-autoilla tehtiin keskimäärin satatuhatta matkaa päivässä. Keltaiset taksit tekivät 410 000 matkaa kesäkuun aikana, kertoo New York Magazine.

Aluksi Uber toimi New Yorkissa paljon Manhattanin ulkopuolella, jossa keltaisia takseja ei paljon näe. Tilanne on muuttunut. Pelkästään huhti–kesäkuussa 2015 Uber-matkat lisääntyivät 3,8 miljoonalla matkalla eli suurin piirtein saman verran kuin keltaisten taksien matkat vähenivät. Uberilla on noin 13 prosenttia Manhattanin kuljetuksista, mutta osuus on kasvussa.

New Yorkin taksikuskit ovat haastaneet New Yorkin kaupungin viranomaiset oikeuteen, koska heidän taksioikeuksiensa arvot ovat romahtaneet.

New Yorkissa on pitänyt olla vuodesta 1937 lähtien auton konepeltiin kiinnitetty lupalaatta eli medallion, jotta kuljettaja on saanut ottaa kadulta ihmisiä kyytiin ja kuljettaa heitä maksua vastaan. Lue Reutersin kirjoitus haasteesta.

Vielä jokin aika sitten yksi lupalaatta maksoi yli miljoona dollaria. Laattoja ovat usein ostaneet yhtiöt, jotka liisaavat laatat kuljettajille. He taas ottavat liisauksen takia merkittäviä velkoja.

Liisauksista saatavat kuukausituotot ovat pudonneet jo 50 prosenttia. Taksiyrittäjien mielestä New Yorkin kaupunki on harhauttanut yrittäjiä, kun ne ovat ostaneet lupia uskoen kaupungin lupaukseen, että laatta mahdollistaa kannattavan kuljetusbisneksen.

Uberia ei koske mitkään taksiyhtiöitä koskevat säännöt eivätkä ne tarvitse lupia, koska Uber määrittelee toimintansa kuljetusten jakamiseksi, ei ammattimaiseksi kuljetustoiminnaksi, vaikka monet Uber-kuljettajat saavatkin elannon kuljettamisesta.

Samanlaisia ongelmia on myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Australiassa on alueita, joissa taksioikeuksien hinnat ovat pudonneet murto-osaan.

New York, kuten monet muut kaupungit ovat yrittäneet löytää keinoja, joilla suojella perinteisiä taksiyrityksiä. Keskeinen syy on se, että kaupungit uskovat saavansa enemmän verotuloja vakituisilta ja helposti tarkkailtavilta taksiyhtiöiltä ja -kuskeilta kuin Uberin satunnaisilta ja yksittäisiltä kuskeilta.

Myöskään Uberilta ei paljon verotuloja odoteta. Yleensä Kalifornian Piilaakson jättiyritykset ovat taitavia minimoimaan veronsa.

Lontoossa perinteiset mustien taksien kuljettavat protestoivat viime syksynä Uberia ja uusia minitaksilupia kadut tukkineessa mielenosoituksessa. Lontoossa viranomaiset odottavat konsultin ehdotusta, miten Uberiin pitäisi suhtautua. Monissa Euroopan maissa Uberin toimintaa on hankaloitettu ja Saksassa jopa kielletty.

Taksimaailmaa ei kuitenkaan mullista enää pelkästään Uber. Monessa maassa on perustettu Uberin kaltaisia älypuhelimia hyväkseen käyttäviä kyydinvälitysyrityksiä.

Tämä on uhka myös Uberille. Uutistoimisto Reuters kertoi 15. tammikuuta, että Kiinassa Uber on joutunut tukemaan matkojen hintoja, jotta se voisi vallata suuremman markkinaosuuden. Uutisessa sanottiin, ettei Uber ole voitollinen yhdessäkään kaupungissa Kiinassa.

Kiinassa merkittävä kilpailija on Didi Kuaidi, joka puolestaan on sijoittanut ainakin Intian suurimpaan uuteen kyytivälitysyritykseen Olaan ja amerikkalaiseen Lyftiin.

Euroopassa Uberin kanssa kilpailee muun muassa BlaBlaCar. Uberin puolella on tunnettuus ja suuruuden ekonomia. Uberistä on puhuttu niin paljon, että se tulee ensimmäisenä mieleen, kun asiakas haluaa tilata muun kuin perinteisen taksiyhtiön kuljetuksen.

Suomessa Uberia ei ole kielletty, vaikka taksiyhtiöt ovat suhtautuneet siihen hyvin kriittisesti. Joulukuussa henkilökuljetusliike Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen toivotti Kauppalehdessä Uberin tervetulleeksi, kunhan säännöt ovat kaikille samat.

”Reilu kilpailutilanne on tärkein asia. Jos Uber saa tehdä jotain, niin meidänkin pitää saada tehdä se”, Kovanen sanoi kirjoituksessa.

Suomessa taksilupaan tarvitaan pitkä kokemus ja vuosien jonotus, kun Uber-kuskiksi pääsee HS:n testin perusteella 45 minuutin koulutuksella. Lue aiheesta artikkeli.

Uber korostaa, ettei se tarjoa kuljetuspalveluja vaan toimii Uber-kuljettajan ja asiakkaan välissä olevana välittäjänä. Näin ollen se ilmoittaa, ettei se ole myöskään itse kuljetuksen osapuoli.

Yhdysvalloissa on käyty kiistaa siitä, ovatko Uberin kuljettajat Uberin työntekijöitä vai eivät. Esimerkiksi Kaliforniassa oikeus on määrännyt Uberin maksamaan kuljettajalle korvauksia Uber-kuskina toimimisesta, koska oikeus tulkitsi Uberin kuljettajan työnantajaksi. Lue aiheesta HS:n artikkeli tästä. Uber on valittanut päätöksistä.

Kaliforniassa tuomari on perustellut päätöstä muun muassa sillä, että Uber määrää kuskien veloittamat hinnat. Uberilla on myös monia muita sääntöjä, jotka määrittelevät kuskin toimintavapauden.

Useimmissa maissa tarvitaan kuljetuksiin lupa, mutta Uber kiertää tätä sanomalla, että sen miljardibisneksestä kerryttävissä kuljetuksissa ei ole kyse ammattimaisesta kuljettamisesta vaan kuljetusten jakamisesta.

Monet Uber-kuskit ovat vetäneet yhtiön oikeuteen Yhdysvalloissa ja vaatii kohtuullisimpia ehtoja.

Yhdysvaltoissa Seattlen kaupunki on myöntänyt Uberin ja muiden kuljetusvälitysyrityksien työntekijöille mahdollisuuden neuvotella keskitetysti työehdoistaan Uberin kanssa. Uberille tämä on uhka, sillä toiminta perustuu siihen, että kuljettajat ovat yrittäjiä, jotka ajavat omilla autoillaan omalla riskillään.

Uber on pidättänyt esimerkiksi viidesosan kuljettajien ansioista maksuna palvelun käytöstä. Uberin tehtävä on lähinnä huolehtii sovelluksensa toimivuudesta. Lue tästä Uberin työehdot.

Uber ei ole pörssissä, mutta se on arvioitu 60–70 miljardia dollarin arvoiseksi, mikä on enemmän kuin yhdenkään toisen start-up-yrityksen arvo toistaiseksi. Lue tästä aiheesta The New York Timesin kirjoitus.

Jos eri puolilla maailmaa Uber todetaan tavanomaiseksi taksiyhtiöksi eikä teknologiayhtiöksi, sen arvo todennäköisesti romahtaa, sillä yhtiön koko liikeidea perustuu siihen, ettei sillä ole autoja tai muuta kiinteää omaisuutta. Eikä siis työsuhteessa olevia kuljettajiakaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  4. 4

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Moni kaupunki markkinoi itseään auringonpaisteella, mutta missä kesät ovat oikeasti kaikkein lämpimimmät? HS:n kartta näyttää jokaisen kunnan tilanteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Hollywood-tähden vodkayritys suivaantui brittipariskunnan chilikastikkeisiin – ”He haluavat hävittää kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää