Talous

Omakotirakentamisessa pilkahtaa valoa – pienten talojen menekki kasvaa

Valmistalopakettien tilaukset näyttävät vihdoin lisääntyvän monen vuoden laman jälkeen

Pientaloteollisuuden toimittamien valmistalopakettien määrä on vähentynyt jo monena vuonna.

Nyt alalla odotetaan, että käänne vihdoin tapahtuisi tänä vuonna. Merkkejä markkinoiden piristymisestä on.

Kastelli-talojen pääkaupunkiseudun työpäällikkö Tero Silvennoinen sanoo, että suunta kääntyi parempaan jo viime vuoden puolella. Uusien talojen tilauskanta on hänen mukaansa nyt selvästi suurempi kuin vuosi sitten, joten ainakin Kastellin valmistaloja nousee keväällä pääkaupunkiseudulla aiempaa enemmän.

Silvennoinen oli viime viikolla tarkastamassa Vantaan Koivukylään valmistuvaa 90-neliöistä omakotitaloa, joka edustaa hänen mukaansa melko tyypillistä pienehkölle tontille rakennettavaa taloa.

Silvennoinen on ollut nykyisessä työssään viisi vuotta. Hän sanoo asiakkaiden siirtyneen tänä aikana pienempiin talomalleihin. ”Taustalla on ehkä taloustilanne. Ihmiset ovat tulleet tarkemmiksi. Ostetaan tarpeen mukaan eikä hukkaneliöitä haluta.”

Kysyntäsuuntauksen innoittamana Kastelli julkisti äskettäin miniomakotitalon, joka on vain 49 neliön kokoinen. Yhtiö kertoo, että nettikävijöiden määrän perusteella se on herättänyt suurta kiinnostusta.

Pientaloteollisuuden yrityksiä edustavan PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen sanoo hänkin havainneensa merkkejä paremmasta.

Omakotitalojen rakentaminen ja valmistalopakettien myynti on pudonnut rajusti kymmenessä vuodessa. 2000-luvun puolivälissä uusia omakotitaloja rakennettiin parhaimmillaan jopa 15 000 vuodessa.

Vuoden 2008 notkahduksen jälkeen rakentaminen toipui hieman, ja vielä vuonna 2010 nousi noin 12 000 taloa. Viime vuonna määrä oli pudonnut 6 000:een, mikä oli vain noin kolmannes kymmenen vuoden takaisista luvuista.

Valmiiden talopakettien myynti ei ole pudonnut suorassa suhteessa omakotialoitusten määrään, koska aiempaa suurempi osa talojen tekijöistä turvautuu valmistaloihin.

Valmistalojen osuus kaikista rakennettavista pientaloista oli PTT:n Rautiaisen mukaan kymmenen vuotta sitten noin 60 prosenttia, mutta nyt se on noussut noin 74 prosenttiin. Alan teollisuus toimitti viime vuonna noin 4 500 erilaista valmistalopakettia asiakkaille.

Valmistalojen suosion kasvun ansiosta ainakaan alan suurimmat yritykset eivät ole kärsineet pitkästä talopakettilamasta niin paljon kuin voisi olettaa. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että avaimet käteen -toimitusten osuus on kasvanut nopeasti.

Nykyään lähes puolet talopaketeista, eli kolmannes kaikista omakotitaloista, myydään asumisvalmiina, Rautiainen sanoo. Tällä talonvalmistajat ovat osin pystyneet korvaamaan taantuman vaikutuksia liikevaihdossa.

Kastellin Silvennoisen mukaan yrityksen pääkaupunkiseudulla toimittamista taloista jo suurin osa myydään muuttovalmiina. Myös tilojen räätälöinti asiakkaan toiveiden mukaan yleistyy. Huonejärjestystä voidaan muuttaa, ja materiaaleissa on valinnanvaraa.

Yhtiöiden konkursseja tai saneerauksia ei ole taantumasta huolimatta Rautiaisen mukaan alalla juuri nähty. Sen sijaan lomautuksiin on turvauduttu.

Talonasennukset yhtiöt hoitavat yleensä alihankkijoilla, joten niihin ei käytetä omaa vakinaista henkilöstöä.

Pientaloalalla on Suomessa pari sataa yritystä, mutta vakiintuneita yhtiöitä on Rautiaisen mukaan noin 40. Työnantajayhdistys PTT:hen on järjestäytynyt 16 yritystä, jotka hoitavat noin puolet valmistalomyynnistä.

Rautiainen sanoo, että pankit ovat osaltaan vaikuttaneet omakotirakentamisen kurjistumiseen.

”Jäsenyrityksistämme tulee viestiä, että kauppoja peruuntuu, kun pankit ovat tiukkoina vakuusehdoissaan. Aiempaa pienempi osuus valmistuvasta talosta hyväksytään lainan vakuudeksi.”

PTT toivoo valtiolta enemmän takausapua vaikeassa tilanteessa. Nyt rakentaja voi saada valtion takausta 20 prosentille lainamäärästään, mutta enimmillään 50 000 euroa.

Myös tonttipula haittaa rakentamishaaveita suurimmissa keskuksissa. Espoossa oli toissa vuonna tarjolla alle sata tonttia, mutta hakijoita oli lähes tuhat.

”Perustilanne ei ole muuttunut miksikään. Enemmistö suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Tämä käy ilmi kaikista selvityksistä”, Rautiainen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Omakotitalot
 • Rakentaminen
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  3. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  4. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää