Valikko
Talous

Kiina-rauhattomuus jatkuu – asiantuntijat eivät usko heilunnan vievän romahdukseen

Kiina, öljy ja raaka-aineet muodostavat vyyhden, joka pitää kansainvälisiä sijoitus- ja rahamarkkinoita jännityksessä.

Osakemarkkinoilla on ollut viime aikoina Kiina-lähtoistä rauhattomuutta. Markkinoilla on ennustettu, että pahempaakin on luvassa ja Kiinan talous voisi päätyä romahdukseen.

Pankkikonserni Nordean päästrategi Lippo Suominen ei kuulu romahduksen ennustajiin, mutta hän uskoo, että rauhattomaan menoon saadaan tottua.

”Maailmantaloudessa on olemassa ongelmia ja epävarmuuksia, eikä oikein tiedetä millä lailla ne ratkotaan. Tämä pitää yllä rauhattomuutta”, Suominen sanoo.

Suominen näkee kolme perustavaa tekijää markkinatilanteen taustalla. Kiinan talouden sekä öljyn ja muiden raaka-aineiden hintakehityksen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa pitkään jatkunut tasaisen hyvä meno osakkeissa. Nousua on koettu noin seitsemän vuotta putkeen.

”Totta kai entistä useampi on alkanut pohtia, miten kauan tämä voi jatkua, ja mitkä ovat ne tekijät, jotka sen katkaisevat.”

Kiinan taloudesta taas kaikki ovat Suomisen mukaan tienneet, että maan talouskasvu hidastuu. Epätietoisuutta on ollut vain hidastumisen vauhdista ja kestosta.

Hermostuneisuutta on lisännyt valtiojohtoisen Kiinan johtajien tempoileva ja epäjohdonmukainen politiikka. Välillä on elvytetty, välillä kiristetty.

Öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen dramaattinen lasku on toinen epävarmuuden aiheuttaja.

Kun öljyn hinta lähti halpenemaan noin puolitoista vuotta sitten, sitä pidettiin kuluttajien ja maailmatalouden kannalta hyvänä asiana. Kun lasku on jatkunut ja jatkunut, se on kääntynyt negatiiviseksi tekijäksi.

”Ensin iloittiin, mutta nyt on alettu pohtia huonoja seurauksia. Jos tuottajamaat ja -yritykset kärsivät liikaa, siitä saattaa olla maailmantaloudelle ja kansantalouksille vakavaa haittaa.”

Öljymarkkinoilla on Suomisen mukaan menossa viivytystaistelu. Kukaan ei halua antaa periksi ensimmäisenä ja ryhtyä alentamaan tuotantoaan. Öljyä tuotetaan niin kauan kuin edes muuttuvat kustannukset tulevat katetuiksi.

Edes liuskeöljyn tuottajat Yhdysvalloissa eivät ole juurikaan vähentäneet tuotantoaan, vaan ovat pysytelleet sitkeästi mukana, vaikka liuskeöljyn tuotanto on alan kalliimpia tuotantomuotoja. Toisaalta se on joustavaa tuotantoa, joka voidaan keskeyttää ja käynnistää nopeasti hintojen ja muiden olosuhteiden mukaan.

Uuteen tuotantoon ei nykyhinnoilla investoida, mutta jo 50 euroon nouseva hinta voisi auttaa monia. Siksi öljylle on muodostunut tällä tasolla oleva kattohinta, jonka yli hinnan on vaikea kavuta.

”Öljymarkkinoiden toimijat pohtivat nyt, mitä tapahtuu, kun ylitarjonta jatkuu ja varastot alkavat olla täynnä. Kuka ostaa sen viimeisen tynnyrin ja millä hinnalla”, Suominen kuvailee.

Suuriin romahduksiin Suominen ei usko sen paremmin Kiinassa kuin osakemarkkinoillakaan. Hän huomauttaa, että ongelmien lisäksi on olemassa positiivisia asioita.

Kiinassa positiivista on se, että poliittinen johto tarvitsee hyvin menevää taloutta pysyäkseen vallassa. Siksi siellä tehdään kaikki mahdollinen, ettei romahdusta pääse tapahtumaan.

Hyvää on myös se, että läntisessä maailmassa talous on nyt vaihteeksi paremmassa jamassa kuin kehittyvissä maissa. Yhdysvalloissa on jo nostettu ohjauskorkoa ja EU:ssakin on piristyvää. Korot ovat matalalla.

Suomen Pankin neuvonantaja ja Kiinan talouden tuntija Jouko Rautava sanoo, että Kiinan talous hidastuu kokolailla odotetusti eivätkä viime tiedot reaalitaloudesta kerro nopeasta heikkenemisestä.

Pörssiheilahtelut eivät ole Rautavan mukaan olleet yhteydessä reaalitalouteen, koska Kiinan osakemarkkinat ovat omanlaisensa ja kehittymättömät.

Kiinan valuutan yuanin kurssivaihtelut taas ovat hänestä merkki menosta oikeaan suuntaan, vaikka nekin ovat hermostuttaneet. Heilunta lisääntyy, kun keskuspankki on vapauttanut valuuttamarkkinoita ja haluaa integroitua paremmin muun maailman kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiinan talous
 • Maailmantalous
 • Öljyn hinta
 • Pörssit
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  5. 5

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  9. 9

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää