Valikko
Talous

Ministeri Rehn vaatii sähkön siirtohintoja rajusti korottavasta Carunasta selvitystä: ”Raja kertakorotuksille on vaihtoehto”

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väläyttää rajaa sähkön siirtohintojen kertakorotuksille. Hän on pyytänyt Energiavirastoa laatimaan selvityksen siirtoyhtiö Carunan rajuista hinnankorotuksista.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen sähköverkkoyhtiö Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

”Jos voimassa olevan lain varjolla tapahtuvaa sooloilua hinnoittelussa alkaa esiintymään lainsäätäjien, ministeriön ja viranomaisten pitää miettiä, mitä on tehtävä. Yksi vaihtoehto on, että hintojen kertakorotuksille asetetaan raja”, Rehn toteaa.

Hän arvioi, että Energiavirasto saa selvityksen valmiiksi viikon puolenvälin paikkeilla.

Vuonna 2013 voimaan astunut uusi sähkömarkkinalaki velvoittaa yritykset turvaamaan sähkönsaannin asiakkailleen myrskytilanteissakin. Asemakaava-alueilla sähköt saavat olla poikki enintään kuuden tunnin ajan. Caruna perusteleekin uusia hintojaan 200 miljoonan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Rehn ei niele Carunan selitystä.

”27 prosentin hinnan korotukset herättävät ihmetystä. Muillakin yhtiöillä on investointien takia hintapaineita, mutta niiden korotukset ovat olleet huomattavasti pienempiä – alle kymmenessä prosentissa.”

Sähköverkkoyhtiön roima siirtohintojen korotus saa täystyrmäyksen myös muilta poliitikoilta. Perussuomalaisten Kaj Turunen vaati jo viikonloppuna talousvaliokuntaa käsittelemään Carunan tapausta. Turunen on valiokunnan puheenjohtaja.

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan penää työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) tekemään selvityksen Carunan toiminnasta.

”TEM:n pitää nyt käydä tämä tapaus läpi juurta jaksaen ja katsoa, voidaanko tähän puuttua. Jos ei, niin siinä tapauksessa myös lainsäädännön toimenpiteitä pitää harkita. Nyt olisi tärkeää, että eduskunta saisi selvityksen tästä asiasta.”

Sdp oli hallituksessa vuonna 2013, kun enemmistöomisteinen Fortum myi Etelä-Suomen sähköverkkonsa nykyiselle Carunalle. Lindtman ei kuitenkaan suostu ottamaan vastuuta puolueensa harteille.

”Tämä oli silloisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok) valmistelema hanke. Jos se johtaa kohtuuttomiin korotuksiin, tätä pitää arvioida kriittisesti.”

Fortumin verkot nykyään omistava Caruna on kansainvälisten eläkerahastojen pyörittämä yhtiö. Vain viidennes yhtiöstä on suomalaisten toimijoiden, Kevan ja Elon, hallussa.

Eduskunnan varapuhemies ja entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) vastusti kauppaa kiivaasti vuonna 2013 keskustan ollessa oppositiopuolue.

”Valtiolla oli Fortumin enemmistöomistajana monta tapaa sanoa, että verkkoja ei myydä. Jos Fortum halusi välttämättä muuttaa tasettaan, valtio olisi voinut ostaa verkot vaikka jollekin valtio-omisteiselle infrayhtiölle. Vaihtoehtoja kyllä oli.”

Ministeri Rehnin mukaan on perusteltua kysyä, oliko Fortumin verkkojen myynti virhe.

”Näiden kohtuuttomien hinnankorotusten valossa tämä kysymys voidaan perustellusti esittää, mutta odotetaan nyt ensin Energiaviraston selvityksen tuloksia.”

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo, että ei allekirjoita kokoomuksen ajaman Fortum-kaupan kritiikkiä.

”En kytkisi Carunan-tapausta suoranaisesti energiaverkkojen myymiseen. Sähkönsiirto on luonnollinen monopoli, jota säädellään todella tiukasti. Lainsäädäntömme on suurten myrskyjen jälkeen rakennettu niin, että se kannustaa investoimaan verkkoihin, kuten siirtoverkkojen vetämiseen maan alle. Hinnat olisivat nousseet, olisipa verkot myyty tai ei.”

Stubbin mukaan on selvää, että ”loppupelissä asiakas maksaa investoinnit”. Hänkään ei silti purematta niele Carunan haamukorotuksia.

”Energiaviraston kuuluu arvioida, onko toimittu lain puitteissa.”

Carunan lähes 30 prosentin korotus Espoossa astuu voimaan huhtikuussa. Sähkön siirtohinnat kasvavat myös muualla pääkaupunkiseudulla, mutta selvästi maltillisemmin. Kuluttajaliitto haluaisi etukäteisvalvonnan sähkön siirtohintojen korotuksiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan sähköyhtiöiden äkkinäiset investointipaineet ovat itse aiheutettuja, eikä perusteita valtaviin kertakorotuksiin ole.

”Nykyinen järjestelmä ei kannusta siihen, että verkoista pidettäisiin tasaisesti hyvää huolta. Sen sijaan verkkoja korjataan vasta, kun on aivan pakko. Tällaista viestiä olen kuullut alan työntekijöiltä”, Arhinmäki toteaa.

Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta, mutta tarkistaa hintatason vain neljän vuoden välein. Uusi valvontajakso alkoi juuri vuoden alussa. Virasto voi siis langettaa sanktioita vuoden alun korotuksista sähköyhtiöille vasta vuonna 2020.

Energiavirasto voi tuolloin vaatia yhtiöitä laskemaan hintojaan, jos se arvioi, että sähkönjakelijat ovat hyväksikäyttäneet monopoliasemaansa ja rikkoneet kohtuullisen hinnan periaatteita. Kuluttajille vuosien päässä häämöttävät mahdolliset alennukset ovat laiha lohtu.

”Tekemällä suuria hinnankorotuksia nyt, yhtiöt saavat käytännössä korotonta lainaa pitkäksi aikaa. Energiaviraston pitäisi pystyä tekemään interventio välittömästi siirtohintojen kohtuuttomiin korotuksiin. Pitäisi myös miettiä, miten liian suuret sähkölaskut korvattaisiin kuluttajille nopeasti”, Pekkarinen sanoo.

Arhinmäki näkee äkilliset hintahypyt valvontajakson alussa osana verosuunnittelua.

”Tässä on ilmeisesti myös kyse siitä, että yhtiö rahastoi korjausrahastoa ulkomaille. Isoilla korotuksilla kerätään siis pesämunaa, joka kanavoidaan alhaisen verotuksen maahan.”

Yleisradio uutisoi sunnuntaina, että Carunan rahavirrat kulkevat verosuunnittelun avulla Alankomaiden kautta. Konsernin sisäisten lainajärjestelyjen vuoksi Caruna maksoi vuonna 2014 yhteisöveroa vain 1,6 prosenttia, Yle kertoi.

Valtiovarainministeri Stubbin mukaan verojen välttelyn vastainen taistelu on viime aikoina ottanut edistysaskelia. OECD julkaisi syksyllä verojen välttämistä ja voittojen siirron estämistä koskevan BEPS-hankkeen, jossa oli 15 toimenpide-ehdotusta kansalliseksi lainsäädännöksi.

”Suomi allekirjoitti näistä kokonaisuuksista yhden viime viikolla. Lisäksi viime viikolla Euroopan komissio julkaisi yritysverotuspaketin, jossa on ehdotuksia veronvälttämisen vastaisiksi toimiksi. Kannatamme näitä keinoja, ja viemme niitä eteenpäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkö
 • Sähkön hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  9. 9

   Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

  10. 10

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää