Valikko
Talous

Ministeri Rehn vaatii sähkön siirtohintoja rajusti korottavasta Carunasta selvitystä: ”Raja kertakorotuksille on vaihtoehto”

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) väläyttää rajaa sähkön siirtohintojen kertakorotuksille. Hän on pyytänyt Energiavirastoa laatimaan selvityksen siirtoyhtiö Carunan rajuista hinnankorotuksista.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen sähköverkkoyhtiö Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

”Jos voimassa olevan lain varjolla tapahtuvaa sooloilua hinnoittelussa alkaa esiintymään lainsäätäjien, ministeriön ja viranomaisten pitää miettiä, mitä on tehtävä. Yksi vaihtoehto on, että hintojen kertakorotuksille asetetaan raja”, Rehn toteaa.

Hän arvioi, että Energiavirasto saa selvityksen valmiiksi viikon puolenvälin paikkeilla.

Vuonna 2013 voimaan astunut uusi sähkömarkkinalaki velvoittaa yritykset turvaamaan sähkönsaannin asiakkailleen myrskytilanteissakin. Asemakaava-alueilla sähköt saavat olla poikki enintään kuuden tunnin ajan. Caruna perusteleekin uusia hintojaan 200 miljoonan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Rehn ei niele Carunan selitystä.

”27 prosentin hinnan korotukset herättävät ihmetystä. Muillakin yhtiöillä on investointien takia hintapaineita, mutta niiden korotukset ovat olleet huomattavasti pienempiä – alle kymmenessä prosentissa.”

Sähköverkkoyhtiön roima siirtohintojen korotus saa täystyrmäyksen myös muilta poliitikoilta. Perussuomalaisten Kaj Turunen vaati jo viikonloppuna talousvaliokuntaa käsittelemään Carunan tapausta. Turunen on valiokunnan puheenjohtaja.

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan penää työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) tekemään selvityksen Carunan toiminnasta.

”TEM:n pitää nyt käydä tämä tapaus läpi juurta jaksaen ja katsoa, voidaanko tähän puuttua. Jos ei, niin siinä tapauksessa myös lainsäädännön toimenpiteitä pitää harkita. Nyt olisi tärkeää, että eduskunta saisi selvityksen tästä asiasta.”

Sdp oli hallituksessa vuonna 2013, kun enemmistöomisteinen Fortum myi Etelä-Suomen sähköverkkonsa nykyiselle Carunalle. Lindtman ei kuitenkaan suostu ottamaan vastuuta puolueensa harteille.

”Tämä oli silloisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok) valmistelema hanke. Jos se johtaa kohtuuttomiin korotuksiin, tätä pitää arvioida kriittisesti.”

Fortumin verkot nykyään omistava Caruna on kansainvälisten eläkerahastojen pyörittämä yhtiö. Vain viidennes yhtiöstä on suomalaisten toimijoiden, Kevan ja Elon, hallussa.

Eduskunnan varapuhemies ja entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) vastusti kauppaa kiivaasti vuonna 2013 keskustan ollessa oppositiopuolue.

”Valtiolla oli Fortumin enemmistöomistajana monta tapaa sanoa, että verkkoja ei myydä. Jos Fortum halusi välttämättä muuttaa tasettaan, valtio olisi voinut ostaa verkot vaikka jollekin valtio-omisteiselle infrayhtiölle. Vaihtoehtoja kyllä oli.”

Ministeri Rehnin mukaan on perusteltua kysyä, oliko Fortumin verkkojen myynti virhe.

”Näiden kohtuuttomien hinnankorotusten valossa tämä kysymys voidaan perustellusti esittää, mutta odotetaan nyt ensin Energiaviraston selvityksen tuloksia.”

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo, että ei allekirjoita kokoomuksen ajaman Fortum-kaupan kritiikkiä.

”En kytkisi Carunan-tapausta suoranaisesti energiaverkkojen myymiseen. Sähkönsiirto on luonnollinen monopoli, jota säädellään todella tiukasti. Lainsäädäntömme on suurten myrskyjen jälkeen rakennettu niin, että se kannustaa investoimaan verkkoihin, kuten siirtoverkkojen vetämiseen maan alle. Hinnat olisivat nousseet, olisipa verkot myyty tai ei.”

Stubbin mukaan on selvää, että ”loppupelissä asiakas maksaa investoinnit”. Hänkään ei silti purematta niele Carunan haamukorotuksia.

”Energiaviraston kuuluu arvioida, onko toimittu lain puitteissa.”

Carunan lähes 30 prosentin korotus Espoossa astuu voimaan huhtikuussa. Sähkön siirtohinnat kasvavat myös muualla pääkaupunkiseudulla, mutta selvästi maltillisemmin. Kuluttajaliitto haluaisi etukäteisvalvonnan sähkön siirtohintojen korotuksiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan sähköyhtiöiden äkkinäiset investointipaineet ovat itse aiheutettuja, eikä perusteita valtaviin kertakorotuksiin ole.

”Nykyinen järjestelmä ei kannusta siihen, että verkoista pidettäisiin tasaisesti hyvää huolta. Sen sijaan verkkoja korjataan vasta, kun on aivan pakko. Tällaista viestiä olen kuullut alan työntekijöiltä”, Arhinmäki toteaa.

Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta, mutta tarkistaa hintatason vain neljän vuoden välein. Uusi valvontajakso alkoi juuri vuoden alussa. Virasto voi siis langettaa sanktioita vuoden alun korotuksista sähköyhtiöille vasta vuonna 2020.

Energiavirasto voi tuolloin vaatia yhtiöitä laskemaan hintojaan, jos se arvioi, että sähkönjakelijat ovat hyväksikäyttäneet monopoliasemaansa ja rikkoneet kohtuullisen hinnan periaatteita. Kuluttajille vuosien päässä häämöttävät mahdolliset alennukset ovat laiha lohtu.

”Tekemällä suuria hinnankorotuksia nyt, yhtiöt saavat käytännössä korotonta lainaa pitkäksi aikaa. Energiaviraston pitäisi pystyä tekemään interventio välittömästi siirtohintojen kohtuuttomiin korotuksiin. Pitäisi myös miettiä, miten liian suuret sähkölaskut korvattaisiin kuluttajille nopeasti”, Pekkarinen sanoo.

Arhinmäki näkee äkilliset hintahypyt valvontajakson alussa osana verosuunnittelua.

”Tässä on ilmeisesti myös kyse siitä, että yhtiö rahastoi korjausrahastoa ulkomaille. Isoilla korotuksilla kerätään siis pesämunaa, joka kanavoidaan alhaisen verotuksen maahan.”

Yleisradio uutisoi sunnuntaina, että Carunan rahavirrat kulkevat verosuunnittelun avulla Alankomaiden kautta. Konsernin sisäisten lainajärjestelyjen vuoksi Caruna maksoi vuonna 2014 yhteisöveroa vain 1,6 prosenttia, Yle kertoi.

Valtiovarainministeri Stubbin mukaan verojen välttelyn vastainen taistelu on viime aikoina ottanut edistysaskelia. OECD julkaisi syksyllä verojen välttämistä ja voittojen siirron estämistä koskevan BEPS-hankkeen, jossa oli 15 toimenpide-ehdotusta kansalliseksi lainsäädännöksi.

”Suomi allekirjoitti näistä kokonaisuuksista yhden viime viikolla. Lisäksi viime viikolla Euroopan komissio julkaisi yritysverotuspaketin, jossa on ehdotuksia veronvälttämisen vastaisiksi toimiksi. Kannatamme näitä keinoja, ja viemme niitä eteenpäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkö
 • Sähkön hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää