Valikko
Talous

Eduskunta osasyyllinen siirtomaksujen koviin korotuksiin: Velvoitti sähköyhtiöitä uusimaan verkkojaan aiempaa nopeammin

Valtion Energiavirasto valvoo korotuksia vain jälkikäteen. Ministeri Olli Rehn väläyttää rajaa siirtomaksun kertakorotuksille.

Sähkön siirtohintoihin ilmoitetut kovat korotukset tuohduttavat eduskunnassa asti.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen, on luvannut ottaa siirtohinnat valiokunnan käsittelyyn, jotta korotusten kohtuullisuus tulee selvitetyksi.

Valitettavasti Turusen valiokunta eikä mikään muukaan poliittinen elin voi tehdä asialle muuta kuin paheksua.

Sähkön siirtohinnoittelu perustuu eduskunnan säätämiin lakeihin, joiden valvonta on annettu Energiavirastolle.

Eduskunta on osaltaan itse syyllinen nyt nähtyyn korotus­aaltoon. Se uusi sähkölakia vuonna 2013, ja laki velvoitti yhtiöitä uusiman verkkojaan aiempaa nopeampaan tahtiin. Taustalla olivat suurmyrskyt, jotka katkoivat sähköjä maaseudulla laajoilla alueilla.

Uuden lain perusteella Energiavirasto nosti sallittua pääoman tuottoprosenttia vuodelle 2016 vuodesta 2015 melkein kaksinkertaiseksi, noin kuuteen prosenttiin hieman yli kolmesta.

Tarkoitus oli varmistaa verkkoinvestointien onnistuminen pienimmillekin maaseutuyhtiöille.

Energiaviraston valvonta on hidasliikkeistä toimintaa, joka perustuu jälkikäteistarkkailuun. Virasto ei voi puuttua korotus­esityksiin siinä vaiheessa, kun sähkön siirtoyhtiö ilmoittaa uusista taksoista asiakkaalle.

Esimerkiksi siirtoyhtiö Carunan ilmoittamiin enimmillään jopa 50 prosentin korotuksiin virasto ei puutu – ainakaan tässä vaiheessa.

Viraston johtaja Veli-Pekka Saajo on tosin kertonut viraston saanen paljon yhteydenottoja kuluttajilta, ja hän arvioi korotukset ennätyssuuriksi. Tämäkin on viranomaiselta jo rohkea lausunto.

Energiavirasto valvoo lain mukaan sähkönsiirron kohtuullisuutta jälkikäteen neljän vuoden jaksoissa.

Edellinen neljän vuoden jakso päättyi juuri viime vuoden lopussa. Nyt virastossa lasketaan maan kaikkien siirtoyhtiöiden taseita ja tuloksia neljältä vuodelta. Kohtuullisuudesta annetaan lausunnot kuluvan vuoden lopulla.

Jos jonkin yhtiön katsotaan perineen kohtuuttomia siirtomaksuja, rahoja ei palautetta käteisenä asiakkaille. Korjaus tehdään siten, että seuraavan neljän vuoden jakson aikana kyseinen yhtiö saa tyytyä hieman pienempiin siirtotaksoihin.

Carunan ja eräiden muiden yhtiöiden kiistellyt uudet korotukset tulevat Energiavirastossa tarkasteluun noin viiden vuoden kuluttua, sen jälkeen kun vuosien 2016–2019 valvontajakso on päättynyt.

Energiavirastosta sanotaan, että mikäli asiakas on tyytymätön ilmoitettuihin korotuksiin ja epäilee sopimusehtoja loukatun, tämän pitää viedä hinnoittelu riita-asiana käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Kuluttajaliitto kehotti maanantaina kuluttajia tekemään valituksen kuluttajariitalautakuntaan.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on pyytänyt Energiavirastolta selvityksen sähköverkkoyhtiö Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

”Jos voimassa olevan lain varjolla tapahtuvaa sooloilua hinnoittelussa alkaa esiintyä, lainsäätäjien, ministeriön ja viranomaisten pitää miettiä, mitä on tehtävä. Yksi vaihtoehto on, että hintojen kertakorotuksille asetetaan raja”, Rehn sanoo.

Caruna perustelee uusia hintojaan 200 miljoonan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Rehn ei niele Carunan selitystä.

”27 prosentin hinnankorotukset herättävät ihmetystä. Muillakin yhtiöillä on investointien takia hintapaineita, mutta niiden korotukset ovat olleet huomattavasti pienempiä – alle kymmenessä prosentissa.”

Ministeri Rehnin mukaan on perusteltua kysyä, oliko Fortumin verkkojen myynti virhe.

”Näiden kohtuuttomien hinnankorotusten valossa tämä kysymys voidaan perustellusti esittää, mutta odotetaan nyt ensin Energiaviraston selvityksen tuloksia.”

Eduskunnassa kiivailtiin verkkoasioista jo vuoden 2013 lopulla, kun energiayhtiö Fortum päätti myydä omat verkkonsa ulkomaalaisille yrityksille, jotka perustivat isoista korotuksista kertoneen Carunan.

Perussuomalaisten Jussi Niinistö kysyi silloin pääministeri Jyrki Kataiselta, miksi hallitus sallii verkon myynnin ”ulkomaisten keinottelijoiden käsiin”. Niinistöä säesti puoluejohtaja Timo Soini.

Katainen vastasi, että ulkomaista omistaa säätävät samat lait kuin kotimaista, eikä Huoltovarmuuskeskus ollut nähnyt kaupassa ongelmaa.

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa

 Sähkölaskun loppusumma koostuu kolmesta osasta: itse energiasta, sähkön siirtämisestä ja veroista.

 Suurin osa laskusta syntyy yleensä energiasta. Kuluttaja voi itse valita sähköenergian myyjän.

 Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, koska se on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

 Sähkönsiirron hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  3. 3

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  4. 4

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  10. 10

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää