Valikko
Talous

UPM jatkoi kasvuaan – uskoo kannattavuuden paranemisen jatkuvan

Metsäjätti UPM:n vuosi 2015 oli vahva. Yhtiö kasvatti selvästi sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan. Yhtiö uskoo, että sama meno jatkuu ensi vuonna.

Metsäyhtiö UPM:n vuosi 2015 oli täynnä kasvua, kulujen karsimista ja tiukkaa tuloksen tekoa.

Metsäjätin liikevaihto lihoi viime loka–joulukuussa 2,57 miljardiin euroon. Vuoden 2014 vertailukaudella liikevaihto oli 2,53 miljardia euroa.

UPM:n liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä jäi loka–joulukuussa 225 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 230 miljoonan euron tuloksen. Liikevoittoa kertyi nyt 8,7 prosenttia liikevaihdosta.

Yhtiön osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 0,37 euroa, kun se oli vuotta aiemmin 0,32 euroa osakkeelta.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen pitää UPM:n tulosta varsin vahvana.

”Yhtiön liiketoiminnat ovat kehittyneet hyvinkin suotuisasti ja ylittivät omat odotukseni. Tulos jäi pikkuisen ennusteesta, mutta se johtui paljolti siitä, että biologisten hyödykkeiden käyvän arvon muutos oli paljon pienempi kuin vertailukaudella. Tätä erää ei pysty oikein ennustamaan.”

UPM aikoo maksaa viime vuodelta osinkoa 75 senttiä osakkeelta. Osinkoesitys on viisi senttiä suurempi kuin vuoden 2014 osinko.

UPM:n tulosta pönkittivät kasvuhankkeet, kuten Kiinan Changshun tehtaan uusi erikoispaperikone ja tarralaminaattia valmistavan Raflatacin toimintojen laajennukset Puolassa ja Aasiassa. Tarralaminaattia käytetään esimerkiksi pullojen etiketeissä.

Kymin sellutehtaan 160 miljoonan euron laajennus on ollut toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan onnistunut. Uudistunut tehdas vihittiin käyttöön tammikuussa.

”Tehtaalla on vahva startti, ja se saavuttaa lähes täyden tuotantotason vuoden lopussa”, hän totesi puhelinkonferenssissa tiistaina.

UPM on aloittanut myös uudet laajennushankkeet Kaukaan sellutehtaalla ja Otepään vaneritehtaalla.

Uudenlaista potkua UPM hakee biopolttoaineista. Lappeenrannan biojalostamo käynnistyi viime vuoden alussa.

”Biopolttoaineet saavuttivat kannattavuusrajan loppuvuonna. Saavutus on varsin hyvä ottaen huomioon, että kyseessä on täysin uusi bisnes”, Pesonen sanoi.

Perinteinen paperi rasittaa UPM:ää, joka haluaisi vimmaisesti profiloitua innovatiivisena bioteollisuusyhtiönä. Yhtiö sulki 800 000 tonnin edestä graafisten papereiden tuotantokapasiteettia Euroopassa vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla osana 150 miljoonan euron säästöohjelmaa.

”UPM on äärimmäisen hyvä pitämään huolta omasta kilpailukyvystään, mutta kolmesta suuresta suomalaisesta metsäyhtiöstä UPM:n tuoteportfolio on selvästi eniten painottunut paperiin. Tästä johtuen sen näkymät eivät ole paremmat kuin Stora Ensolla tai Metsä Groupilla, mutta silti UPM on hyvä yhtiö”, Inderesin Viljakainen arvioi.

Hän kuvailee UPM:ää hyvin perinteiseksi sellu- ja paperiteollisuuden peluriksi. Pitkällä aikavälillä yhtiön on keksittävä uutta liiketoimintaa.

”Heidän on tavalla tai toisella paikattava se liikevaihdon ja rahavirran aukko, joka syntyy, kun Euroopan paperiliiketoiminta supistuu rakenteellisesti. On vaikea sanoa onnistuuko paikkaus nykyisen kaltaisilla metsäteollisuustuotteilla, biopolttoaineilla vai jollain muulla. Itse mielelläni näkisin, että ratkaisu löytyisi joistain uusista selluun pohjautuvista tuotteista. Siellä on potentiaalia.”

Metsäyhtiö ennustaa, että sen kannattavuus jatkaa paranemistaan vuonna 2016 etenkin kasvuhankkeiden ja kustannusten karsimisen ansiosta.

Yhtiön koko vuoden liikevaihto kasvoi 10,14 miljardiin euroon, kun vuonna 2014 liikevaihto oli 9,87 miljardia euroa.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi sekin koko vuotta tarkastellessa. Voittoa kasautui 1,16 miljardia euroa – peräti 37 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Sijoittajat ottivat UPM:n tulosraportin vastaan tyytyväisinä. Osake singahti samantien yli neljän prosentin nousuun.

Kurssi kaipasikin puhtia, sillä yhtiön markkina-arvosta oli huvennut yli kymmenys vuoden alusta ennen tilinpäätöksen. Maailmanmarkkinoiden epävarmuudet ovat puraisseet etenkin suuria teollisuusyhtiöitä ja raaka-aineiden tuottajia.

Viljakaisen mukaan yhtiö on valmistautunut hyvin maailmanmarkkinoiden riepotteluun.

”UPM on erinomaisessa tuloskunnossa. Jos yhtiö haluaa tulevaisuudessa olla alan yritysjärjestelyissä mukana, heillä on siihen taloudellista liikkumavaraa. UPM voisi olla tällaisissa neuvotteluissa kuskin paikalla. Kauppoja päästään tosin tekemään todennäköisesti vasta seuraavan laskusuhdanteen aikaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • UPM
 • Metsäteollisuus
 • tilinpäätös

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää